Soep van pastinaak met vanille

Een tijdje geleden kwamen mijn nichtjes en neefje met hun ouders eten. Het was super gezellig om ze allemaal in mijn huisje te hebben en natuurlijk had ik een lekker dinertje voorbereid. Als voorgerecht had ik soep van pastinaak met vanille en kruim van amandel als topping. Het hoofdgerecht was een stukje wild zwijn met witlofpuree en gekaramelliseerde sjalotten. Voor het toetje had ik hangop met passievrucht gemaakt en daarbij een coulis van mango, witte chocoladeschilfers en karamelschotsen met kokos. Klinkt lekker toch? ‘Kom maar op met al die recepten!’ hoor ik je denken. En terecht but well.. that will be a little bit tricky… Normaal gesproken zou ik hier namelijk uitgebreid over uitgeweid hebben en voor ieder recept een blog kunnen maken, ware het niet dat ik niet genoeg tijd had die dag om bij te houden wat ik allemaal gedaan had en er ook geen foto’s van gemaakt had zodat ik het later nog wel wist. Ook was het er een beetje bij in geschoten om goede foto’s van de borden te maken. Áls er al foto’s gemaakt waren want die van het hoofdgerecht zijn we gewoon helemaal vergeten. Laten we het maar op de gezelligheid houden. Of de glazen wijn…

Maarrrr niet getreurd want ik weet het recept voor de pastinaaksoep nog wel! Ook vond ik een foto terug van het amandelkruim samen met de kokoskaramel (op die mooie plank die ik laatst van Bilder & De Clercq heb gekregen :) ). En toen kwam ik er ook nog eens achter dat ik nog wat van deze pastinaaksoep in de vriezer had en heb ik daar laatst een heel lekker en simpel maaltje van gemaakt met canned makreel in olijfolie. De foto die je hierboven ziet is dan ook van die bewuste soep met de makreel. Hieronder daarom het recept voor de soep, het kruim van amandel én de serveertip met de makreel.

Pastinaaksoep met vanille en kruim van amandel (voorgerecht voor 6 personen)

Ingrediënten

Voor de soep:
– 2 pastinaken, geschild en grofgesneden in gelijke stukken
– 2 sjalotjes, fijngesneden
– 1 vanillestokje
– 750ml kippenbouillon (easy does it: 750 ml water en 1 1/2 kippenbouillonblokje)
– olijfolie
– peper en zout

Voor het kruim van amandel:
– 2 sneetjes stevig bruin brood, bijvoorbeeld spelt of zuurdesem
– 50 gr geschaafde amandelen
– olijfolie (óf, if you want to do it extra special, truffelolie – dit is heel lekker in combi met amandel en de subtiele smaak van vanille in de soep!)

Nodig: staafmixer

Bereiding

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de pastinaak toe en bak dit zachtjes een paar minuten mee. Snijd ondertussen het vanillestokje door de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de pan en roer even door. Giet dan de kippenbouillon erbij, voeg het vanillestokje ook toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur dan wat lager en laat dit zo’n 20 minuten zachtjes koken. Haal dan het vanillestokje eruit en pureer de soep met een staafmixer.

Voor het amandelkruim snijd je de korstjes van het brood en vermaal je de sneetjes tot een grof kruim. Doe dan 2 el olijf- of truffelolie in een koekenpan en bak hierin het broodkruim samen met het amandelschaafsel op middelhoog vuur totdat het mooi goudbruin (‘brun doré’ dus ;) ) is.

Strooi dit amandelkruim echt vlak voor het serveren op de soep want het wordt snel zacht. En zo zag dat er uit!

image

Serveertip

Deze soep is dus ook heel erg lekker met makreel in olijfolie kwam ik laatst bij wijze van experiment achter. Ideaal voor als je wat over hebt maar niet opnieuw het amandelkruim wilt maken. Ik was vorige week namelijk op het lanceringsfeestje van de nieuwe ELLE Eten waar ze hele leuke goodiebags uitdeelden. Kijk maar!

De-inhoud-van-een-lekker-tassie

(foto van ELLE Eten)

Daar zat ook het leuke groene blikje Nuri’s Makreel in olijfolie bij van Nova Fresco. Ik had al aardig wat lekkere hapjes gegeten maar had bij thuiskomst nog wel zin in het soepje dat ik de avond ervoor uit de vriezer had gehaald. 1+1=2 en dit werd een super succescombinatie. Nu is dit specifieke blikje makreel in olijfolie niet overal makkelijk verkrijgbaar, maar in de supermarkt kun je wel makreel in olie kopen van bijvoorbeeld Princes of John West. I’m sure that will also be very nice! Give it a go!

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *