Risotto met aardbeien

♫ Let me take you down cause I’m going to Strawberry Fields ♫

Vlak voor Valentijn was ik uitgenodigd om het Valentijnsmenu van restaurant Scossa proeven en daar heb ik toen goddelijke risotto met aardbeien geproefd (lees het hele verslag hier). Risotto alla Fragole, zoals het in het Italiaans heet, is een klassiek Valentijnsgerecht. De Italiaanse kok van Scossa had zijn eigen geheime recept en vertelde dat iedere regio in Italië claimt dat het originele recept voor risotto met aardbeien van hún regio is. Zoals ongetwijfeld met ieder recept. Regiotrots. You gotta love the Italians for it.

Nu waren alle gerechten die we die avond kregen heel lekker, maar die risotto met aardbeien, die móest en zou ik ook maken. Dus ik heb even extra lief geglimlacht naar de kok voor de ingrediënten en ben thuis aan de slag gegaan. Met onderstaand heerlijk recept als gevolg! Echt superlekker. Romig maar niet zwaar, licht zoetig maar toch zeker hartig, echt een heerlijk receptje voor deze tijd van het jaar waar de eerste lekker aardbeien van Hollandse bodem weer in de winkels te vinden zijn. De Beatles met hun Strawberry Fields was dan ook waar ik meteen aan moest denken!

Voor the real deal raad ik je aan om eens langs Scossa te gaan, want hoe lekker mijn versie ook was, dit was een 9 waar de echte een dikke 10 was. Komt vast omdat ze echt hele goede gerijpte balsamico, extra veel mascarpone en zelfgetrokken bouillon hebben gebruikt. Ga het nog wel een keertje proberen met diezelfde goede ingrediënten maar voor nu was de 9 ook al top! ;)

Risotto met aardbeien (voor 2-3 personen)

Ingrediënten

– 120 gr arboriorijst (risotto)
– 1 kleine ui, gesnipperd
– 250 gr aardbeien, in vieren
– 125 ml witte wijn
– 3 eetl balsamicoazijn
– 10 gr verse basilicum, in dunne reepjes
– 2 tl poedersuiker
– 1 L groentenbouillon
– Parmezaanse kaas, geraspt
– optioneel: schepje mascarpone

Bereiding

Giet de wijn in een kommetje met de aardbeien en laat marineren, liefst al een paar uur van tevoren. Fruit de ui op glazig in een beetje olijfolie. Voeg de risotto toe en bak even mee tot alle korrels een glanzend laagje hebben. Giet de aardbeien af, voeg de wijn toe aan de risotto en laat verdampen. Roer de balsamicoazijn door de aardbeien en laat staan. Voeg dan telkens net zoveel bouillon toe aan de risotto zodat alle risotto onder water staat en blijf af en toe roeren. Zodra de bouillon bijna verdampt is, voeg je weer een nieuwe scheut toe, net zolang tot de risotto al dente gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zet dan het vuur op het laagst en voeg de balsamico-aardbeien toe. Laat even kort pruttelen tot de aardbeien iets zachter zijn geworden. Roer tot slot de basilicum samen met de poedersuiker door de risotto. Maak af met flink wat verse zwarte peper en garneer de risotto met aardbeien met wat verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas. Als je hem iets romiger wilt, kun je een schepje mascarpone door de risotto roeren als je de aardbeien toevoegt.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *