Zelf verse kruidenolie maken

♫ Oh, oil and herbs, oh oil and herbs ♫

Kruidenolie is een heerlijke smaakmaker in salades, pasta’s, door soepen en puree of bijvoorbeeld bij voorgerechten als coquille met parmaham. Je kunt zelf heel gemakkelijk kruidenolie maken met allerlei soorten kruiden. Zachte kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander maar het kan ook met harde kruiden als rozemarijn. Op de foto zie je basilicumolie die ik niet gezeefd heb.

Ik geef hieronder een paar recepten om verschillende soorten kruidenolie te maken maar je kunt hier dus allerlei kruiden voor gebruiken. De basis is voor alle recepten: je gebruikt een goede olie (bijvoorbeeld olijfolie) en verse/droge kruiden of specerijen.  Je kunt overigens beter geen extra vergine olijfolie gebruiken want die heeft een sterke smaak en je wilt de kruidensmaak de overhand geven. Maar andere oliën zoals zonnebloemolie kunnen natuurlijk ook.

Verse kruiden

Doe olie en de blaadjes van de verse kruiden in een steelpan (of sauspan). Verwarm dit mengsel op laag vuur en laat 3-4 minuten verwarmen (niet koken). Laat dit dan afkoelen. Vervolgens kun je de blaadjes verwijderen, maar voor een extra sterke smaak, pureer je de olie met de blaadjes. Je kunt dit vervolgens met de fijngemalen blaadjes en al bewaren, maar als je liever een gladde, transparante olie wilt (tip bij harde kruiden), zeef de nog warme olie dan door een zeef waar je een koffiefilter of keukenpapier in legt. Bewaar de zelfgemaakte kruidenolie in een fles of pot.

Basilicumolie

– 100 ml olijfolie
– 10 g basilicumblaadjes

Peterselieolie

– 100 ml olijfolie
– 10 g peterselie, zonder steeltjes
– 1 teentje knoflook, gepeld

Blancheer de peterselie en knoflook eerst even kort in kokend water, spoel af met koud water en laat uitlekken. Hierna verwarm je het met de olie en pureer je het in de blender.

Rozemarijnolie

– 100 ml olijfolie
– 4 takjes rozemarijn, gekneusd met een mes

Muntolie

– 100 ml olijfolie
– 5 takjes munt, alleen de blaadjes, gekneusd (dit gaat handig door ze in je handpalm te leggen en er met je andere hand een klap op te geven – bartenders trick!)

Droge kruiden & specerijen

Wat overigens ook heel lekker is, is kruidenolie maken van gedroogde kruiden. Dit is net zo simpel, want je kunt de droge kruiden toevoegen aan de olie en dit een tijdje laten staan zodat de smaken in de olie trekken. Doe je het met specerijen dan kun je die het beste myoteren: je verhit dan de specerijen op laag vuur in een beetje olie (of boter) zodat de smaak van de specerijen beter uitkomt en de structuur ervan verbetert zodat ze beter oplossen. Maak eens kerrieolie met kerriepoeder, chiliolie met chilipoeder, etc. Paprikaolie met gerookt paprikapoeder (pimenton) is ook heerlijk! Vooral bij salades met granen zoals couscous en bulgur.

Kerrieolie

125 ml olijfolie
1 eetl kerriepoeder

Verwarm de olie op laag vuur tot de olie een beetje gaat walmen en vloeibaar als water wordt. Voeg hier de specerijen aan toe en verwarm zo’n 2 minuten. Blijf roeren zodat de kerrie niet aanbrandt. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je kerriemayonaise wilt maken, maar ook erg lekker om croutons mee te maken.

Enjoy!
X Cato

4 Comments

  • Mara says:

    Hoelang kun je de olie bewaren in een afgesloten fles?

    • Cato says:

      Hi Mara, je kunt kruidenolie wel een paar maanden bewaren op een droge en koele plek. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het flesje steriliseren. Groetjes Dorée

  • Lianne Maas says:

    Hallo,
    Ik wil namelijk graag Rozemarijn in de fles olijfolie doen.
    Als ik de olie verhit en dan heet in een flesje doe, moet deze dan eerst afkoelen in de fles, of kan gelijk de dop erop?
    En kan ik deze olie langer dan een maand of 5 a 6 bewaren?
    Groetjes Lianne

    • Cato says:

      Hi Lianne,
      Je kunt de olie het beste eerst laten afkoelen. In de fles kan prima, maar dan inderdaad zonder dop er op.
      Om eerlijk te zijn, weet ik niet precies hoe lang je de olie kunt bewaren. Persoonlijk zou ik zeggen dat het makkelijk langer dan 5 à 6 maanden kan, maar ik ben daar vrij makkelijk in. Ook met houdbaarheidsdata; ik ruik/proef gewoon even en besluit dan of het nog kan..
      Als je het flesje steriliseert van tevoren (kwartiertje koken in een pan met ruim water), zijn in elk geval de meeste bacteriën gedood. Als je hem dan goed afsluit en op een koele en donkere plak bewaart zou ik zeggen dat het prima kan maar pin me er niet op vast. :)
      Succes! Laat je even weten of het is gelukt?
      Groetjes Dorée

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *