Zoete pompoentaartjes met kardemom

♫ Way down among Brazilians coffee beans grow by the billions so they’ve got to find those extra cups to fill. They’ve got an awful lot of coffee in Brazil. ♫

Altijd als ik koffie drink of iets met koffie maak komt dit liedje in me op. The Coffee Song. Het is een heerlijk Bossa Nova nummer dat ik vroeger veel gezongen heb. Het is een heel komisch liedje (zóveel koffie, “why they could percolate the ocean in Brazil”!) met de geweldige stem van Frank Sinatra en ik waan me altijd in Braziliaanse sferen; broeierige zomeravonden, copacabana en natuurlijk geurige versgemalen koffiebonen.

Ik wilde al tijden zoete pompoentaart maken maar op een of andere manier kwam het er niet van. Ik vind pompoen lekker maar het is niet mijn favoriet en eigenlijk ben ik ook meer van hartig dan van zoet. Maar een tijdje geleden was een vriendin bij mij en gingen we pompoensoep maken. Deze om precies te zijn. Hartig dus. Om niet meteen een mega pan soep te maken – en omdat we in onze brakheid ook wel zin hadden in zoetigheid (of eigenlijk in alles) – stelde ik voor om ook zoete pompoentaartjes te maken. In m’n net nieuw gekochte schattige kleine taartvormpjes van de Hema! Zo gezegd zo gedaan. Om de taartjes een speciale smaak te geven heb ik er kardemom aan toegevoegd en – en ja hoor, daar is die link met The Coffee Song – koffielikeur, dat je ook prima kunt vervangen door espresso met wat suiker.

Het resultaat zijn fluweelzachte pompoentaartjes met een heerlijk subtiele smaak van de kruidige kardemom en het warme en gebrande van de koffie. Met een superlekker bros deeg dat een heel lekker contrast is met de zachte vulling. Lekker winters als toetje, bij de thee of voor een speciaal (kerst)ontbijt.

Zoete pompoentaartjes met kardemom (voor 6 kleine taartjes)

Ingrediënten

Voor de pompoenvulling:
– 300 gr pompoen, in kleine blokjes
– 150 ml (kook)room
– 150 ml melk
– 75 gr suiker
– 20 kardemompeulen, gekneusd of 2 tl kardemompoeder
– 50 ml koffielikeur of espresso met 1 klontje suiker
– 1 ei

Voor het deeg:
– 75 gr koude roomboter
– 125 gr bloem
– 75 gr kristalsuiker
– klein snufje zout

Nodig: staafmixer, kleine taartvormpjes, bakpapier, bonen of rijst om blind te bakken.

Bereiding

Begin met het deeg. Meng de bloem, de suiker en het snufje zout in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit door het vluchtig door de bloem en suiker te wrijven. Na een paar keer wordt het dan al een samenhangend deed. Probeer niet te lang te kneden zodat de boter niet te warm, en daardoor het deeg plakkerig wordt. Maak er dan een grote bal van en zet even weg in de ijskast.

Doe de stukjes pompoen samen met de room, melk en kardemom in een klein pannetje. Breng dit zachtjes aan de kook en laat dit zo’n 10 minuten koken tot de stukjes pompoen goed zacht zijn geworden. Blijf ondertussen goed roeren zodat het niet aanbrandt en pas op dat het niet overkookt. Voeg dan de suiker toe en kook nog zo’n 10 minuten door tot de suiker is opgelost. Voeg tot slot ook de koffielikeur toe. Vis de karmemompeulen uit de pan en pureer de pompoen met de staafmixer. Zet dit even weg.

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet de taartvormpjes in met wat olie of boter en bestuif ze lichtjes met bloem. Ik heb dus de taartvormpjes van Hema gebruikt maar nog handiger zijn taartvormpjes met losse bodem, bijvoorbeeld deze van Dille & Kamille. Heb je ze zonder losse bodem, knip dan voor het er-uit-haal-gemak 12 smalle stroken uit bakpapier en leg deze kruislings in de taartvormpjes. Zo krijg je de taartjes straks makkelijk los. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een grote ronde lap van ongeveer een halve cm dik. Steek 6 gelijke rondjes uit het deeg, iets groter dan de diameter van je taartvormpjes. Bekleed de vormpjes dan losjes met het deeg en druk het zachtjes aan. Snijd overtollig deeg weg of rol heel makkelijk met een deegroller over de bovenkant van de vormpjes. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Knip dan bakpapier in 6 stukken die net wat groter zijn dan je vormpjes, leg dit op het deeg, druk losjes in de randen en vul ze dan met de rijst of bonen. Bak ze 10 minuten blind in de oven. Haal na 10 minuten de bonen en bakpapier er af en bak ze nog zo’n 5 minuten tot het deeg lichtbruin en hard geworden is. Haal ze dan uit de oven om af te koelen.

Verlaag de de oven naar 160 graden. Klop het ei los, voeg dit toe aan het pompoenmengsel en meng alles goed door. Schenk het mengsel in de taartvormpjes en zet de taartjes dan nog zo’n 15-20 minuten in de oven tot het oppervlak gestold is maar de pompoenvulling in het midden nog wel een beetje lobbig is. Laat de taartjes volledig afkoelen.

Lekker om te serveren met een dot vers geklopte slagroom met een beetje citroenrasp erdoor of een kloddertje crème fraîche!

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *