Rabarber-nectarine compote

Rabarber. Ik ben er dol op. De naam alleen al maakt me blij. Ra-bar-ber. Een soort golvende assonantie en alliteratie ineen. Mooi toch?! Zo heerlijk warm en diep, vooral als ik een rollende r zou hebben (maar helaas). Poëtisch bijna. En dan die friszure smaak als je hem rauw eet en de volle, bijna caramel-achtige smaak als je er compote van maakt. Hmmm… Het is ook een echte voorjaars- en zomergroente en laat de zomer nou mooi nog niet voorbij zijn.. dat moet gevierd worden! :) Ik had drie stengels op m’n fruitschaal liggen met nog een nader te bepalen bestemming. Ook had ik – heel naïef voor die prijs – totaal niet lekkere witte nectarines gekocht die maar niet rijp en zoet wilden worden. En toen gebeurde er een klein wondertje in mijn hoofd: ze moesten samen in een compote! Ik denk dat het te maken had met het fantastische zonnetje dat we ineens sinds september weer hebben, hoe dan ook: ik ben meteen deze compote gaan maken!

Rabarber-nectarine compote

Ingrediënten
– 3 rabarberstelen
– 4 nectarines
– 5 steranijs
– 100 g kristalsuiker (of als je hebt: zelfgemaakte vanillesuiker)
– 100ml honing
– sap van een halve citroen
– 1 eetl water

Bereiding
Was de rabarber en snijd de uiteinden er af. Snijd de stelen dan in kleine stukjes. Was de nectarine, snijd langs de pit af en snijd deze ook in kleine stukjes. Doe dit samen met de steranijs, suiker, honing, citroensap en water in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat heel zachtjes pruttelen voor ongeveer 10 minuten totdat de helemaal zacht zijn geworden. Blijf er wel op letten zodat de suiker niet aanbrandt. Indien nodig kun je altijd nog een beetje extra water toevoegen. Als de compote klaar is, vergeet dan de steranijs er uit te halen en laat de compote afkoelen. Klaar!

Wat de zelfgemaakte vanillesuiker betreft: dit is heel makkelijk te maken door in een pot wat suiker te doen waar je leeggeschraapte vanillestokjes bij doet (het merg heb je dus al voor een ander recept gebruikt). De suiker krijgt dan een hele lekkere subtiele smaak van echte vanille. Veel lekkerder dan de zakjes vanillesuiker en ik zou die ook niet gebruiken in deze hoeveelheid in dit recept. Heb je nou niet van die zelfgemaakte vanillesuiker, gebruik dan gewone suiker. Je kunt er eventueel nog wat druppels vanille-essence aan toevoegen maar je kunt het er ook prime uit laten. Geldt ook voor steranijs, wat je bijvoorbeeld goed kunt vervangen voor kaneel.

Dan nog een TIP: zoals je kunt zien op de foto hieronder had ik er meer water bij gedaan dan een eetlepel zodat ik een beetje siroop over zou houden.
20140904 Rabarber-nectarinecompote2
Dit is bijvoorbeeld lekker om aan te lengen met water voor een frisse limonade maar ik had het vooral gedaan omdat ik een toetje om de compote bedacht had waar ik gelei bij wilde maken met dezelfde smaak. (Recept volgt later nog wel!) Wil je ook siroop over houden, doe er dan ongeveer 100ml water bij en stort de compote als hij klaar is door een zeef zodat je de siroop op kunt vangen. Ik had op het einde ook nog het sap van de andere halve citroen aan de siroop toegevoegd om deze nog wat frisser te maken. Heel lekker drankje werd het! Proost op de zomer! :)

Enjoy!
X Cato