Restaurant Day: the day after (fotoverslag)

♫ Because I’m happy! Clap along if you know what happiness is to you ♫

Restaurant Day Amsterdam, 15 November 2015

Woooooooowwww!!!! Ik ben echt nog helemaal in extase want gisteravond was zó tof! Er schieten te veel superlatieven in mijn hoofd om te beschrijven hoe wij ons gisteren voelden. Ik kan met recht zeggen dat onze allereerste keer restaurantje spelen met ons pop-up restaurant ‘Sugar & Spice by Buur & Cato’ tijdens Restaurant Day op 15 november een razend succes was en er zéker nog vele edities zullen volgen.

Alles liep helemaal gesmeerd, de gasten waren lovend over alle gerechten, ieder bordje dat klaar was zag er echt prachtig mooi opgemaakt uit en behalve dat Buur en ik echt een dream team in de keuken waren, liep de hele beleving voor iedereen als een geoliede machine door de geweldige hulp van onze gastvrouw en –heer die fantastisch voor iedereen zorgden! Dank dank dank!! Ik stuiter nog steeds en glunder van trots. Meet the perfect kitchen brigade:

image

Dank ook aan de fotografe van Restaurant Day! Ze kon echt niet op een beter moment binnen komen en het was ontzettend gezellig om leuk met haar gekletst te hebben en te horen hoe de andere pop-uppers het in hun restaurants hadden. We zijn heeeeel benieuwd naar de enorme lading foto’s die je gemaakt hebt! :)

image

Om jullie allemaal te laten meegenieten van onze avond vind je hieronder een uitgebreid fotoverslag. Hope you enjoy it en vooral: hope to see you next time!

VOORBEREIDINGEN

Ik wilde al een hele tijd een keer meedoen met Restaurant Day maar het was er nog nooit van gekomen. Tot ik een tijdje geleden Marjolein van BUUR KOOKT weer na jaren tegenkwam, we er achter kwamen dat we allebei een blog hadden en net zo gek op koken zijn en dit dus een briljante samenwerking zou gaan zijn. So I popped the question, she said yes and that’s where it all began lieve kijkbuiskinderen… ;) We hebben veel hilarische momenten gehad om te sparren over wat we gingen doen en een van deze besprekingen vond toevallig plaats in Sugar & Spice Bakery aan de Zeedijk. We keken elkaar aan en wisten: this is THE place! Dit superknusse koffietentje is echt zo’n leuke verrassing tussen alle drukte op de Zeedijk en de filosofie om hun klanten een heerlijk verwenmomentje te bezorgen paste perfect bij het gevoel dat wij onze gasten wilden meegeven. Dus we zijn meteen brutaal op de eigenaar afgestapt die ook meteen laaiend enthousiast was en ons allereerste pop-up restaurant was een feit en de inschrijving op de site van Restaurant Day kon beginnen.

MENU

Buur en ik waren er al vrij snel over uit dat het menu een weerspiegeling van onszelf moest zijn en ook wat elementen van recepten van onze blogs moest hebben. We wisten dat het qua ‘onze’ sfeer helemaal goed zou komen in Sugar & Spice Bakery want dat zaakje heeft echt zo’n heerlijk knus huiskamergevoel. Voor het eten wilden we Sugar & Spice ook echt doorvertalen in ons menu dus we hebben in iedere gang ‘sugar’ en ‘spice’ terug laten komen. Ook wilden we gebruik maken van zoveel mogelijk lokale ingrediënten en het liefst echt van leveranciers uit de Zeedijk. We hebben daarom ons vlees gehaald bij Slagerij Vet, onze vis bij Vishandel Zeedijk29, de Oosterse ingrediënten bij Amazing Oriental op de Nieuwmarkt en de groenten van de op-en-top Amsterdamse Albert Cuyp. Als klap op de vuurpijl mochten we van Patisserie Holtkamp hun nieuw geïntroduceerde Ibérico croquet serveren (lees mijn verslag van de lancering ervan hier), waar we ons hoofdgerecht door hebben laten inspireren.. Nogmaals héél veel dank, alle gasten waren lovend en wilden nóg een croquet!

Nu ben je vast razend nieuwsgierig naar het menu? Komt ie dan!

image

Alle recepten komen binnenkort online op onze blogs!

FOTOVERSLAG

Vrijdag 14 november eind van de middag. Na wat uurtjes samen sparren over ons menu begint het Restaurant Day avontuur dan nu echt want Buur en ik gaan boodschappen doen en koken zodat we alles op zaterdag perfect voorbereid hebben om alle gasten in ons pop-up restaurant een onvergetelijke avond te bezorgen. Na een korte voorbespreking met een flinke kop koffie gingen we op pad. Die koffie was wel nodig want de avond ervoor waren we op een errug gezellige Culi Bloggers Drink in Vondelpark3 georganiseerd door Culi Amsterdam waar we niet alleen met heerlijke hapjes maar ook met waanzinnige wijnen zijn verwend. Onze hersenen waren dus een beetje bezoedeld.. Gelukkig heeft Buur briljant geordende lijstjes gemaakt van alle ingrediënten die we nodig hebben dus hop op de fiets en het grote inslaan kan beginnen!

De Albert Cuyp was vrijdag onze first stop en mijn lievelings App Room for Thought stuurde me spontaan ‘pic your moment now’.

image

Op naar de supermarkt voor wat algemene ingrediënten als olie en boter en ook nog even snel langs Bilder & De Clercq voor de Spiced Winter Berries Cordial voor ons aperitiefje en siroop van salie voor bij ons toetje. Laatste stop bij de slager en het koken kan beginnen.

Buur is een kei in snijden: preps voor de marinade voor het buikspek:

image

Rond middernacht zijn alle voorbereidingen getroffen, hebben we de poster voor het menu die je hierboven zag geschreven en kunnen we moe en voldaan naar bed. Op een paar laatste dingetjes na is al het eten gekookt en is het morgen een kwestie van de laatste dingen bereiden, meenemen naar de Zeedijk en alles opmaken voor de gasten.

Zaterdag 15 november. Het is vandaag zo ver: Restaurant Day en wij doen mee! We zetten nog even wat laatste dingen online en meeten weer bij Buur thuis. De laatste posters voor het aperitiefje en de borrelhapjes worden gemaakt en voordat we alles naar onze fietsen wordt er nog even een laatste foto gemaakt. Nou, dat we er zin in hebben is wel duidelijk haha!

image

Onderweg naar de Zeedijk nog even langs Holtkamp voor de Ibérico croquetjes en de visboer voor loeiverse vis en met al onze tassen lopen we Sugar & Spice binnen. De avond kan beginnen! Vanaf toen ging alles als een raket, kletsten we gezellig met alle borrelgasten, werd er heerlijk geklonken met ons Sugar & Spice aperitief en geknabbeld van onze hapjes.

De Apéro is een twist op de standaard kir royale: Spiced Winter Berries Cordial met Brût van Tishbi winery en dragonfruit als garnituur. (De wijnen van Tishbi komen uit Israël, zijn heerlijk en worden speciaal verkocht in Sugar & Spice.)

image

Heerlijke zelfgemaakte dips van onze blogs: doperwten met munt en koriander met feta.

image

En gewoon omdat worst altijd goed is, heerlijke worstjes van de markt.

image

En toen was het eindelijk zo ver: de dinergasten gaan aan tafel.

We starten met de amuse: wontonchip met avocadomousse, harissa makreel en mango chutney.

image

Het voorgerecht is een duo van pompoen: pompoensoepje met kokosmelk, sereh, korianderolie en gamba & pompoenchutney met zeebaars, crunchy zeewier en chili&lime popcorn.

image

Dan le main course. Een trio van varken, bedacht rondom de Ibérico croquet van Holtkamp: gestoofde varkenswangetjes, langzaam gegaard buikspek en natuurlijk de Ibérico croquet zelf. Erbij een knolserderijpuree, zilveruitjes in rode wijnjus, groene kool en chiaggia biet.

image

Die bietjes zijn zó mooi van binnen! Tof hoe ingrediënten behalve smaakvol ook gewoon prachtig mooi zijn. Kijk!

image

En dan de afsluiter. Het toetje met ‘the best of Sugar & Spice’: huisgemaakte goddelijke cheesecake en perfect vloeibare chocolade moelleux, afgemaakt met karamel dust en salieroom.

image

Hoe perfect die moelleux was? Nou zo!

image

En toen? Toen was het tijd voor een glas wijn. Of twee. Wát een avond. En vooral, wat een team. Ik ben apetrots op ons! En wat was het een feestje. Het plezier spatte ervan af (als we even niet geconcentreerd borden stonden op te maken..) en dat is echt op álle foto’s die iedereen van ons gemaakt heeft te zien:

imageimage

Dank lieve Buur voor de beste medekok die ik me maar kan wensen en vooral voor al het gelach. Dank aan onze fantastische gastvrouw- en heer die de avond op rolletjes hebben laten lopen en last but not least: HEEL VEEL DANK AAN ALLE AANWEZIGEN! We hebben genoten!!

Zo. En nu met een cappuccinootje op de bank met jazzy tunes van radio 6 op de achtergrond…

X Cato

Restaurant Day 15 november 2015: website 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *