Witlofsoep met tijm, honing en oude kaas

♫ Life is just a walk in the park ♫

Ik hoef volgens mij niet meer te vertellen dat ik gek ben op soep. Wel kan ik nog even vertellen dat ik gek ben op witlof. Uit de oven met ham en gegratineerde kaas, gewoon gekookt zonder iets, geroerbakt met alleen een beetje kaas, rauw als salade met geitenkaas met stroperige balsamico en hazelnoten of gewoon rauw de blaadjes. I love witlof. Ik eet het zeker één keer in de twee weken.

Soep had ik er ooit in een ver verleden weleens van gemaakt, maar dit was er al een hele tijd niet meer van gekomen. Omdat ik tegenwoordig nog vaker soep maak dan normaal ivm zangles op maandag, ontstond het idee voor witlofsoep laatst tijdens mijn wekelijkse tripje markt. Na een zondags rondje door het park -waardoor ik dit mega chille nummer van Jarrod Lawson de hele dag in mijn hoofd had, begon ik thuis al deze soep te maken zodat ik die lekker als lunch kon eten en al klaar had voor de maandagavond de dag er op.

Witlofsoep in zijn klassieke vorm met gevogeltebouillon en veel room is heerlijk maar ik besloot een wat lichtere versie te maken. En omdat ik witlof gekaramelliseerd met tijm en honing echt een mega lekker bijgerecht vind, werd dat de inspiratie voor deze soep! De oude kaas geeft hem extra pit en toch een tikkeltje romigheid. Ik gebruikte overigens oude 30+ kaas en dat ging prima, dus dan is ie nog lichter dan met gewone 48+ kaas.

Witlofsoep met tijm, honing en oude kaas (voor 1,5L soep)

Ingrediënten

– 4-5 stronkjes witlof, gesneden
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, gehakt
– 1 kleine aardappel, geschild en in kleine stukjes
– 1L groentebouillon
– 10 takjes tijm, de blaadjes gerist
– 1 eetl honing
– 1oo gr oude kaas, geraspt

Nodig: staafmixer

Bereiding

Fruit de ui glazig in een beetje olijfolie in een soeppan. Voeg de tijm en knoflook toe en fruit even kort mee. Doe de witlof en honing erbij en karamelliseer dit 1-2 minuten op middelhoog voor. Doe dan de aardappel en de groentebouillon erbij in de pan, breng aan de kook en laat dit zo’n 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg dan de geraspte oude kaas toe, roer de soep even door zodat de kaas smelt en pureer hem dan nog een keer kort met de staafmixer zodat de kaas goed gemengd is.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *