Tofuballetjes in sticky Aziatische saus

♫ I fink U sticky and I like U a lot ♫

Een paar weken geleden schreef ik over mijn toffe kookervaring met Niven Kunz en Masterchef’s Naresh Ramdjas voor Tofupedia. Ik raakte daar geïnspireerd om vaker met tofu te koken en deel hierbij graag mijn eerste recept.

Narest kookte voor zijn recept de tofu in misobouillon en dat vond ik een super goed idee om meer smaak aan tofu te geven. Voor dit recept is daarom ook de tofu gekookt met een aantal kruiden en dat geeft echt een goede boost aan de neutrale smaak van tofu. Vervolgens alles in de blender om er een samenhangeng mengsel van te maken waar je vervolgens kleine knapperige balletjes van maakt. Een teriyaki-achtige sticky saus erbij en je hebt een heerlijk smaakbommetje uhh balletje. Lekker met rijst of noedels en wokgroenten.

I think U sticky and I like you a lot! Dit rare, duistere, freaky nummer van Die Antwoort kwam in me op. Tofu is namelijk ook wel een beetje positively ‘freaky’ want het is niet bij velen bekend en bemind en de heerlijke zoet-pittige kleverige saus die om de balletjes heen zit schreeuwt sticky! Dus die hoort bij deze blog. :)

Tofuballetjes in sticky Aziatische saus

Ingrediënten

– 250 gr tofu, in plakken
– 2 tl djinten
– 1 tl ketumbar
– 1 tl gemberpoeder
– 2 tl sambal
– 250 ml water
– handje verse koriander, fijngesneden
– 2 el panko of paneermeel, plus extra om de balletjes in te rollen
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 2 kleine sjalotjes, fijngesneden
– rasp van 1 limoen
– 1 el sesamzaadjes, geroosterd
– 2 el zonnebloemolie en 1 tl sesamolie om in te bakken
– 1 el sojasaus
– zout en peper

Nodig: keukenmachine

Bereiding

Doe de tofu samen met het water, de djinten, ketumbar, gemberpoeder en sambal in een steelpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken totdat alle smaken goed in de tofu getrokken zijn en het vocht grotendeels verdampt is.

Doe de tofu in de keukenmachine en bewaar het restant van het kookvocht. Voeg de panko, knoflook, sjalotjes, koriander en limoenrasp toe en maal dit fijn. Breng op smaak met zout en peper. Draai gelijke balletjes van het mengsel en zet deze voor 30 minuten in de ijskast om op te stijven.

Tofuballetjes in de maak

Doe wat panko in een bord en rol hier de balletjes doorheen. Verhit de zonnebloemolie en sesamolie in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur totdat ze rondom goudbruin en knapperig zijn. Haal ze dan uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en zet even apart. Blus de pan af met de sojasaus en het restant van het kookvocht waarin je de tofu gekookt hebt. Doe hier de sesamzaadjes bij en laat inkoken tot een kleverige saus. Wentel hier kort de tofuballetjes doorheen en strooi er nog wat sesamzaadjes en limoenrasp overheen.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *