Pesto van dragon met amandel

Dragon is één van mijn favoriete kruiden. De mooie lange blaadjes smaken (en ruiken) licht zoetig naar anijs en hebben een beetje een peperige nasmaak. Dragon geeft een heerlijk subtiele anijssmaak aan heel veel gerechten maar gaat vooral heel erg goed samen met wat meer ‘zachtsmakende’ groenten als venkel, courgette en pastinaak en is ook perfect in salades. Het is ook heel erg lekker in combinatie met eieren, (wit)vis en garnalen en past ook goed bij witte vleessoorten zoals kip en varkensvlees. Maar zelfs bij rundvlees gaat het goed samen, want dragon is de hoofdsmaakmaker in Béarnaisesaus. Dé saus bij uitstek bij een goede entrecôte of biefstuk. Mét frites graag. Irrésistible!

Het is ook een kruid dat niet zo heel veel mensen kennen – of in ieder geval niet gebruiken – omdat je het niet standaard in de supermarkt kunt vinden. Vers dan. Gedroogd is het er wel en dat is prima om te gebruiken in een soepje maar haalt het absoluut niet bij de geurige smaak van verse dragon. Op de markt en bij de groenteboer kun je het natuurlijk wel krijgen en het is echt een aanrader om een keer te kopen! Een simpel instapgerechtje met dragon is bijvoorbeeld deze venkelsoep maar doe het dan zonder de gerookte knoflook en voeg dan (ook al beschrijft dit recept juist dat ik er een keer geen dragon in heb gedaan ;) ) vlak voordat je de soep gaat blenderen een handje dragon toe.

Afgelopen weekend kocht ik weer een bosje op de markt en maakte ik er lekkere pesto van. Nog een hele goede manier om kennis te maken met dragon if you ask me, maar ook als je het al kent is deze pesto heel lekker om een keer te maken. Sowieso is zelfgemaakte pesto de bom, echt hoor, als je dat eenmaal zelf gedaan hebt wil je echt niet meer anders. Het is zó makkelijk (helemaal als je het in een hakmolentje doet want hop, alles er in en binnen een minuut is het klaar), je kunt het prima een tijd bewaren in de ijskast als je er een laagje olie op doet en het is zo ontzettend veel lekkerder en gezonder dan de kant-en-klare pesto uit de winkel.

Deze dragonpesto maakte ik met amandelen omdat die goed passen bij de subtiele zoetige smaak van dragon. Wat doe je er dan mee? Nou, bijvoorbeeld gewoon uitsmeren op een stukje brood of als dip voor soepstengels of crackertjes, als rub voor vlees of gewoon een lepel ervan op je bord. Ik heb er inmiddels ook al een hele lekkere pasta (recept volgt binnenkort) en grilled cheese uit de oven mee gemaakt (perfect voor de lunch: sneetje brood, insmeren met pesto, beetje geraspte parmezaanse kaas erover en 5 minuutjes in de oven ). Oh ja, en ook nog een steak sandwich geïnspireerd op het heerlijke broodje van l’Entrecôte Mobile dat ik afgelopen week proefde bij een rondleiding in de Foodhallen. Lekker variëren dus! Heb je nog meer goede ideeën ermee? Laat het me dan weten!

Pesto van dragon met amandel

Ingrediënten

– 30 gr dragon, alleen de blaadjes (houd je ongeveer 20 gr over)
– 4 eetl olijfolie
– 1 teentje knoflook, in vieren
– 30 gr amandelen, grof gehakt
– 30 ge parmezaanse kaas (grof geraspt of gehakt)
– verse zwarte peper

Nodig: vijzel of hakmolentje

Bereiding

Doe de amandelen, dragon, parmezaanse kaas en knoflook in de vijzel en stamp fijn tot het een samenhangende massa is. Maal het niet al te fijn, dan ziet het er extra lekker zelfgemaakt uit. Voeg dan in kleine scheuten de olijfolie toe en schep door. Voeg eventueel wat meer olie toe als je een smeuïgere massa wilt. Breng op smaak met verse zwarte peper.

Ik vind de subtiele smaak van amandel in dit recept lekker, maar als je de smaak van amandel liever wat naar voren wilt laten komen, rooster ze dan eerst even kost in een koekenpan.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *