Rabarber frangipane taart met pistache

♫ My funny Frangipane, sweet comic Frangipane 

Twee jaar geleden rondom Valentijn zat ik bij de kapper de Flair te lezen. Hoe ik dat weet? Nou, die Flair die heb ik nog steeds. Sterker nog, deze ligt in mijn tijdschriftenbak met de pagina met een watertandend lekkere foto van een cranberrytaart voorop zodat je hem goed ziet.

imageDeze taart is een recept van Jamie Oliver en heet zure cranberry-bakewell. Een taart met cranberry-sinaasappeljam en bovenop een frangipane van hazel- en walnoten. Idioot lekker.

Ik pakte het recept er laatst op een zondagochtend weer even bij, omdat ik er een variatie op wilde maken en een inschatting van de hoeveelheden nodig had. Toen ik voor op de Flair keek om te bevestigen dat deze nu ongeveer zo’n jaar in mijn tijdschriftenbak lag, kwam ik tot de ontdekking dat het de Flair van februari 2013 was. Time flies! Het was dus een Valentijnseditie met Valentijnstaarten en veel roze van binnen dus ik moest meteen denken aan dit heerlijk romantische nummer van Frank Sinatra. Oh, how I love Frank Sinatra. En je begrijpt vast dat ik automatisch het woord Valentine in het liedje verving door Frangipane.

Want frangipane, dat is wel het lekkerste deel van deze taart. Echt, ik wilde de kom leeglepelen zo lekker was die frangipane. En toen was ie dus nog niet eens de oven in geweest. Crunchy, nootachtige pistache praline. Een soort bonbon topping op de taart. Frangipane is trouwens een beslag van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem, maar je kunt er met de noten prima mee variëren. En pistache is een blijvertje wat mij betreft. Het woord komt van het Italiaanse frangere il pane dat breek het brood betekent (snap ik ook niet helemaal met het beslag maar goed..), waar de adellijke familie Frangipane haar naam aan te danken heeft. In de 11e eeuw. Dank u Wikipedia. ;) Nou, die familie zou trots op me zijn geweest met deze rabarber frangipane taart met pistache. Molto bene!

Anyway, de variatie op Jamie’s bakewell is inmiddels gebakken, geproefd en uitermate goedgekeurd. Jeetje wat was die lekker! Ik zag laatst bij de Albert Heijn dat ze gesneden rabarber verkochten en had dat mee naar huis genomen ‘om nog wel even iets mee te maken’. Op een relaxte zondagmorgen waar ik in het zonnetje in mijn raamkozijn met een tijdschrift een kopje koffie zat te drinken, kreeg ik het ineens op mijn heupen om taart te bakken met die rabarber. Kwam goed uit, want ik had die middag een afspraak met wat vrienden dus had ik meteen mensen die hem konden testen en op konden eten. Ik besloot net zo’n bakewell te maken als van Jamie Oliver’s recept, maar dan met rabarber. En een frangipane van pistache want dat leek me een super lekkere combi. Grapefruit erbij voor een bitterzoete touch en een bodem van choc chip deeg, omdat ik dat nog in mijn vriezer had.

Man man man, wat was deze taart lekker. Zo vonden ook mijn vrienden, want ze vroegen meteen wanneer het recept online kwam zodat ze hem zelf konden namaken. Hij was licht zoet, tikkeltje bitter van de grapefruit, fris zuur van de rabarber, met een knapperige taartbodem en dan die image goddelijke frangipane waar ik hierboven al lyrisch over schreef en zelfs een soort van ode in Funny Valentine van Frank Sinatra op heb gemaakt. Hmmm…..

Edit: je kunt er -weet ik inmiddels uit ervaring- ook heel goed kleine rabarber frangipane taartjes van maken. Kijk maar. Schattig hè? Verminder de baktijd dan naar 25-30 min en bak de bodems zo’n 8 minuten voor.

Rabarber frangipane taart met pistache (voor 12-16 personen)

Ingrediënten

Voor het deeg:
Hier heb je twee opties. Óf je gebruikt deze choc chip bodem Óf je maakt het deeg naar Jamie Oliver’s originele recept:
– 250 gr bloem, plus extra om te bestuiven
– 50 gr poedersuiker
– 125 gr boter, in blokjes
– 1 ei, geklutst
– scheutje melk

Voor de rabarberjam:
– 600 gr rabarber, licht geschild en in stukjes (ze hebben dit dus kant en klaar bij Albert Heijn)
– 150 gr suiker
– sap en rasp van 1 grapefruit
– klein scheutje water

Voor de frangipane:
– 100 gr gepelde pistachenoten
– 50 gr amandelen
– 200 gr koude boter, in blokjes
– 200 gr suiker
– 3 eieren
– 40 gr bloem
– rasp van 1 citroen

Nodig: springvorm van 24cm ⌀

Bereiding

Begin met het deeg. Het recept voor choc chip deeg staat in deze blog beschreven. Voor Jamie’s versie doe je het volgende: zeef de bloem en de poedersuiker in een kom en werk de boter erdoor tot het mengsel de structuur heeft van grof broodkruim. Voeg het ei en een scheutje melk toe en kneed er een bal van. Verpak het in keukenfolie en laat 30 minuten rusten in de ijskast.

Maak ondertussen de rabarberjam. Doe de rabarber samen met de suiker, het sap en rasp van de grapefruit en een klein scheutje water in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat onder af en toe goed roeren op zacht vuur ongeveer 25 minuten pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt en er een compote-achtige structuur over blijft.

Hak de nootjes voor de frangipane fijn in een keukenmachine en zet even apart. Klop de boter en de suiker luchtig. Rasp de schil van de citroen boven de kom, voeg de eieren toe en draai het geheel tot een glad mengsel. Zeef de bloem erboven en roer tot slot de nootjes er door.

Verwarm de oven voor op 180 ℃, vet de springvorm in en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van een halve centimeter. Leg het in de springvorm en snijd overhangende randjes af. Prik gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier in de springvorm en vul de vorm met droge bonen of rijstkorrels. Bak de bodem twaalf minuten, haal het bakpapier en de rijst er uit en bak nog eens vijf minuten.

Schep de rabarberjam in de springvorm en smeer uit over de taartbodem. Schep de frangipane erop en strijk glad. Bak de taart 45-50 minuten in de oven en laat minstens een half uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *