Spaghetti alla vongole: smoky style!

♫ And in the heat of the moment my mouth starts going. The words start flowing, oh ♫

 

Spaghetti alle vongole. Zon, zee, strand op je bord. Not kidding!

Ik hou echt enorm van deze simpele pasta. Het is in de originele vorm sowieso al een heerlijk gerecht juist door zijn simpelheid (pasta, olijfolie, knoflook, schelpjes en peterselie, nothing else needed!). Maar ik vond het met dit weer wel leuk om er iets meer pit aan toe te voegen en wat ‘donkerdere’ smaken aan toe te voegen. Dus voor dit recept heb ik er een keer een rokerig tintje aan gegeven door er chorizo en pimenton aan toe te voegen. Pimenton is gerookt paprikapoeder dat ook in chorizo gebruikt wordt en het de typische donkerrode kleur geeft. Het resultaat? Niet normaal lekker! Echt, dat moet je zelf proeven zo lekker. Zomers en winters tegelijk. Fris en aards. Ziltig. Zoetig. Zoutig. Zublime!

Even een intermezzo voor het liedje dat ik dit keer bij het recept heb geplaatst hoor. Normaal gesproken is er wel een associatie met het recept, maar dat is hier niet het geval. De reden dat ik dit in mijn hoofd had, was omdat er twee vriendinnen bij me aten met wie ik altijd zing. Love it! Helemaal met die twee! Dus met de paar akkoorden die ik inmiddels op de piano kan (#trots haha!) hebben we dit nummer met z’n drieën gezongen, daarom hoort het bij dit recept. En daarna gingen we aan tafel. Dus, nu weer back to the vongole!;)

Het mooie is, op de foto hierboven zie je voornamelijk schelpjes en vrij weinig pasta. En dat is precíes zoals het moet als je het mij vraagt. Want die schelpjes, die zíjn me toch lékker!! Dus haal er lekker veel! Ik gebruik dan ook

Spaghetti alla vongole: smoky style! (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 300 gr spaghetti
– 1 kg vongole (venusschelpjes) –> let op dat deze goed vers zijn! Je kunt ze na aanschaf ongeveer 3 dagen in de ijskast bewaren.
– 3 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 sjalotje, gesnipperd
– ruime handvol peterselie, grof gehakt
– 125 gr chorizo, in kleine blokjes
– 1,5 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
– 4 eetl olijfolie
– 125 ml witte wijn – en de rest van de fles om te drinken.. ;)
– 1 ciabatta

Nodig: wok met deksel of andere grote (hapjes)pan. Ronde bodem is het handigst zodat je de schelpjes goed in de pan kunt husselen.

Bereiding

Timing is bij dit recept belangrijk. Tenminste, als je snel klaar wilt zijn en de pasta tegelijk klaar wilt hebben als de vongole. Hoeft niet per se hoor, je kunt de pasta ook wel warm houden maar je moet de venusschelpjes in ieder geval direct als ze klaar zijn gaan eten. Oefening baart kjunst, dus mocht het niet meteen perfect getimed lukken, heb je mooi een nieuwe reden om dit nog een keer te maken! ;)

Spoel eerst de venusschelpjes goed af met koud water en controleer of ze dicht zijn. Blijven ze een beetje open staan? Tik er dan even hard tegenaan met je vinger. Als ze dan dicht gaan zijn ze prima maar doe de schelpjes die dan alsnog open blijven staan weg. Deze niet meer goed.

Zorg er dan voor dat je al je ingrediënten gesneden en binnen handbereik klaar hebt staan. Afhankelijk van wat voor pasta je gebruikt, stem je hier het koken op af. Gedroogde pasta? Start met het koken van de pasta tegelijkertijd als met de pan met de vongole. Gebruik je verse pasta? Begin dan eerst met de vongole en doe de pasta pas in het kokende water als je de wijn bij de vongoole hebt gedaan en dit alleen nog even hoeft te stomen. Ik ga hieronder uit van verse pasta.

Zet een pan ruim kokend water op voor de pasta. Als het water kookt, zet je de wok voor de vongole op het vuur met de olijfolie en doe tegelijkertijd de pasta in de pan met water. Voeg het sjalotje toe aan de olijfolie en fruit deze even een minuut tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook en de chorizo toe en fruit dit even een paar minuten mee zonder dat de ui en knoflook bruin worden. Voeg dan de pimenton toe en roer even goed door. Zet dan het vuur hoog, doe de venusschelpjes in de pan en hussel deze even goed rond in de pan. Blus af met de witte wijn, zet een deksel op de pan, zet het vuur weer wat lager en laat dit zo’n 3 minuten even stomen totdat alle schelpjes open staan en dus gaar zijn. Giet de pasta af (liefst al dente gaar) en doe de pasta samen met de peterselie in de pan met vongole erbij. Hussel alles even goed door elkaar zodat alle slierten pasta bedekt zijn met het kookvocht. Serveer direct!

En hoe zit het dan met dat brood in het recept? Nou, dat is dus om te dippen. In het goddelijke kookvocht dat overblijft in de pan. Zie hieronder maar in de pan hoe lekker dat er uit ziet. La vita e bella! (Oh ja, je ziet daar trouwens ook de spaghetti die ik gebruikt heb; speltspaghetti met wilde knoflook. Ik koop deze bij Delicious Food in de Westerstraat. Overigens ook gebruikt in deze superlekkere spaghetti met citroenbasilicumpesto. :) )

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *