Snelle geen- erwtensoep (of soep van flageolets)

♫ I’m a little pea (of toch nie..) I love the sky and the trees ♫

Deze post gaat over erwtensoep. Pea soup. Soup of peas. Maar eigenlijk ook weer niet, want ik maakte hem met flageolets. Dus soup of pea, of toch nie zoals ik meezong met het nummer Pea van The Red Hot Chili Peppers. ;) Soep van flageolets dus. Maar dan wel the erwtensoep way. Grappig hè? Ja, vond ik nou ook. Daarom deel ik het recept graag!

Flageolets heten ook wel groene kidneybonen. Kidneybonen? Groene? Echt? Nooit geweten dat die bestonden überhaupt.. Flageolets ken ik van mijn vader en tante die in Frankrijk woont. Al jaren hoor ik van hem dat het zo jammer is dat deze boontjes niet in Nederland verkrijgbaar zijn en hij ze altijd dan maar in Frankrijk eet. Nu zag ik vorige week ineens blikken Flageolets in de Albert Heijn staan. Van Bonduelle en van AH eigen merk nota bene. Hoezo heb ik die nooit eerder gezien? Ik meteen mijn vader met het heuglijke nieuws bellen, zegt hij dat hij al wist dat ze in blik verkrijgbaar waren maar dat hij de verse wil. Want die zijn zo lekker met lamsvlees. Helaas, sorry pap, die kom ik inderdaad ook nergens tegen..

Toch heb ik twee blikken flageolets mee naar huis genomen omdat ik nieuwsgierig was en omdat ik me bedacht dat dit weleens de perfecte easy oplossing was voor een snelle erwtensoep.  Snert ook wel. Maar dan zonder spliterwten dus, maar met de flageolets. De meeste andere ingrediënten die ook in erwtensoep gaan, heb ik er ook aan toegevoegd maar ook weer een paar aanpassingen gemaakt. Erwtensoep maar toch ook weer niet. Geen- erwtensoep dus. ;)

Het resultaat? Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vond het misschien wel lekkerder dan echte erwtensoep. Een klein beetje zoetiger en romiger door het gebruik van (groene kidney – blijf me erover verbazen) bonen en alsnog heel rijk, smaakvol, zoutig en vullend. Heerlijke ontdekking dus. En zo makkelijk! Als je dus zin hebt in erwtensoep maar dan in een simpele variant is dit recept echt perfect. Ik ga dit in ieder geval zeker vaker maken.

Snelle geen- erwtensoep (of soep van flageolets) (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 2 blikken gekookte flageolets (600 gr)
–  1/8 knolselderij, geschild en in blokjes
– 1 ui, in vieren
–  1 teen knoflook, in vieren
– 1 laurierblaadje
– 500 ml groentebouillon
– 100 gr gerookt ontbijtspek, uit één stuk
– 1 (runder)braadworst

Nodig: staafmixer

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een soeppan, breng aan de kook en laat dit zo’n 20-25 minuten zachtjes koken totdat alle groenten zacht zijn en het vlees gaar is. Haal dan het spek, de worst en het laurierblaadje uit de pan en pureer de soep van flageolets grof met de staafmixer. Snijd het spek in kleine blokjes en de worst in plakjes en doe terug in de soep. Roer alles even goed door en serveer.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *