Verse tomatensoep

♫ Your soup outweighs my own, my own ♫

Tomatensoep is bij uitstek een soep om zelf te maken. Natuurlijk, alles is eigenlijk lekkerder als je het zelf maakt, maar verse tomatensoep is echt zo’n recept dat zo overduidelijk veel lekkerder is dan alles wat je kant en klaar in de winkel kunt kopen. En echt, het is heel erg makkelijk. Je kunt er eindeloos mee variëren qua smaken. Zo is deze met verse basilicum om de zoete smaak van de tomaten extra naar voren te laten komen door het peperige van de basilicum. En natuurlijk voor een Italiaanse touch. Andere verse zachte kruiden kruiden kunnen ook prima en je komt ook al een heel eind met een potje gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden.

Zoals ik al eerder geschreven heb, ik maak vaak soep op een maandag want dan heb ik zangles. De avond dat ik deze verse tomatensoep maakte oefenden we het nummer hierboven van Banks. Ik had nog nooit van deze zangeres gehoord maar vond het een heerlijk duister nummer. En wat een stem! Meestal heb ik met een recept een associatie met een bepaald nummer dat ik dan bij het recept plaats maar dit keer deel ik graag mijn nieuwe muziekontdekking hier. Natuurlijk zong ik automatisch wel weer een stukje tekst die met het recept te maken heeft. Crazy mind of mine. Maar ‘this soup outweighs the ones you buy in stores. For sure!’

Verse tomatensoep (voor ruim 1 liter soep)

Ingrediënten

– 12-15 tomaten
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
– 15 gr verse basilicum
– 2 eetl olijfolie
– 2 tl Provençaalse kruiden
– 2 groentebouillonblokjes
– 750 ml water
– Verse peper en zout

Nodig: staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de tomaten met 1 eetl olijfolie in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout en hussel even door. Rooster de tomaten 15 minuten in de oven. Fruit de sjalot in 1 eetl olijfolie glazig in een soeppan. Doe de knoflook en de bleekselderij erbij en fruit mee. Haal de blaadjes basilicum van de takjes en leg apart. Hak de takjes fijn en fruit deze ook mee. Voeg de geroosterde tomaten toe, plet ze een beetje met een pollepel in de pan en bak ze nog een minuut mee. Voeg dan het water, de bouillonblokjes en de Provençaalse kruiden toe. Laat dit 15 minuten koken, zet het vuur uit en pureer de tomatensoep met een staafmixer. Breek de blaadjes basilicum grof en roer deze op het laatst door de soep. Dien de soep op in een kom of bord en maak af met nog wat extra basilicum.

Heb je nou nog wat basilicum over? Meng dat dan met wat roomboter op kamertemperatuur, beetje peper en zout, klein beetje knoflook en je hebt een superlekkere kruidenboter er bij!

Enjoy!

X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *