Steak sandwich Tagliata

♫ Just picture a great big steak. Fried, roasted or stewed. Oh food, wonderful food, marvellous food, glorious food! ♫

Net als gisteren zit het nummer ‘Food, glorious food!’ van de musical Oliver in mijn hoofd bij het schrijven van deze post. Dit keer alleen een ander stukje tekst. Perfect voor bij steak sandwich. Want dat is waar het vandaag allemaal om draait!

Vorige week ging ik even voor wat laatste uitleg langs op het kantoor van een vriend die mij geholpen heeft bij het maken van deze website. Als dank nam ik lunch mee. Een mannenlunch. Met veel vleesch dus. Een steak sandwich geïnspireerd op het broodje van l’Entrecôte Mobile die ik vorige week geproefd heb in de Foodhallen. Nu heb ik niet geprobeerd om hun fabuleuze groene kruidenbotersaus te evenaren. Maar ik had natuurlijk net deze superlekkere pesto van dragon gemaakt dus die heeft perfect dienst gedaan als basis voor mijn eigen fabuleuze groene kruidensaus. (Want dat er dragon in hun saus zit is een ding dat zeker is.) In tegenstelling tot la fameuse sauce secrète de les Dames staat de mijne gewoon hieronder. Pour vous! Ik maakte het broodje ‘the Tagliata way’, dus dungesneden biefstuk met rucola en parmezaan. Op een knapperig broodje. Hmmmm… De foto is trouwens niet geweldig, sorry. Ik moest hem heel snel maken want de mannen in kwestie waren erg hongerig haha. Maak jij nou dit recept en een betere foto? Laat het me dan even weten!

Ik geloof dat ik mezelf trouwens een challenge gegeven heb. Een Foodhallen-reproduce-challenge. Next up is zeker weten de kick-ass tosti van Caulils. Stay tuned!

Steak sandwich Tagliata

Ingrediënten (voor 3 broodjes)

– 1 biefstuk van ongeveer 150 gram
– 30 gr parmezaanse kaas, dun geschaafd in plakjes
– 3 knapperige broodjes (zoals ciabatta)
– 1 eetl olijfolie
– 25 gr roomboter
– 25 gr rucola
– peper en zout
– dragonpesto, recept vind je hier

Nodig: aluminiumfolie

Bereiding

Zorg ervoor dat de biefstuk op kamertemperatuur is. Kruid hem met peper en zout. Zet dan een koekenpan op het vuur en laat die goed heet worden. Doe dan de olijfolie in de pan en leg de biefstuk er in. Bak de biefstuk ongeveer drie minuten aan elke kant (voor medium-rare), houd hem af en toe in beweging in de pan en draai hem iedere minuut even om zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Een kan-niet-mislukken formule om altijd perfecte steak te bakken is er niet. Hoe erg ook, maar dit moet je echt een beetje op gevoel doen. Het principe is er op zich wel en het aantal minuten geeft wel een richtlijn maar het hangt ook echt af van hoe hoog je gas staat, je op inductie kookt, etc. Onthoud gewoon dat een biefstuk moet bakken en vooral niet moet gaarkoken. :) Het beste trucje vind ik nog wel om zachtjes met je vinger op het vlees te duwen en te voelen hoe het vlees terugveert. Dit kun je dan vergelijken met hoe de ‘muis’ van je duim voelt als je je duim tegen de toppen van verschillende vingers aanhoudt. Tegen je wijsvinger is rauw, tegen je middelvinger medium en tegen je ringvinger well-done. Huh?! Ja precies, dit is lastig uit te leggen in tekst. Daarom legt Jules het hier heel goed uit. En dit plaatje geeft een goede uitleg van de verschillende soorten garing.

Voeg dan ongeveer een minuut voor het einde de roomboter toe. Dit gaat een heerlijke smaak aan je vlees geven en vormt meteen de basis voor de saus op het broodje. Haal dan de biefstukken uit de pan, zet het vuur uit en leg ze even een paar minuten te rusten op een bord onder een stuk aluminiumfolie. Doe dan een volle eetlepel dragonpesto in de pan en roer dit even door het bakvet. Snijd dan je broodjes open en smeer hier een goede laag dragonpesto-botersaus op. Beleg ieder broodje met wat rucola. Snijd de biefstuk dan met een scherp mes in dunne plakken en leg deze op de rucola. Voeg er dan nog de dungeschaafde plakjes parmezaan aan toe en klaar is je broodje!

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *