Whisky & food pairing door Francois Geurds

♫ Them good ol’ boys were drinking whisky and rye… ♫

François Geurds, bekend van zijn tweesterrenrestaurant FG en FG Food Labs, is gevraagd om iets heel cools te doen voor de bekende Schotse single malt whisky The Glenlivet: food pairing met whisky. En dan natuurlijk op het hoge niveau waarop François kookt. Dat belooft wat!

Ik kreeg meteen het refrein van Madonna’s American Pie in mijn hoofd, dus dat is het nummer bij deze blog.

Food & whisky pairing

Food pairing met wijn kennen we natuurlijk allemaal. Maar met whisky? Whisky heeft nog steeds een beetje een ‘old boys’ imago en wordt vooral laat op de avond gedronken. Maar deze traditionele rol voor whisky is niet meer terecht. Food pairing met whisky wordt steeds populairder en daarom heeft The Glenlivet François uitgedaagd om allemaal gerechtjes te maken die een perfecte combinatie zijn met hun ‘The Glenlivet Founder’s Reserve‘. Een whisky die gerijpt is op traditioneel eiken, waardoor hij fruitig en licht zoetig is. Ideaal om mee te experimenteren en te gekke smaakcombinaties mee te maken. Ik word nu al enthousiast!

The Glenlivet food & whisky pairing

Cocktails met whisky

En dat is nog niet alles. Naast de food pairing worden er ook cocktails met de Founder’s Reserve gemaakt. Deze whisky is door zijn fruitig, zachte en romige karakter anders dan de standaard single malt whisky’s en daarom ook ideaal als basis in cocktails. Weer wat geleerd. Ik was vroeger niet echt een cocktailfan. Totdat ik in mijn vroegere werk veel cocktailrecepten ontwikkelde met bartenders en ontdekte dat een cocktail eigenlijk ook een soort gerechtje is. Daar werd ik als kookfanaat heel blij van. Net als bij koken ga je ook bij het bouwen van een cocktail op zoek naar de ideale combinatie tussen de drank en andere ingrediënten als vruchten(sap), kruiden en frisdranken. Over whisky ben ik tot nu toe ook niet laaiend enthousiast, maar ik word nu wel heel erg nieuwsgierig naar deze cocktails van François. Bring it on!

The Glenlivet food & whisky pairing

Winactie: The Glenlivet Taste Experience

Net als in zijn eigen FG lab, wordt er voor ‘The Glenlivet Taste Experience’ op scheikundige wijze geëxperimenteerd om de smaken van de whisky volledig te ontleden in al zijn elementen. Zodat hier vervolgens allemaal combinaties met smaken uit opgebouwd kunnen worden en je er allerlei gerechten mee kunt bedenken. Guess what? Je kunt een smaakdemonstratie in het laboratorium gevolgd door een uitgebreid diner winnen! Geef je snel hier op!

The Glenlivet food & whisky pairing The Glenlivet food & whisky pairing

De kans om te zien hoe François dit doet en dit soort gerechtjes en cocktails te proeven wil je toch niet missen?! Ik doe zelf natuurlijk ook een gooi… #fingerscrossed

X Cato

Photo credits: John Paul