Pruimentaart


♫ Prune, prune, prune, oooh prune for you! ♫

Pruimen zijn geweldig om in taart te verwerken. Je kunt op heel veel manieren en pruimentaart maken. In cake, als plaattaart, in een tante tatin. Maar voor dit recept maakte ik een keer iets anders. Een smaakcombinatie van pruimen, amandel en kokos bovenop een knapperige koekbodem en weggezakt in een weelderige frangipane laag. Frangipane is een heerlijk luchtig beslag en gebruikte ik al eens eerder met rabarber in deze taart. Naast amandelen deed ik er ook kokos in, die je ook in de bodem terug proeft. Het resultaat? Zoet, zacht, knapperig en vol.

Schaamteloos genieten van een stukje taart zo af en toe mag best. Zo vonden ook mijn collega’s die zich dankbaar als testpanel opstelden. Dus niks shame, shame, shame on you zoals Shirley and Company in het originele disco nummer zongen, maar prunes, prunes, prunes for you! :)

Pruimentaart

Ingrediënten

– 10-15 pruimen
– 50 gr geschaafde amandelen

Voor het deeg:
– 150 gr boter
– 125 gr bloem
– 60 gr gemalen kokos
– 50 gr lichte basterdsuiker

Voor de vulling:
– 100 gr boter
– 100 gr suiker, plus wat extra voor over de pruimen
– 3 eieren
– 50 gr amandelmeel
– 50 gr gemalen kokos
– 1 tl vanille extract

Nodig: grote (ronde) ovenschaal of quichevorm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot deeg. Het kan ook met je handen. Kneed dan niet te lang zodat de boter niet te zacht wordt. Vet de ovenschaal in en bestuif lichtjes met bloem. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk aan. Bak de bodem 18 minuten in de voorverwarmde oven. Laat deze vervolgens minstens 15 minuten afkoelen.

Ga dan verder met de vulling. Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Doe het amandelmeel en de kokos in een kom en roer de eieren erdoor. Voeg suiker, gesmolten boter en vanille extract toe en klop het mengsel met een mixer in een paar minuten luchtig. Stort dit op het deeg in de ovenschaal.

Was en ontpit de pruimen, snijd ze in vieren en leg ze voorzichtig op de vulling zodat ze er niet te diep in zakken. Strooi een beetje suiker over de amandelen en verspreid het amandelschaafsel over de taart. Bak de taart dan nog voor 45 minuten in de oven.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *