Ragout van ree, rode wijnsaus met chocolade en pompoenpuree

♫ Who can take a sunrise, sprinkle it with dew? Cover it in CHOCOLATE and a miracle or two? The Candy Man, oh the Candy Man can! ♫

In een dolenthousiaste bui ‘wanthetwildseizoenwasaangebrokenwiehoe!’ had ik een tijdje geleden bij de poelier heel wat wild ingeslagen. Gelukkig paste het allemaal net in mijn vriezertje en maakte ik er laatst al dit recept met wilde duif mee. En nu was het tijd voor de reeragout! Ik had al wel vaker verschillende soorten ragout gemaakt en ook al vaker ree klaargemaakt maar nog nooit ragout ván ree. Nou, dat ga ik zeker vaker doen want dit recept was lékker! Echt, de volle ragout met allemaal lekkere groenten, de pompoenpuree met salie (altijd een goede combinatie) en dan die rodewijnsaus met chocolaaaaade. Perfect recept voor deze tijd van het jaar.

Het idee voor de chocolade in de saus kwam ineens in me op tijdens het koken. Moet er vast al onbewust gezeten hebben sinds ik het laatst met een vriendin weer eens over een van onze lievelingsfilms Chocolat had. Goddelijke film. Ik zeg Johnny Depp, Judi Dench, Juliette Binoche, prachtige sfeerbeelden van een Frans plattelandsdorpje, heerlijke gipsy jazz swing van Django Reinhardt, de Franse taal, de naam ‘Pantoufle’ voor de imaginary kangaroe van dochter Anouk, need I go on? Oh ja, natuurlijk, er wordt namelijk mega veel lekkers gemaakt van, voor, met en door chocolade. Ik bedoel, een film die Juliette Binoche met dat heerlijke Franse accent “Cocoa nibs from Guatemala, to awaken the passions..” (klemtoon op paaassions) laat zeggen móet wel goed zijn. Ook zie je een ‘Mole’ saus die over kalkoen wordt gegoten (te zien in de trailer op 1″43). Een beetje vreemd maar toch wel lekker leek me dat toen ik dat in de film zag. En bij een wildsmaak in dit recept leek het me dus gewoon alleen maar heel erg lekker. En dat was het dus ook! Ik heb niet echt Mole gemaakt want de basis was een rode wijnsaus, maar leuke side note is wel dat ik toevallig pure chocolade met chili in huis had. En laat chili nou nét ook één van de belangrijke  ingrediënten in een echte Mole saus zijn. Quel hasard!

Dit recept voor de ragout is perfect als comfort food in het weekend na een lange strand- of boswandeling, met bijvoorbeeld een pasteitje. Maar kan ook heel goed als hoofdgerecht met de pompoenpuree en nog wat andere groenten en bijgerechten in een (kerst)diner. Hij ging ook uitstekend op een maandagavond met een vriendin die ik het liet testen en die ook erg enthousiast was. Je kunt hem namelijk perfect voorbereiden en dan vlak voor het eten alles opwarmen. En het mooie is, je eet voornamelijk groenten, erg mager vlees én chocolade. Mannen, vrouwen, kinderen (de alcohol in de wijn verdampt!), iedereen blij! ;)

Ragout van ree met champignons en pompoenpuree (voor 4 personen)

Ingrediënten

Voor de reeragout:
– 250 gr reevlees, in stukjes van ong 2 x 2 cm
– 100 gr wortel, in plakjes gesneden
– 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
– 1 rode ui, in halve ringen
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, in plakjes
– 200 gr kastanjechampignons, in vieren
– 10 gr bloem
– 25 gr boter
– 125 ml rode wijn
– 1 eetl balsamicoazijn
– 1 laurierblad
– 1 takje tijm
– 1 blaadje salie
– 5 jeneverbessen
– 20 gr brownie (of een plakje ontbijtkoek)
– 20 gr pure chocolade, in stukjes
– peper en zout

Voor de pompoenpuree:
– 1 kg pompoen, geschild, ontpit en in stukken gesneden
– 5 blaadjes salie, in fijne reepjes
– 2 eetl olijfolie
– grof zeezout
– scheutje melk of klontje boter

Bereiding

Begin met de ragout van ree. Deze kun je prima al van tevoren maken en daarna weer opwarmen. Wordt de smaak alleen maar beter van. :)
Smelt de boter in een hapjespan. Voeg het reevlees toe als het schuim begint weg te trekken en bak dit even op middelhoog vuur aan totdat het rondom mooi bruin gekleurd is. Haal dan het vlees uit de pan, voeg het sjalotje toe en fruit deze even zachtjes aan in de boter. Voeg dan de knoflook toe en laat dit ook nog even een minuutje mee fruiten. Voeg dan de rest van de groenten behalve de champignons toe, zet het vuur weer wat hoger en bak deze even een paar minuten mee. Voeg dan het vlees en de bloem toe, roer dit even goed door zodat alle bloem is opgenomen en bak dit nog een paar minuten. Giet dan de wijn en de balsamicoazijn erbij en voeg dan de champignons en de brownie (of ontbijtkoek) toe. Voeg tot slot het laurierblad, de tijm, salie en jeneverbessen toe, maal wat verse peper en zout eroverheen, breng de pan aan de kook en laat dit 2 uur zachtjes pruttelen. Let af en toe op of er nog genoeg vocht in de pan zit zodat het goed kan sudderen. Voeg anders nog een scheutje wijn toe of een paar eetlepels water toe. Zo ziet dat er uit. Lekker hè!

IMG_5791.JPG

Dan de pompoenpuree. Deze kun je net als de ragout van ree al heel goed van tevoren maken en op het laatst nog even opwarmen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de stukken pompoen in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie, de salie en flink wat verse peper en zout en hussel alles even goed door elkaar. Kijk, zo:

image

Zet dit dan voor 40 minuten in de oven totdat de pompoen zacht is. Maak hier dan een puree van met een stamper of in de keukenmachine. Ik vind het lekker als de puree nog grof is, maar je kunt hem natuurlijk ook heel glad maken. Voeg voor wat extra smeuïgheid een scheutje melk of klontje boter toe en breng op smaak met peper en zout. De puree verwarm je gewoon kort voor het serveren even op in een pannetje of in de oven.

Dan de saus. De chocoládesaus. Whoop! Deze maak je vlak voor het serveren af. Stort de ragout in een zeef en vang het vocht op in een ander pannetje. Haal de kruiden en jeneverbessen uit de ragout en doe de ragout dan weer terug in de pan (niet die met de saus dus). Zet de ragout op zacht vuur op om op te warmen. Zet het pannetje met de saus ook op een zacht vuur op en voeg hier de stukjes chocolade aan toe. Laat dit smelten en roer goed door. Zodra de chocolade is opgenomen is de saus klaar en zet je het vuur uit. Serveer de ragout van ree in een diep bord samen met de pompoenpuree en giet de chocoladesaus er royaal overheen. Hmmm..!!

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *