Sticky toffee taart met sinaasappel en rozemarijn

♫ Oh, but love grows where my Rosemary goes. And nobody knows like me ♫

Sticky toffee pudding is zo’n typische altijd-goed-taart. Ik vind het altijd leuk om een klassieker nét een beetje met een twist te maken en bedacht laatst dit recept. En ik kan je vertellen, deze sticky toffee met rozemarijn en sinaasappel is echt niet te versmaden. Allereerst is er het aromatische, dennenachtige van de rozemarijn. Niet zo gek dat het liedje hierboven in mijn hoofd zat tijdens het bakken. :) Heerlijk contrast ook met het frisse, bitterzoete van de sinaasappel en natuurlijk het zoete en kleffe van de dadels. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die smaak van de gebrande karamelsaus eroverheen…

Ik had deze taart samen met de strawberry meringue pie en een goddelijke rokerige brownie (volgt snel!) laatst gebakken voor een taartfeestje en iedereen was laaiend enthousiast. Serieus, de pan met karamel is uitgelikt door zekere aanwezigen. ;)

Het recept is gebaseerd op de heerlijke sticky toffee pudding van Bernadette Evers, één van de chefs van Bilder & De Clercq – die ook hun eigen blog Amsterdam Flavours hebben, waar ik laatst een stukje van mocht proeven. Ik had nog nooit zelf sticky toffee taart gemaakt maar na het proeven van die was ik om. Voor mijn versie heb ik behalve het toevoegen van rozemarijn en sinaasappel ook de rest van het recept een beetje aangepast. Behalve heel lekker is dit recept ook heel makkelijk en geeft door de toevoeging van de rozemarijn en sinaasappel een bijzondere en superlekkere draai aan de standaard sticky toffee pudding.

Sticky toffee taart met sinaasappel en rozemarijn (voor 8-10 personen)

Ingrediënten

Voor de taart:
– 175 gr dadels
– 200 ml kokend water
– 1 tl baking soda
– 55 gr boter plus wat extra om in te vetten
– 100 gr (bruine basterd) suiker
– 2 eieren
– 150 gr zelfrijzend bakmeel
– 5 gr rozemarijn, alleen de blaadjes, heel fijn gehakt
– rasp van 1 sinaasappel
– 1 tl vanille extract of merg van 1 vanillestokje

Voor de karamelsaus:
– 150 gr (bruine basterd) suiker
– 100 ml room
– 25 gr boter
– rasp van 1/2 sinaasappel
–  1 takje rozemarijn
– 1 tl grof (zee)zout

Nodig: kleine ovenschaal of taartvorm, bakpapier, keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet de ovenschaal in met wat boter en leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem. Doe de dadels samen met de baking soda in een kom en giet het kokende water eroverheen.

Klop in een kom de boter met de suiker tot een luchtige romige massa. Voeg een voor een de eieren toe samen met de vanille en meng het geheel goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe aan het eiermengsel. Maal ondertussen de dadels samen met het water fijn in de keukenmachine en roer dit vervolgens goed door het beslag. Spatel tot slot de fijngehakte rozemarijn en de sinaasappelrasp erdoorheen.

Doe het beslag in de ovenschaal en bak het geheel zo’n 25-30 minuten tot de taart goudbruin is en terugveert als je er zachtjes op duwt. Je kunt de gaarheid ook testen door een satéprikker of vork in het midden te prikken. Komt deze er droog uit, is je taart klaar.

Om de karamelsaus te maken doe je de room samen met het takje rozemarijn en de sinaasappelschil in een pannetje en brengt dit aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat even staan. Doe ondertussen de suiker in een ander pannetje en laat deze zachtjes smelten tot hij helemaal vloeibaar is. Vis het takje rozemarijn uit de room en giet dit vervolgens bij het suikermengsel erbij. Pas op, want dit gaat flink borrelen. Roer het geheel goed door, zet het vuur uit en roer tot slot de boter en het zout door de saus. Serveer een stukje sticky toffee taart met een flinke lepel druipende karamelsaus erover.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *