Witte chocolade cheesecake met aardbeien en marshmallows

♫ Sisters, are doing it for themselves ♫

Taarten bakken is iets dat ik nooit zo heel vaak deed. Wel voor verjaardagen natuurlijk, maar omdat je je hier goed aan de hoeveelheden moet houden en dus minder kunt improviseren is dit gewoon minder mijn ding dan koken. Ik blijf een beetje een eigenwijze kok… Sinds een paar jaar, en vooral sinds ik dit blog heb, is dit wel een beetje veranderd en doe ik het steeds vaker. Wel altijd met een eigen twist en ik merk dat het experimenteren met zoetigheden ook steeds leuker wordt. En beter gaat. Want eigenlijk valt het dan ook wel weer mee met die strikte hoeveelheden.

Bakken is vooral leuk met Nina. Eén van mijn twee kleine zussies. Fantastische meisjes die inmiddels niet echt meer meisje zijn maar  gewoon stoere jonge vrouwen die tegenwoordig lekker dicht bij me in Amsterdam wonen. Wat extra leuk is, is dat zij allebei een passie met mij delen. Met Tanja de liefde voor muziek (altijd samen zingen!) en met Nina koken. Al vindt zij vooral taart bakken echt te gek en kan ze dit ook heel goed. Ze maakt de mooiste creaties met marsepein en fondant, en fabriceert de schattigste roosjes van appel. Maar samen bakken? Dat is natuurlijk het allerleukst! Een eigen patisserie in de toekomst? Dream big! ;)

“Cause sisters are doing it for themselves
Standing on their own two feet and ringing on their own bells”

-- Eurythmics & Aretha Franklin

Ze belde me laatst om weer eens een keertje samen te bakken en daar zei ik natuurlijk meteen JA op. Zij mocht kiezen wat het idee werd en samen bedachten we deze witte chocolade cheesecake met aardbeien en marshmallows. God-de-lijk! De cheesecake is heerlijk zacht en glad van structuur, niet te zoet en door light roomkaas te gebruiken en citroen toe te voegen is hij niet te zwaar. Vervolgens maakt het laagje aardbeien hem heerlijk zomers en de bovenlaag met fluffy marshmallows geven hem nog eens een extra dimensie. En de kruidige speculaaskoekjesbodem maakt het helemaal af. Perfect voor als je iets te vieren hebt!

Witte chocolade cheesecake met aardbeien en marshmallows

Ingrediënten

– 250 gr speculaas
– 80 gr boter
– 550 gr roomkaas (ik gebruikte Philadelphia Light maar Mon Chou kan ook)
– 125 ml slagroom
– 3 eieren
– 150 gr suiker
– 150 gr witte chocolade
– 1 el bloem
– sap van 1/2 citroen
– 200 gr aardbeien, in plakjes
– 20-30 marshmallows

Nodig: springvorm en bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 ℃ en bekleed de springvorm met bakpapier. Maal de speculaaskoekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe aan de koekkruimels. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en druk aan met een lepel. Bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Klop ondertussen de eieren met de suiker los in een kom. Voeg de roomkaas toe en meng goed door. Voeg de slagroom en citroensap toe, zeef de bloem erover en roer tot een gladde massa. Smelt de chocolade au bain marie en spatel dit door het roomkaasmengsel. Giet het mengsel in de springvorm en bak de taart ongeveer 75 minuten in de oven tot de vulling helemaal gestold is. Let op dat de bovenkant niet te donker wordt. Je kunt eventueel wat aluminiumfolie over de taart leggen als dit het geval is. Laat de taart een beetje afkoelen.

Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel deze over de cheesecake. Leg hier de marshmallows op en zet de taart voor zo’n 5 minuten onder de grill tot de marshmallows mooi lichtbruin en zacht zijn. Laat de taart vervolgens goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Enjoy!
X Cato

4 Comments

  • Marlotte says:

    Oh, dit klinkt zo goed! Ik bak eigenlijk ook nooit zoveel taarten, maar naar deze ben ik toch wel nieuwsgierig!

  • Carla Vleeming says:

    Gisteren gemaakt als dessert. (fruitspread erover ipv aardbeien en marshmallows)
    Het was het klapstuk van het diner. Bedankt voor het heerlijke recept.

    • Cato says:

      Hi Carla, ik had je berichtje helemaal gemist in december.. maar wat leuk om te horen! Fijn dat het zo’n succes was. :)
      Groetjes Dorée

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *