Zuurkool-boekweit burgers

Goed, ik geef toe: toen ik dit recept bedacht had ik ook wel wat bedenkingen. Wellicht flitste héél even de gedachte door mijn hoofd dat ik mijn slippers aan ging doen met sokken nog aan.. (Zei ik dat echt hardop?! ;) ) Ik bedoel, ik ben echt absoluuut voor gezond eten en doe ook hartstikke mee met de superfoods trend omdat ik al die granen en zaden wil uitproberen (en me niet alleen wil herinneren van die macrobiotische kennissen van mijn ouders.. ;) ) maar zuurkool-boekweitburgers? Tja, ik had gewoon zin in zuurkool. Maar dan iets speciaals ermee. En ik had nog hele goede herinneringen aan deze viskoekjes én ik vind experimenteren met smaken een feestje dus ik waagde het er op! Want who cares wat er in zit, als het maar smaakt toch? En I get it als de naam niet meteen doet watertanden, maar deze foto vast wel! Echt, wat waren ze lekker!

In eerste instantie wilde ik ze gewoon ‘simpel’ houden maar er kwam een vriendin spontaan eten en toen vond ik dat er iets meer ‘cachet’ aan gegeven moest worden. Gelukkig had ik nog wat dingen in mijn ijskast liggen en maakte ik een variant met zalm en dragon en één met kaas, dadels en walnoot. Allebei op hun eigen manier een groot succes! En je kunt er dus eindeloos mee variëren.

Zuurkool-boekweitburgers (basisrecept, voor 10 burgers)

Ingrediënten
– 100gr boekweit
– 400gr zuurkool
– 2 rode uien, in halve ringen
– 4 eetl havermout
– 1 ei
– 2 eetl crème fraîche
– 1/2 bouillonblokje

Bereiding
Kook de boekweit ongeveer een half uur met het bouillonblokje. Giet af en doe in een kom (niet afspoelen want het plakkerige is juist goed voor de samenhang van de burgers later). Spoel de zuurkool af, verwarm deze volgens verpakking in de magnetron en snijd het vervolgens fijn. Fruit de uien zachtjes in een pan tot ze glazig zijn (vooral niet hard bakken, ze moeten enkel zacht en zoetig worden). Doe alle ingrediënten in een kom, meng door elkaar en kruid met peper en zout. Nu is je basis klaar!

Ik wilde het dus in eerste instantie hier bij houden – is vast ook al lekker – maar ik heb deze basis in twee delen verdeeld en er vervolgens het volgende aan toegevoegd:

Voor de zalmvariant:
– 100gr gerookte zalm, klein gesneden
– blaadjes van 3 takjes verse dragon
– extra zwarte peper

Voor de kaas-dadelvariant:
– 8 dadels, klein gesneden
– 8 walnoten, fijngehakt
– 75gr belegen geraspte kaas

Maak vervolgens burgers van het mengsel, bak deze ongeveer 3 minuten aan elke kant in een beetje olijfolie en klaar ben je! Serveer er een frisse salade bij en je maaltijd is compleet. Ze zijn op zich zo al lekker maar wil je er liever iets van een sausje bij – de gast houdt erg van sausjes ;) – wij aten ze met stroop (kaas-dadel) en een sausje van kwark, olijfolie, dragon en peper en zout (zalm).

Ze zijn al best vullend en boekweit is natuurlijk hoog in koolhydraten dus wat mij betreft is dit niet een burger die je op een broodje eet, maar hey, what the heck: try it! :)

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *