Simpele en lichte cheesecake in een potje

Foto: Rob van der Vet, bron: www.keukentafel.nl

♫ America, America, this is you ♫

Een tijdje geleden maakte ik voor de kerstspecial van De Keukentafel – het culinaire magazine van COOP supermarkten – dit recept voor deze simpele en lichte cheesecake in een potje. Waanzinnig leuk om je eigen recept op die manier terug te zien! Vooral als ze er zo’n prachtige foto als deze hierboven van schieten. Ik ben dan ook heel blij en trots dat mijn recept in hun magazine heeft gestaan. Online én in hun papieren magazine. Op een hele pagina nog wel! Zo leuk! :) De online versie vind je op de website van de Keukentafel en in echie zag het er zo uit:

image

Natuurlijk verdient dit recept ook een plekje op mijn eigen blog. Dit toetje of een variatie erop maak ik namelijk altijd als er mensen komen eten en ik geen tijd heb om echt een uitgebreid dessert te maken. Het is namelijk zo’n toetje dat er superleuk uitziet, lijkt alsof er best veel werk in zit en bovendien altijd lekker smaakt. Door kwark in combinatie met mascarpone te gebruiken krijg je een licht en luchtig cheesecake-achtig gevoel zonder dat er roomkaas in gebruikt wordt. Guilty pleasure zonder al te veel guilt dus! :) Je kunt hem overigens ook met alleen maar kwark maken als je een nóg lichtere versie wilt. De mascarpone maakt hem alleen net wat romiger.

Het recept voor de lichte cheesecake in een potje is geïnspireerd op de klassieke Key Lime Pie. Een echt Amerikaans recept, want key limes zijn kleine limoentjes die in Amerika groeien. Ik heb er met dit recept mijn eigen draai aan gegeven. Het verhaal achter dit toetje komt via mijn oma. Mijn ‘oma Amerika’ heeft vroeger namelijk lang aan de oostkust van Amerika gewoond en maakte voor ons vroeger altijd de heerlijkste gerechten en vertelde daar de verhalen bij zoals zij het vroeger at. Het geheim van dit recept is dus nostalgieDe associatie met het nummer bij dit recept is dus ook niet zo gek. Het is namelijk de begintune van ‘America’s Funniest Home Videos’ (je weet wel, met Bob Saget a.k.a. Danny Tanner uit Full House). Nou, en als er íets nostalgie voor mij is, behalve mijn oma natuurlijk ;), is het Mr. Saget, zijn funny home videos en Full House wel!

Toen ik zelf Key Lime Pie ontdekte, moest ik direct aan mijn oma Amerika denken en heb ik meteen een keer zelf deze taart gemaakt, waar alweer vele variaties op volgden. Zoals deze sinaasappel-spculaastaart bijvoorbeeld. En natuurlijk ook deze simpele en lichte cheesecake in een potje.

Eén van de andere dingen die ik me heel goed kan herinneren van mijn oma is de verse krab die we aten met een botersaus vol knoflook, die zij weer had leren eten op Cape Cod. De tafel werd bedekt met kranten, iedereen een servet om de nek en met een hamer in de hand braken we de krabbenscharen open. Maar bovenal was het niet Amerikaans wat er bij haar op tafel stond, want haar echte favoriet was de Indische keuken omdat ze in Indonesië geboren is. De pannetjes vol heerlijke geurende Indische smaken die altijd op haar fornuis stonden te pruttelen zijn me ook nog altijd bijgebleven. De liefde voor de Indische keuken heeft ze overgedragen op mijn moeder die het ook geweldig kan maken, en via haar is het ook weer bij mij terechtgekomen. Heerlijk! Moet ik ook weer vaker gaan koken. Mooie inspiratie voor nieuwe recepten op mijn blog! Maar nu eerst terug naar het recept van de lichte cheesecakes! :)

Simpele en lichte cheesecake in een potje (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 8 kandijkoeken (Bastogne)
– 250 gr mascarpone
– 250 gr magere kwark
–  2 eetl poedersuiker
– sap en rasp van 1 limoen
– 150 gr frambozen
– 2 eetl water
– 300 gr vers fruit naar keuze, in kleine stukken gesneden
– 4 glazen potjes (of andere glazen met ‘ruime’ bovenkant zoals wijnglazen, waterglazen of ijscoupes)
– optioneel: lintjes om te versieren

Bereiding

Verwarm in een pannetje de frambozen met het water en plet de frambozen met een pollepel zodat je een dikkig sausje krijgt. Laat dit een beetje afkoelen. (Mocht je het te zurig vinden, kun je hier naar smaak ook wat suiker aan toevoegen). Klop vervolgens de mascarpone in een kom luchtig. Meng dan de kwark, het limoensap en -rasp en de suiker ook door het mengsel. Breek de koeken in stukjes en verdeel deze over de jampotjes. Verdeel het mascarpone-kwarkmengsel over alle 4 de potjes. Giet een beetje frambozensaus in ieder potje en voeg tot slot het verse fruit toe.

Tip: Maak de toetjes niet te ver van tevoren zodat de koekjes nog lekker knapperig blijven.

Voor een feestelijke opmaak: Knoop een lintje om de rand van ieder potje en zet het dekseltje schuin tegen het potje aan.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *