Zomerse cocktails met Warre’s witte port

♫ Evora, Evora… Oh Sodade… Sadadi di nha Cesaria… ♫

Een paar weken geleden kreeg ik van Mediaxplain een fles Warre’s Fine White thuisgestuurd. Met witte port kun je namelijk een heerlijk zomers alternatief voor Gin & Tonic maken: Port & Tonic! Ik was natuurlijk al fan van G&T door Schweppes, maar een Port & Tonic had ik nog niet geprobeerd. Uiteraard heb ik dit meteen gedaan en was enorm verrast door de frisheid! De fles is nog lang niet leeg, dus er gaan zeker nog meer Port & Tonics gemaakt worden de komende tijd!

Port is natuurlijk bij uitstek dé nationale trots van Portugal. Je zou denken dat ik bij het maken van de recepten voor deze blog dan ook typische Portugese muziek in mijn hoofd kreeg zoals Fado. Ik ben alleen niet zo bekend met Fado, maar kreeg wel direct de waanzinnig lekkere muziek van de Kaapverdiaanse Césaria Evora in mijn hoofd. Ook Portugees natuurlijk. Veel mensen zullen haar niet kennen (en dan is het wat mij betreft absoluut tijd om haar te gaan ontdekken nu!) maar Stromae is natuurlijk wel heel erg bekend. En laat hij nou ook enorm fan van Cesaria zijn en recentelijk een ode aan haar uitgebracht hebben met zijn nummer Ave Cesaria. Dus dat vond ik het perfecte nummer voor bij deze recepten met witte port.

Maar terug naar de zomerse cocktails. Voor mijn werk heb ik veel samengewerkt met bartenders om allerlei lekkere cocktails te ontwikkelen. Waar ik eerst nooit zo’n cocktaildrinker was, veranderde dit compleet toen ik ontdekte dat een cocktail eigenlijk ook een gerechtje was. De bartenders denken enorm na over welke smaken goed passen bij de soort sterke drank en bouwen een recept voor een cocktail eigenlijk hetzelfde op als je doet voor een gerecht. Ik werd enorm enthousiast van alle mogelijkheden en zo groeide de liefde voor cocktails.

Om met port cocktails te maken, was eigenlijk niet eerder in me opgekomen, maar op de website van ELLE eten zag ik al een aantal heerlijke recepten voorbijkomen. Door de fles witte port werd ik dan ook direct enorm geïnspireerd om zelf eens verder te denken over recepten met port. Ik heb er ook al een paar bedacht voor een echt gerecht, maar dit keer deel ik een aantal lekkere zomerse cocktails met witte port. Ik ga zeker nog meer experimenteren, maar eerst hieronder mijn eerste drie heerlijke creaties, gebaseerd op drie drankjes die bij veel mensen zeer bekend en geliefd zijn!

Allereerst een Brazilian Lemonade met witte port. Brazilian Lemonade is een drankje dat je op veel (Amerikaanse) food websites tegenkomt en met de zomer in aantocht zie je het weer veel verschijnen. Super simpel recept met limoen, water en gecondenseerde melk. Een soort key lime pie in een glas, maar dan heerlijk verfrissend. Hoe lekker is dit dus met port erbij?! I can tell you, een succesje was het!

Dan een Meloen Sgroppino met witte port. Sgroppino is sowieso al een heerlijk drankje. Lekker als toetje in de zomer, of gewoon om aan te nippen op het terras. In plaats van de standaard Sgroppino met citroen sorbetijs, wodka en prosecco, heb ik voor dit recept verse meloen geblenderd met ijs en als basis gebruikt voor het drankje.

Tot slot mijn favoriet: de ‘Portojito’. Een Mojito maar dan met witte port! Ik vind die naam alleen al zó leuk! Ik ben echt een sucker voor taal en woordgrapjes en krijg altijd heel snel kekke namen voor dingen in mijn hoofd. Portojito klinkt toch alsof je met je voeten in het zand, met salsa-muziek op de achtergrond en een dieprode zon die in de zee zakt ergens in een paradijselijk oord zit? Wat mij betreft gaat dit drankje de zomerse terrassen compleet inpakken. Alledrie de drankjes waren heerlijk én ultiem zomers, maar deze  is echt mijn nieuwe favoriete zomerdrankje! Super lekker verfrissend en een tikkeltje bitterzoet door de port. Hmmm! Ik ben niet zo’n fan van rum, dus drink Mojito niet zo heel vaak, maar de smaak van limoen en munt samen vind ik wel heel lekker. Door de rum te vervangen voor witte port is meteen het rum-probleem opgelost!

Je begrijpt, ik heb lekker veel port gedronken lately ja. Hihi. (En trouwens, witte port met een klein beetje ijs is ook al heel erg lekker if you ask me.) Als je nog andere goede ideeën voor zomerse cocktails hebt, al dan niet met witte port, let me know! Heb ik nog meer redenen om andere cocktails uit te proberen. Hips.

Zomerse cocktails met witte port

1. Brazilian Lemonade met witte port

Ingrediënten

– 1 limoen
– 100 ml water
– 2 eetl gecondenseerde melk
– 30 ml witte port
– ijsblokjes

Nodig: blender, zeef

Bereiding

Was de limoen, snijd de uiteinden er af en snijd hem in partjes. Doe de limoen samen met de port, het water en de gecondenseerde melk in de blender en pulseer 7-10 keer. Doe een paar ijsblokjes in een glas en giet de Brazilian Lemonade door een zeef in het glas.

2. Meloen Sgroppino met witte port

Ingrediënten

– 1/4 meloen, in stukjes
– 4 eetl witte port
– 2 eetl wodka
– bruisend water
– ijsblokjes

Nodig: blender

Bereiding

Doe de meloen samen met een paar ijsblokjes in de blender en pulseer tot het een samenhangend geheel is. Het lijkt dan op een soort sorbetijs. Giet de prosecco en de wodka in een glas. Doe hier het meloen ‘ijs’ bij en top af met een klein scheutje bruisend water.

3. Portojito

Ingrediënten

– 10 blaadjes munt
– 4 eetl witte port
– 1 eetl suiker
– 1/2 limoen, in partjes
– bruisend water
– ijsblokjes, of nog beter: crushed ice

Bereiding

Doe 1 partje limoen in een glas. Leg de blaadjes munt in je hand en klap er met je andere hand op. Zo komt het aroma van de munt goed vrij (goede bartenders tip! ;) ). Doe de munt bij de limoen in het glas en stamp dit goed in het glas met een ‘muddler’ of een (pol)lepel. Doe de andere partjes limoen en de suiker erbij en stamp nogmaals goed. Vul dan het glas tot de top met ijs en giet de witte port er bij. Vul aan met een scheutje bruisend water.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *