Sinaasappel-speculaastaart met sinaasappelgelei

♫ I’m just an Orange County Girl, livin’ in an extraordinary world ♫

Een tijdje geleden maakte ik lime pie geïnspireerd door dit recept. Een ander tijdje geleden maakte ik er mijn eigen variatie op in deze cheesecake van peer en was ik zo enthousiast over de simpele maar o-zo-lekkere bodem van gevulde speculaas dat ik deze twee creaties wilde combineren. Maar dan weer met sinaasappelsmaak in plaats van lime. Volgen jullie ‘m nog? Nee? Oh naja maakt ook niet uit. Point is dat dit receptje zo’n knaller werd dat ik hem inmiddels al een paar keer heb gemaakt als ik bij mensen langs ging en iets mee wilde nemen. Iedereen was telkens super enthousiast dus nu deel ik hem ook graag met jullie. Je kunt er namelijk heel veel mee variëren. Zo hield ik hem de ene keer plain en simpel zonder sinaasappelgelei maar met een dot slagroom erop en een andere keer goot ik er chocoladeganache overheen.

De laatste keer was wel het speciaalst want toen maakte ik er dit culinaire toetje van met sinaasappel in allerlei andere bereidingen. Ook stak ik kleine rondjes uit de taart met een kookring waardoor het deze schitterende eenpersoonstoetjes werden waar je alle laagjes heel mooi zag zitten. Kijk maar! Word je toch blij van? :)

image

Nou, als dit geen perfect receptje is voor Sinterklaasavond weet ik het ook niet meer! En voor elk ander moment waarop je een lekkere sinaasappeltreat wilt natuurlijk ook. Want dit recept smaakt dus superlekker, is echt best wel simpel, maar je kunt er dus ook – pretty easy – de blits mee maken door hem uit te steken en – als je er nog iets meer werk van wilt maken – van die mooie sinaasappelversieringen bij serveren. Success guaranteed! Als je nou nog leuke ideeën hebt om hier nóg iets anders mee te doen, do let me know! Vind ik alleen maar leuk. Nou, je kunt nu vast niet wachten tot het recept er is? Komt dat even goed uit, hier is ie namelijk…

Sinaasappel-speculaastaart met sinaasappelgelei (voor een kleine springvorm 16cm)

Ingrediënten

Voor de bodem:
– 250 gr gevulde speculaas

Voor de vulling:
–  3 eidooiers
– 3/4 blikje gecondenseerde melk
– 100 ml sinaasappelsap
– rasp van 1/2 sinaasappel

Voor de sinaasappelgelei:
– 150 ml sinaasappelsap
– rasp van 1/2 sinaasappel
– 1 el suiker
– 1/2 tl speculaaskruiden
– stukje gember van ong 1 cm
– 1 1/2 blaadje gelatine

Optioneel kun je ook nog sinaasappelschil konfijten en sinaasappelfudge maken. Ziet er mooi uit op de taart én is lekker om van te snoepen!

Gekonfijte sinaasappelschil:
– 1 sinaasappel
– 150 ml water
– 150 gr suiker
– 1 kaneelstokje
– 1/2 tl vanille essence of 1/2 vanillestokje

Sinaasappelfudge:
– 1/4 blikje gecondenseerde melk
– sap en rasp van 1/2 sinaasappel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in – leg eventueel ook nog een stukje bakpapier op de bodem zodat de taart goed los komt. Verkruimel de gevulde speculaas boven een kom en kneed hier met je handen een deeg van. Rol deze uit tot een ronde lap die een diameter heeft zo groot als de springvormbodem plus de randen. Vind je dit tricky? Duw het deeg dan gewoon met je handen aan in de springvorm. Niemand die het merkt. ;) Zet de taartvorm voor 5 minuten in de oven. Doe ondertussen de eidooiers in een kom en klop deze met een mixer tot ze luchtig en lichtgeel zijn geworden. Voeg dan de gecondenseerde melk toe en klop tot het allemaal is opgenomen. Voeg dan al kloppende in een paar keer de sinaasappelsap en -rasp toe. Giet dit over de bodem van de taart en zet hem voor nog 15 minuten in de oven of totdat de vulling goed gestold is. Dit kun je testen door er even met je vinger op te duwen. Veert ie een beetje terug dan is het goed. Is het nog erg vloeibaar? Zet de taart dan nog even terug in de oven tot het gestold is. Mocht de bovenkant bruin kleuren, leg er dan aluminiumfolie overheen. Laat de taart vervolgens afkoelen in de ijskast.

Maak dan de sinaasappelgelei. Breng alle ingrediënten behalve de gelatine in een pannetje aan de kook. Laat dit tot iets meer dan de helft inkoken. Laat de gelatine ondertussen weken in koud water. Haal dan de gember uit het pannetje en roer de gelatine door de sinaasappelsiroop tot dit helemaal opgelost is. Schenk het dan over de taart en zet deze weer terug in de ijskast om op te stijven.

Voor de gekonfijte sinaasappelschil doe je het volgende: snijd de schil van de sinaasappels en snijd deze in repen van 3 mm dik (of in een vorm die je leuk vindt – ik had de schil in zijn geheel van de sinaasappel gehaald en deze ook in zijn geheel gekonfijt om de mooie vorm te houden). Zet de schil dan op met voldoende koud water, breng dit aan de kook en giet het water dan af. Herhaal dit proces drie keer. Breng dan het water met de suiker, het kaneelstokje en de vanille (met stokje als je die gebruikt) aan de kook en verwarm de schillen voor een uur in de suikersiroop. Haal de schillen dan uit de stroop en laat afkoelen en hard worden op een velletje bakpapier. Giet de suikerstroop ook op een vel bakpapier en laat hard worden. Maal het dan fijn in een vijzel of doe het in een zakje en sla het fijn. Haal de sinaasappelschillen vervolgens door de suiker zodat ze een mooi wittig suikerlaagje krijgen. Je kunt de suiker ook nog oppimpen met het merg van een vanillestokje of met wat kaneel.

Tot slot de fudge. Last but not least want dit is méga makkelijk en méga lekker! Doe hiervoor de 1/4 gecondenseerde melk die je nog over hebt in een steelpannetje en voeg hier de sinaasapplsap en -rasp aan toe. Laat dit onder af en toe roeren indikken tot een stroperige massa. Deze zal ook lichtbruin gaan kleuren en kan er misschien een beetje gek uitzien omdat je het goedje aan het verdampen bent dus het wordt een beetje een korrelige massa. Dat hoort en dan is het ook goed. ;) Let er wel goed op dat het niet aanbrandt! Giet of lepel de sinaasappelfudge dan op een vel bakpapier en rol hier meteen een ‘worstje’ van tussen het bakpapier. Klaar ben je! Als dit afgekoeld is kun je er ronde plakjes van snijden of zelfs leuke vormpjes van kneden.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *