Zelfgemaakte kaasstengels

♫ Oh I think I just made myself a Kaasstengel ♫

Kaasstengels, je weet wel, die allerallerállerlekkerste borrelhapjes. Deze dus. Die je dipt in chilisaus, maar wel alleen de knapperige zijkantjes natuurlijk, het middelste stukje doe je zonder chilisaus. Of wacht, beschrijf ik hier nu mijn Kaasstengels eetgewoonte? ;)

Het superzonnige deuntje van Omi zit de laatste weken on and off in mijn hoofd. En bij deze kaasstengels was het raak, want ‘Oh I think I just MADE myself a Kaasstengel’!

Wat ik extra leuk vind aan kaasstengels, is het woordgrapje in de merknaam. Ik ben namelijk echt een sucker voor woordgrapjes. Deze borrelhapjes heten namelijk KaasTengels, omdat het net kleine kaas vingertjes, cheese fingers zijn, en tengels zo’n leuk Oud-Hollands woord voor vingers is. Want ja, precies zoals ze op de website van KaasTengels zeggen: ‘Blijf daar maar eens vanaf met je Tengels’. Heerlijk.

Toen ik een paar weken geleden dit hilarische filmpje van ‘Auntie Fee’ zag, had ik meteen een halleluja moment. Dit ging ik ook maken, maar dan niet met -en om Auntie Fee te quoten: “butter, sugar and cinnamon” of ook wel “something sweet for the f*ckin’ kids” maar met kaas! Zelfgemaakte kaasstengels dus! Yeah baby! Ik een vriendin opgetrommeld, minstens zo enthousiast gemaakt over dit idee en hop, daar gingen we.

Het was echt een waanzinnig lekker en simpel plan. All you need is een bakpan, olie, kaas en croissantdeeg. Of filodeeg zoals ik ook deed, want dan krijg je echt van die knapperige loempia-achtige kaasstengels. Maar het kan dus heel goed met allebei. Maar net wat voor soort korstje je aan de kaasstengels wilt (op de foto hierboven zie je ze allebei). Stukje deeg uitleggen, kaas er in, dicht rollen, goed dicht plakken aan de randen en klaar!

Niet super healthy natuurlijk, maar goed dat zijn gefrituurde borrelhapjes nooit. En met een lekkere frisse salade erbij kan het ook prima als maaltijd (spreekt uit ervaring). Ik zeg: let’s do it!

Het leuke aan deze kaasstengels is trouwens dat je heel lekker kunt variëren met de inhoud.image
Puur met alleen oude kaas is al goddelijk, maar wij hebben een paar kaasstengels bijvoorbeeld ook gemaakt met wat dingen die zij nog  in huis had. Zo hadden we ook kaasstengels met fijngesneden stukjes salami en peterselie en kaasstengels met fijngehakte walnoten en paprika-roomkaas. Allemaal superlekker, dus varieer er op los! Dit hier is er eentje met salami en peterselie.

Zelfgemaakte Kaasstengels

Ingrediënten

– paar vellen filodeeg en/of een blikje croissantdeeg (zoals Danerolles)
– oude kaas (ik gebruikte Old Amsterdam), geraspt of in ‘friet’-vorm: langwerpige plakken van 1 x 1 cm dik
– olijfolie

Bereiding

Laat de filodeegvellen ontdooien. Snijd de filodeegvellen in rechthoekige stukken van ongeveer 15 x 10cm, zodat je er langwerpige loempia’s van kunt maken.

Haal het croissantdeeg uit het blikje. Het croissantdeeg is in een ongelijkbenige driehoeken verdeeld.image
Maak hier een vierkant van door de lange rechterkant bijna helemaal in te knippen en de ‘kleine driehoek’ omhoog te vouwen richting de schuine kant van de driehoek. Hoe?? Ok, nee je hebt gelijk, dit is echt niet goed uit te leggen zonder een plaatje. Zie daarom hier mijn tekenkunsten voor de uitleg haha. Duidelijk zo? Top!

Beleg de filodeegvellen en de croissantdeegvellen dan met een strook geraspte kaas of met een kaas’friet’.
Voor de filodeegvellen: rol het vel een stukje over de kaas heen, vouw dan de zijkanten van het vel naar binnen en rol de loempia vervolgens dicht.
Voor het croissantdeeg: rol het deeg over de kaas dicht en druk de randen goed dicht. In het filmpje wat ik hierboven beschreef zie je van Auntie Fee heel goed uit hoe je dit doet, namelijk: “smash the edges so the shit do’n’t seep out” Jeweettoch jonguh! Haha die vrouw is echt te geestig.

Doe dan een flinke hoeveelheid olijfolie in een koekenpan zodat je een laagje olie van ongeveer 5 mm hebt. We gaan immers sort of frituren. Laat de olie goed heet worden en leg dan de zelfgemaakte kaasstengels in de pan. Laat ze aan alle kanten goed bruin worden en draai ze regelmatig om in de pan. Dit gaat behoorlijk snel, dus blijf er goed bij. Zodra alle kanten goed bruin zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

That’s it dus bijten maar!

image

 

 

 

 

 

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *