Een bruid, een bootje en heel veel wijn

♫ It’s a bachelorettes day, we’re looking for something fun to do. Hey baby, I think I wanna marry you ♫

Door een vriendin ben ik gevraagd om ceremoniemeester op haar huwelijk te zijn. Een enorme eer en ontzettend leuk om te kunnen doen. Mijn voornaamste taken liggen in de hoek van -hoe kan het ook anders- eten en muziek. Voor haar vrijgezellendag organiseerde ik daarom een boottochtje op de grachten inclusief wijnproeverij en omdat dat zo’n succes was, deel ik die ervaring graag hier. We hebben erna trouwens een lipdub opgenomen in het Westerpark. Hilarisch was het. Ook zeker een aanrader. En drie keer raden welk nummer we gebruikt hebben…? Juist, die hierboven ja. Heerlijk corny!

Een paar maanden geleden was ik voor Culi Amsterdam bij de lancering van de Ibérico croquet van Holtkamp, waar de wijnen geleverd waren door Grapedistrict Haarlemmerstraat. Ik raakte in gesprek met bedrijfsleider Jules die me enthousiast vertelde over de wijn die we toen dronken, maar me ook van alles vertelde over waar hij en de rest van Grapedistrict mee bezig was. Heel leuk om te horen en toen ik voor de vrijgezellen voor de wijnliefhebbende bruid in spe een proeverij-vaartochtje bedacht, was Jules degene die ik benaderde om me te helpen.

Waarom? Ze houden bij Grapedistrict namelijk van proeven. En laat dat nou ook een favoriet van mij zijn. Jules vertelde me dat het assortiment mede wordt bepaald door twee proefpanels: één van professionals en één van klanten. Alleen als beide panels enthousiast zijn over de smaak en de prijs/kwaliteit, dan pas komt een wijn in de winkels terecht. Maar je kunt de wijnen ook zelf proeven want Grapedistrict organiseert regelmatig wijnproeverijen. Om de zeven weken een open proeverij, telkens met een ander thema. Daarnaast – en perfect voor de vrijgezellendag- kun je bij elke winkel een besloten Grapedistrict vriendenproeverij boeken. Dus zo geschiedde!

Met als hoofdthema ‘Portugal’ voor onze proeverij kwam Jules met zes speciaal geselecteerde wijnen aan naar de opstapsteiger van de boot. Maar niet alleen de wijnen, ook de glazen, wijnemmers en ijs waren geregeld. Te midden tussen alle uitgelaten bachelorettes op de boot, uiteraard zelf meegebrachte lekkere hapjes en een stralend zonnetje die dag, kregen we alle wijnen te proeven en werden ze gepresenteerd met een stukje uitleg over de herkomst en smaak:

  1. Arca Nova Vinho Verde: bruisende lichte zomerwijn met smaken van granny Smith
  2. Lista Negra Special Blend: drie lokale Portugese druiven, waaronder moscatel (muskaat) die zorgt voor een beetje tropische frisheid en een nootachtige afdronk. (uit Setubal, Lissabon)
  3. Varas Vinho Verde Rosé: sappige, elegante en überfrisse rosé, ook uit de Vinho Verde streek
  4. Lista Negra Reserva: tropisch fruit, met een flinke tik houtrijping. Serieuze stevige wijn, met een fris einde.
  5. Carm Douro Reserva: luxe, zwoele, dieprode Portugees uit de Douro. Vijgen, donker fruit, zacht.
  6. Royal Oporto Late Bottled Vintage: Port gemaakt van één uitstekend oogstjaar, daarna nog 4/6 jaar rijping extra op de fles. Intens, zacht, vijgen, pruimen.

DSC_0083 DSC_0089 DSC_0108 DSC_0107 DSC_0117 DSC_0118

De wijnen in chronologische volgorde. En Jules op de gevoelige plaat vastgelegd!

Ik vond alle wijnen heel erg lekker en de achtergrond erbij was erg leuk om te horen. Vooral ook over de smaak en het waarom, want dan proef je ineens veel intenser. Ik had zeker mijn favorieten en erg verrassend daarin vond ik de Lista Negra Reserva. Gemaakt van de Chardonnay en Arinto druif. Verrassend omdat ik normaal gesproken helemaal niet zo van Chardonnay ben. Maar deze was echt ontzettend lekker. Heel vol van smaak, zonder zwaar te zijn. En Jules zei erbij: “extra lekker in combinatie met kaas.” Mooie reden om nog een stukje kaas te eten en inderdaad, mega lekkere combinatie! Ook de port was favoriet. Ik houd niet zo van hele zoete wijnen of porten. Deze was heel mild van smaak en ik proefde duidelijk invloeden van vijgen en pruimen die hem op een natuurlijke manier lichtzoet maken.

De wijnproeverij was dus echt een succes. Bootje varen op de grachten is altijd leuk. Bootje varen met vrienden terwijl je gezellig zit te kletsen en ondertussen lekkere hapjes eet is nog leuker. Bootje varen en continu de lekkerste wijnen in je handen krijgen is een feestje. Maar ook bij andere gelegenheden waar je op zoek bent naar een leuke activiteit waar je meer over wijn te weten komt, is een besloten wijnproeverij super leuk om te organiseren. En je kunt natuurlijk ook naar de open proeverijen die elke 7 weken worden georganiseerd.

Ik vind Grapedistrict sowieso echt een fijne wijnwinkel. Een groot aanbod wijnen, origineler dan je in de supermarkt kunt vinden, op een toegankelijke manier aangeboden en tegen prima prijzen. De wijnen zijn gecategoriseerd in 9 verschillende thema’s zoals Bubbly, Mellow en Smooth. Met elk hun eigen kleur die ook correspondeert met de soort wijn. Van lichte witte bubbels, via frisse rosé, langs volle dieprode naar zoete afsluiters, zodat je aan de hand van je stemming en smaak een wijn kunt kiezen. Vind ik niet alleen persoonlijk leuk omdat ik het duidelijk en simpel vind, maar ook omdat ik toch altijd automatisch naar het marketingaspect kijk en dit kleurconcept als een soort logische regenboogvolgorde heel slim in elkaar zit: overzichtelijk, aansprekend en creatief. De service is altijd met interesse in waar je naar op zoek bent zodat je voor elke gelegenheid de juiste wijn te pakken hebt.

Ik ben dus fan! Meer Wil je meer informatie over de wijnen, de winkels, de proeverijen en natuurlijk het boeken ervan kijk dan hier.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *