Spaghetti met gamba’s, limoen en bleekselderij

♫ When I met you in the summer to my heartbeat sound ♫

Een tijdje geleden heb ik van mijn collega’s een heel leuk kookboek gekregen met recepten voor in mini-pannetjes. En de pannetjes erbij ook! Super cute, van die schatjes van Le Creuset. Ik moet nog steeds een keer iets maken in de pannetjes zelf, maar het kookboek heeft me al veel inspiratie gegeven voor andere recepten.

Zo ook deze heerlijke spaghetti met gamba’s, limoen en bleekselderij. Een receptje uit dat boek was namelijk voor een voorgerechtje van gamba’s gemarineerd met citroen en venkelzaad uit de oven. De combinatie van gamba’s met het zoetkruidige venkelzaad en friszure van de citroen leek me heerlijk, dus toen er laatst een vriendin kwam eten heb ik dat idee gebruikt als basis voor dit recept. Door het gebruiken van limoen, het venkelzaad en het rode pepertje geeft het een heel lekker zomers, beetje Aziatische touch aan de spaghetti. En het combineert waanzinnig met de bleekselderij. Ik waande mezelf dus al helemaal in zomerse sferen. Calvin Harris met z’n chille Summer direct in m’n hoofd. Feestje in m’n keuken! Waan jezelf dus ook alvast in zomerse sferen met de muziek én deze spaghetti met gamba’s, limoen en bleekselderij!

Spaghetti met gamba’s, limoen en bleekselderij (voor 3-4 personen)

Ingrediënten

– 250 à 300 gr (volkoren)spaghetti
– 500 gram gepelde gamba’s
– 6 stengels bleekselderij, in plakjes
– 2 limoenen
– 2 teentjes knoflook
– 1 chilipepertje, fijngesneden en een paar ringetjes ter garnering (zonder pitjes als je het niet te spicy wilt)
– 1 eetl venkelzaad (of 1 eetl gemalen venkelzaad als je geen losse zaadjes kunt vinden)
– 4 eetl olijfolie
–  zout en peper

Bereiding

Rasp de 2 limoenen en zet apart. Pers 1 limoen uit en snijd de ander in 8 partjes. Doe de olijfolie in een grote kom en voeg hier de limoenrasp en het limoensap aan toe. Pers de teentjes knoflook boven de kom en voeg het fijngesneden rode pepertje toe. Maal er wat verse peper en zout boven. Rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan en maal ze grof in een vijzel of plet ze met de bolle kant van een lepel. Voeg toe aan de olijfolie en roer het geheel even door. Doe de garnalen erbij in de kom, meng het geheel door en laat het zo’n 20 minuten marineren.

Snijd de bleekselderij in plakjes van een halve centimeter dik en blancheer deze een minuutje in een pan met ruim kokend gezouten water. Giet de bleekselderij dan af en spoel af met koud water zodat het niet verder gaart. Voeg de bleekselderij ook toe aan de garnalen.

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Bak ondertussen de garnalen en bleekselderij samen met alle marinade in een wok totdat de garnalen gaar en lichtroze gekleurd zijn. Voeg de gekookte spaghetti toe, breng op smaak met peper en zout en meng het geheel even door zodat de spaghetti goed het vocht in de pan kan opnemen. Garneer ieder bord spaghetti met extra ringetjes rode peper en 2 partjes limoen.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *