Spaghetti Carbonara met dragon

♫ Doe mij maar een pizza Calzone Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara. Heaven on earth. Spek, ei, Parmezaanse kaas, knoflook en pasta. Geen room? Nee, geen room nee. In het originele recept zit namelijk geen room. Het is ook echt niet nodig en maakt het onnodig zwaar(der). Spaghetti Carbonara draait namelijk allemaal om timing. Het losgeklopte ei voeg je direct na het afgieten toe aan de hete spaghetti en door de warmte stolt het ei als een romige saus om de pasta heen. Zooooo lekker. Ik doe er vaak nog een scheutje van het hete kookvocht van de pasta bij. Dit geeft niet alleen wat extra hitte af en zorgt voor net iets meer ‘saus’ door het vocht, ook zorgt het door de zetmelen van de pasta in het water voor net iets meer binding.

Ik maak Spaghetti Carbonara geregeld. Omdat de ingrediënten van die dingen zijn die ik toch wel in huis heb. Omdat het zo giga makkelijk is. En zo bellissima lekker natuurlijk. Vooral als er vrienden over de vloer komen en ik even snel wat ik in elkaar moet flansen. Iedereen vindt Spaghetti Carbonara namelijk lekker en het is echt zo’n gerecht waarbij het lijkt alsof je er heel erg je best op hebt gedaan. Is natuurlijk ook zo, maar dan meer qua liefde en timing die je er in stopt dan heel veel tijd of werk. Vooral als je het serveert in zo’n joekel van een pastabord, waar je dan zo speels wat verse peterselie overheen gooit en wat dikke krullen Parmezaanse kaas. Top toch! Ik probeer neem dan niet zo’n grote portie te nemen, maar alleen al een klein beetje van deze heerlijke pasta maakt m’n dag al goed. Wat verse peterselie eroverheen, nog wat extra zwarte peper, lekkere frisse rucolasalade met kerstomaatjes erbij. Hmmm.

In de klassieke variant is het dus al niet te versmaden, maar ik maakte het een tijdje geleden een keer met dragon. Echt, dat wás me een ontdekking! Het lichtpeperige en tegelijkertijd licht anijsachtige van de dragon was zo’n fantastische combinatie met de andere smaken. Het haalde alles op en gaf zo’n lekkere twist aan de klassieke Spaghetti Carbonara dat ik het sindsdien alleen nog maar met dragon maak. Heel erg het proberen waard dus!

Spaghetti Carbonara met dragon

Ingrediënten

– 175-200 gr spaghetti
– 125 gr gerookt ontbijtspek (ik gebruik altijd dit ambachtelijke ontbijtspek van AH, zo lekker!)
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 ei
– 1 eidooier
– 10 gr dragon, alleen de blaadjes
– 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– verse zwarte peper
– eventueel een scheutje kookroom

Bereiding

Zet een pan op met ruim kokend water en kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes. Bak dit in een beetje olijfolie tot het lichtbruin begint te kleuren. Zet dan het vuur laag, voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Klop ondertussen het ei en de eidooier goed los in een grote kom. Deze gebruik je later ook om de pasta aan toe te voegen. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe en draai er wat verse zwarte peper over. Zet even apart. Snijd de dragon in smalle reepjes.

Nu komt het aan op je timing. Giet de spaghetti af en bewaar een beetje van het kookvocht. Roer de spekjes  en knoflook (en ja, doe zeker ook een beetje van het bakvet erbij) erdoor en doe alles in de kom met het eiermengsel. Roer direct goed door, voeg een beetje van het kookvocht toe en blijf de hete pasta goed roeren tot het ei zich tot een romige saus om de pasta heen bindt. Doe dan tot slot de dragon erbij en roer nog een laatste keer door. Serveer met de rest van de Parmezaanse kaas.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *