Pompoensoep met kastanjes en karwijzaad

♫ Walking in an orange pumpkin land ♫

Zondagmiddag. Ik zit met een vriendin op de bank. Zij is net terug van twee jaar in Australië (ja, ja, precies, daar word je jaloers van hè? ik ook, niet normaal gewoon) en is een paar daagjes bij mij in Amsterdam. Wij zijn een beetje zo’n Twiedeldie en Twiedeldum duo met z’n tweeën. We halen het beste maar ook het slechtste in elkaar naar boven zeg maar. Voor onszelf zijn wij ontzettend grappig en voor de buitenwereld af en toe lichtjes irritant (…) natuurlijk ook. Ha! ;) Dat is natuurlijk vragen om gebbetjes, grollen en allerhande andere streken. Na dus twee van die avonden vol allerlei andere leuke vrienden, oude bekenden, meerdere kroegen en slingerende fietstochten, zitten we dus nu op de bank. Met een soort onuitputtelijke zin in allerlei eten maar waarbij we met alles waar we een hapje van proeven bij denken “nee dit is toch ook niet helemaal wat we wilden’. Ik had voor deze avond op de markt allemaal lekker eten in huis gehaald om een lekker dinertje te koken maar na alle hapjes her en der hebben we eigenlijk vrij weinig honger meer. Dus dat dinertjes stellen we maar even een dagje uit..

Wél hebben we de pompoen – die al een paar weken smachtend op mij wachtte om in een nieuw receptenjasje gestoken te worden – onder handen genomen. En hoe! En juist dáár gaat deze post vandaag over. Ik had namelijk wel heel veel zin om te kokkerellen vandaag. Maar goed, dat heb ik eigenlijk altijd wel. Koken is namelijk echt ontspanning en vooral als ik nieuwe dingen wil maken met oude bekenden (de pompoen dus), word ik ontzettend enthousiast om aan de slag te gaan. We hebben vervolgens twee nieuwe pompoenrecepten gemaakt.

Van tevoren was het nog niet precies duidelijk wat het zou worden. Ik houd er echt van om al doende een recept uit te werken. Wel wist ik dat ik een soep wilde maken met de kastanjes die ik ook nog had en eindelijk een keer mijn versie op zoete pompoentaart wilde maken. Het resultaat? Een hele lekkere kruidige pompoensoep én heerlijke kleine zoete pompoentaartjes met een hele bijzondere (in a good way) smaakcombinatie! Binnenkort zet ik de zoete pompoentaartjes online maar nu is het eerst tijd voor deze pompoensoep. En man man man wat is dít een lekkere soep! Echt heel erg comforting met dit weer, heerlijk romig en zoetig van de pompoen, nootachtig van de kastanje en kruidig door het karwijzaad. Bijzonder lekker experiment kun je dus wel zeggen!

Pompoensoep met kastanjes en karwijzaad

Ingrediënten

– 1 kleine bio pompoen, geschild en in blokjes gesneden
– 2 sjalotjes, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, gesnipperd
– 1o tamme kastanjes
– 1 tl karwijzaad
– 1,5l kippenbouillon

Bereiding

Eerst moeten de kastanjes gepoft worden. Snijd met een scherp mesje in de bovenkant van elke kastanje een kruisje. Pof ze dan ongeveer 4 minuten in de magnetron (dit kan ook zo’n 15 minuten in een droge koekenpan of voorverwarmde oven van 200 ºC). Blijf er wel even bij. Als ze gepoft zijn, pel dan de harde buitenste laag ervan af. Het bruine vliesje aan de binnenkant kun je laten zitten, dit gaat er straks na het meekoken in de soep stukken makkelijker af.
Maak dan de soep. In een soeppan, fruit de sjalotjes glazig in een klein beetje olijfolie op een zacht vuur. Fruit dan de knoflook een minuutje mee en voeg de pompoenstukjes en het karwijzaad toe. Bak dit ook nog een paar minuten mee en roer af en toe even door. Giet dan de kippenbouillon in de pan, voeg de kastanjes toe en breng de soep aan de kook. Laat deze dan zo’n 15 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht geworden zijn. Vis dan de kastanjes uit de soep, haal het vliesje er af en doe ze weer terug in de soep. Pureer de soep tot slot met een staafmixer tot een mooie gladde soep.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *