Valentijnstaart: Strawberry meringue pie

♫ Your hands on my hips, and my kiss on your lips, so I could do this for a long time ♫

Het is alweer bijna 14 februari! Jemig wat gaat dit jaar nu al snel. En 14 februari is natuurlijk Valentijn en om dat te vieren is de muziek bij het recept dit keer een echt LOVE-liedje en heb ik speciaal voor alle lovebirds out there een recept voor een wel héle speciale taart. Valentijnstaart. Liefdestaart. ♥ Strawberry Meringue Pie it is. Met dragonmeringue. Wat? Meringue van dragon? Dat anijsachtige kruid?! Ja, je leest het goed. En je ziet het ook goed op de foto’s. Door de meringue heb ik een beetje dragon gedaan en dit is echt een fantastische combinatie met de aardbeien. Kun je dragon niet vinden (meeste supermarkten hebben het niet) of vind je het niet zo lekker? Vervang het dan door blaadjes verse munt. Ook heel lekker!

Het gloednieuwe nummer van Kelly Clarkson hoorde ik overigens toevallig vorige week en vond ik perfect bij Valentijn passen. Dit vind ik namelijk altijd het aller-allerleukst met een nieuwe liefde, wanneer je nog helemaal head-over-heels in loooove bent, het allemaal nog heel erg spannend is en je nog zoveel van elkaar te ontdekken hebt. Vooral als het een tijdje geleden was dat je in love was. En dat is precíes waar ze over zingt. En bovendien is het gewoon een lekker upbeat hitje met de krachtige stem van Kelly Clarkson.

This is my heartbeat song and I’m gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night
Oh up up all night long
This is my heartbeat song and I’m gonna play it
Turn it on but I know you can take it up up up up all night
Oh up up all night long

*zwijmel…* Goed, terug naar de taart! Deze Valentijns Strawberry Meringue Pie is het romantische, zoetere zusje van Lemon Meringue Pie. Waar de laatste een beetje iets stoers heeft door het friszure en bittertje van de citroen, is de Strawberry Meringue Pie fluweelzacht en friszoet. En door de speciale meringue bovenop waar dragon in zit,  geeft het de taart heel subtiel een extra bijzondere smaak. Bijzonder in a good way. Tikkeltje peperig, klein beetje anijs, heel lekker aromatisch.

Dat een variant op Lemon Meringue Pie al vaker een inspiratie voor feestelijkheden is liet ik al eerder zien toen ik deze nieuwe website lanceerde en dat vierde met deze schattige kleine taartjes met citrus curd. Toen al schreef ik dat ik fan was van curd en nog meer varianten ging maken. Al dan niet in taartvorm. Nou, en dat heb ik gedaan ook!

Het maken van de strawberry curd is al een klein feestje op zich. Zo mooi om te zien hoe die aardbeien prachtig donkerrood worden als je ze kookt en langzaamaan veranderen in een dikke aardbeienmoes. En daar dan die heerlijke zachte meringue met dragon bovenop.  En dan heb ik je nog niet eens verteld dat er chocolate chip cookies in de bodem zitten. Hmmmm… Nou, als dit niet dé perfecte taart voor Valentijn is weet ik het ook niet meer! :)

Strawberry meringue pie (voor 10-12 personen)

Ingrediënten

Voor de strawberry curd:
– 250 gr aardbeien (diepvries)
– sap van 1 citroen
– sap van 1 limoen
– 3 eidooers
– 50 gr maizena
– 50 gr boter
– 100 gr suiker
– 225 ml water

Voor de bodem:
– 130 gr bloem
– 150 gr koude boter, in stukjes
– 75 gr suiker
– snufje zout
– 200 gr choc chip cookies, fijngemalen
– 3-5 eetl. ijskoud water

Voor de meringue:
– 3 eiwitten, op kamertemperatuur
– 45 gr (3 eetl) suiker
– 5 gr dragonblaadjes (of muntblaadjes)

Nodig: keukenmachine, mixer, ronde taartvorm van 20-24 cm diameter (liefst met losse bodem of springvorm)

Bereiding

Doe de aardbeien met een eetlepel water in een steelpannetje en breng dit onder af en toe roeren aan de kook tot er een dikkige moes ontstaat. Zet het vuur dan uit en laat afkoelen.

Maak dan de bodem. Ik maak altijd meteen deeg voor twee keer, dus deze hoeveelheden zijn genoeg voor twee taartbodems. Dat betekent dat je er dus nóg een taart mee moet maken. Yehes! Vries dan simpelweg de andere helft in. Geen zin in te veel deeg, neem dan gewoon de helft van de ingrediënten. :)

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine, behalve het water. Laat eerst zachtjes draaien en pulseer dan wat sneller.Voeg één voor één de eetlepels water toe tot er een kruimelig deeg ontstaat. Haal het deeg dan uit de keukenmachine en kneed er een mooie bal van. Rol het deeg uit tot een ronde lap – zo dun mogelijk.

image

Vet de taartvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Snijd overtollig deeg weg. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Bak het deeg 10 minuten blind voor. (In dit recept leg ik uit hoe je blind bakt.)

Ga verder met de strawberry curd. Plet de aardbeien met de platte kant van een (pol)lepel en zet de pan weer op het vuur samen met het water en de suiker. Zeef de maizena erboven en breng het op middelhoog vuur aan de kook (blijf goed roeren) tot het een dik mengsel is. Zet het vuur dan wat lager, klop de eidooiers los in een kom en giet eenderde van de hete aardbeienmoes op de eidooiers. Roer dit door en giet het geheel dan terug in de pan bij de rest van de aardbeien. Laat dit nog een paar minuten koken terwijl je continu blijft roeren. Voeg tot slot de boter en het citroen- en limoensap toe, roer door tot de boter is gesmolten en haal de pan dan van het vuur.

image

Als het goed is, is je taartbodem inmiddels klaar. Zet de oven dan op 220°C. Giet de strawberry curd over de bodem en bak de taart nog zo’n 12 minuten in de oven tot de bodem mooi goudbruin is en het aardbeienmengsel gestold. Het zal nog een beetje beweegbaar zijn. Dit hoort. Laat de taart dan een tijdje afkoelen. De meringue is er dan makkelijker overheen te verdelen.

image

Doe de blaadjes dragon samen met 1 eetlepel suiker in een (kleine) keukenmachine en pulseer dit een paar keer tot je dragonsuiker hebt. Klop de eiwitten in een vetvrije kom – gebruik eventueel een uitgeperste citroen om de kom goed te ontvetten. Zodra de eiwitten wit beginnen te worden, voeg je de eerste eetlepel suiker toe terwijl je blijft kloppen. Als ze weer wat stijver zijn voeg je de tweede eetlepel suiker toe. Wanneer de eiwitten bijna stijf zijn en beginnen te glanzen voeg je tot slot de dragonsuiker toe. Blijf doorkloppen tot er stijve pieken ontstaan en je de kom op zijn kop kunt houden. Spatel de meringue over de taart tot aan de randen. Dit zorgt ervoor dat de meringue de taart goed afsluit en niet krimpt tijdens het bakken.

image

Zet de taart dan nog zo’n 5 minuten onder de grill totdat je meringue mooi goudbruin is. Zwoel muziekje op de achtergrond, kaarsjes aan, aaaaand dig in to romance met deze heerlijke Strawberry Meringue Pie!

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *