Romige polenta met citroen en salie

♫ You know I said it’s true, I can feel the love, can you feel it too, I can feel it ah-ah ♫

Italië is bij uitstek het land waar ze met liefde koken. Waar ze altijd tijd uittrekken om lang met hun dierbaren te tafelen en waar je de liefde echt terug proeft in het eten. Polenta is ook een ontzettend Italiaans gerecht en is heerlijk als bijgerecht bij verschillende soorten vlees en groenten. Dat je dit met liefde en aandacht moet maken is zeker, want het is belangrijk om -net als bij bijvoorbeeld risotto- regelmatig goed te roeren in de pan.

Toen ik deze romige polenta aan het maken was, deed ik dat dus ook echt met veel liefde en automatisch kwam dit zinnetje in de quote hierboven uit het fijne upbeat liedje van Rudimental in mijn hoofd. Mijn gasten van die avond hebben het vervolgens ook met zeer veel liefde opgegeten. Ze vonden het heerlijk!

Polenta op zich is niet echt bijzonder van smaak, maar door er boter en Parmezaanse kaas door te doen wordt hij heerlijk romig en smaakvol. In dit recept heb ik ook verse salie en citroenrasp toegevoegd. Salie heeft een hele bijzondere, kruidige en licht bittere smaak en geeft echt een instant Italiaanse touch aan een gerecht. De citroen maakt het lekker fris en het zurige maakt het geheel wat minder zwaar. Delicioso!

Romige polenta met citroen en salie (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 200 gr polenta
– 1 tot 1,2 L water
– 50 gr boter
– 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– rasp van 1 citroen
– 10 takjes verse oregano

Bereiding

Breng het water met een snuf zout aan de kook. Voeg, als het water kookt, de polenta heel rustig toe en blijf ondertussen goed roeren tot alle polenta met het water vermengd is. Zet het vuur laag zodat het zachtjes blijft bubbelen en kook de polenta volgens de kooktijd op de verpakking. Roer de polenta regelmatig goed door met een pollepel zodat hij niet aan de bodem en de randen koekt en geen klontjes vormt. Mijn ervaring is overigens dat de aangegeven kooktijd vaak 35-40 minuten is, maar ik vind dit niet nodig. 20 minuten is vaak al genoeg. De polenta is klaar als het mengsel dik en stevig is, vergelijkbaar met aardappelpuree.

Ris ondertussen de salieblaadjes van de takjes en snijd deze grof. Rasp de citroen. Voeg vlak voor het einde de salie en citroenrasp toe. Als de polenta klaar is, zet het vuur uit en roer de boter en parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Lekker met kip, gegrilde groenten of stoofvlees (deze Ossobucco bijvoorbeeld).

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *