Uien- en wortelsoep met mosterd (hutspotsoep)

♫ Oh, me I fall in love with you every single day, And I just wanna tell you I am ♫

Het is weer maandag en normaal gesproken eet ik dan altijd even snel wat voor mijn zangles begint.  Vandaag dus ook weer een soeprecept op mijn blog. Een speciale, oranje soep. In de stijl van Koningsdag. Want dat is het vandaag. Ik moet nog steeds een beetje wennen aan de nieuwe datum hoor. En de nieuwe naam. Stiekem zeg ik nog steeds Koninginnedag. Anyway, geen zangles voor mij op deze vrije koningsdag. En ik gok dat er waarschijnlijk iets anders dan soep gegeten wordt vanavond. Al is de kans groot dat het wel in de categorie vloeibaar blijft.. ;) Maar dat even tussendoor. Terug naar de soep.

Een paar weken geleden met zangles deden we namelijk het super mooie liedje Thinking Out Loud van Ed Sheeran en omdat ik daarvóór deze uien- en wortelsoep maakte, verdient die wel een plekje bij dit recept. Bovendien word ik elke keer weer zo intens blij van die maandagavonden en krijg ik zoveel energie van het zingen. Natuurlijk, dát ik blij werd van zingen en muziek, net zoals ik blij word van koken en eten, dat wist ik wel. Maar dat ik het zó leuk zou vinden? I’m definitely falling in love with it every single day. Vandaar de quote hierboven uit het nummer. ♡

Ik zat dit nummer dus niet tijdens het koken mee te zingen want de soep was al op voor we hem geoefend hadden, maar ik vond hem wel erg de moeite waard om bij dit recept te gebruiken. Gewoon omdat ie zo mooi is. En gewoon omdat het kan. Ook vind ik de clip waarin ze samen dansen heel tof bij het nummer, mooie link ook naar de eerste twee zinnen uit het nummer:

When your legs don’t work like they used to before
And I can’t sweep you off of your feet
Will your mouth still remember the taste of my love?
Will your eyes still smile from your cheeks?

– Ed Sheeran

Lief toch? Of ben ik nu een enorm overdreven romanticus. Of romantica? Well, I’m owning it, want wát een prachtig liedje. Goed, terug naar het recept!

Toen ik laatst deze boerenkoolsoep maakte, kreeg ik meteen allemaal (briljante, vond ik zelf) ideeën in mijn hoofd voor andere soepen gebaseerd op een klassieke stamppot en ik besloot met een serie van stamppotsoepen te gaan experimenteren. Deze uien- en wortelsoep is de tweede en het was opnieuw verrassend lekker om de smaak van stamppot op een lichtere manier te proeven in een soep.

Ik vind hutspot het allerlekkerst met draadjesvlees: klapstuk of sucadelapjes. Zo’n heerlijk uit elkaar vallend stuk super mals rundvlees dat smelt op je tong en lekker zoutig is bij de zoetige smaak van hutspot. En waar je dan zo lekker de jus van in een kuiltje in je bord kunt schenken. Hmmm. Ik eet alleen bijna nooit meer stamppotten (weet eigenlijk niet waarom, waarschijnlijk omdat ik zelden nog aardappels eet en die dus niet in huis heb) en nu het lente is, heb ik ook meteen weer veel meer zin in licht(er) eten. Maar deze soep, echt die was super lekker en perfect voor de lente ook. Lekker licht, heerlijk zoet-zoutig en heel snel klaar. Ideaal want dan kun je snel weer naar buiten het terras op met dit lekkere weer. ;)

Om de smaak van draadjesvlees wel terug te laten komen in de soep heb ik runderbouillon gebruikt. Ideaal en snel want gewoon van een bouillonblokje. Ik hoopte dat de runderbouillon de smaak van zacht draadjesvlees – die wat mij betreft gewoon echt bij hutspot hoort – een beetje zou evenaren, maar je weet het natuurlijk nooit tot je het geprobeerd hebt. Ook vond ik dat er mosterd door de soep moest, want ook dat is iets dat ik altijd bij hutspot eet en er echt bij vind horen. Nou, beide keuzes waren een succes! De runderbouillon gaf perfect de illusie van draadjesvlees en de mosterd gaf een heerlijk scherp accent dat de hele smaak van de soep ophaalde en het zoetige van de wortel net een tikkeltje zouter maakte. Heel lekker contrast! Vooral met van die grove mosterd waar de mosterdzaadjes nog in zitten. Ik heb hem overigens ook zonder mosterd geproefd en dat was ook lekker, dus ben je niet zo’n fan van mosterd, kun je het er prima uit laten.

Uien- en wortelsoep met mosterd (hutspotsoep dus)

Ingrediënten

– 500 gr gesneden wortel en uien (ik had dit handige zakje hutspot groenten van AH – euroknaller is het ook nog eens!)
– 1 extra ui, gesneden
– 3 eetl grove mosterd
– 750 ml runderbouillon
– olijfolie

Bereiding

Fruit alle ui in een soeppan glazig. Voeg de wortel toe en bak even kort mee. Giet de runderbouillon erbij en laat dit zo’n 15 minuten koken tot alle groenten zacht zijn. Pureer met een staafmixer. Voeg tot slot de mosterd doe en roer goed door.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *