Perentaartje (MasterChef auditie)

♫ Look for the pear necessities, the simple pear necessities ♫

Hè hè daar is eindelijk weer een receptje. En niet zomaar eentje dit keer. Dit perentaartje heb ik namelijk gemaakt toen ik auditie ging doen voor MasterChef. Een heel bijzonder gerechtje voor mij dus, maar vooral zo ontzettend lekker dat ik het hier graag deel. Ik hoorde later tijdens de opnames van het programma trouwens dat de mensen bij wie ik op auditie kwam het perentaartje zo lekker vonden dat ze het helemaal op hebben gegeten en niet alleen maar een hapje geproefd hebben. Dik compliment natuurlijk vond ik dat!

De auditie was in het najaar dus het heeft veel herfstige accenten met kruidige smaken en een heerlijk zacht peertje, gestoofd in witte port. De peer wordt omringd door een fluweelzacht frangipane beslag. Een beslag waar ik echt heel erg fan van ben en al eerder heerlijke taart mee maakte. De bodem van het taartje is harde wenerdeeg (bijvoorbeeld bekend van appeltaarten) waar ik koekkruiden doorheen heb gedaan.

Ik vind het leuk om met producten uit het seizoen te koken. Kijken wat de natuur op dat moment laat groeien en je daardoor te laten inspireren. Vaak passen de smaken van die producten dan ook het beste bij de gerechten waar je op dat moment zin in hebt: warm, rijk en aards in het najaar en de winter en licht en fris in de lente en zomer. De meeste chefs koken overigens ook met seizoensproducten. Uit respect voor de natuur, maar vooral omdat die producten op dat moment gewoon van de beste kwaliteit zijn. Altijd vers en bijkomend voordeel is ook nog eens dat ze goedkoop zijn omdat het aanbod op dat moment groot is. Win-win dus. Voor de natuur en voor jezelf. Zo zie je maar weer, de lekkere dingen in het leven zijn er vanzelf als je ze nodig hebt. In één van mijn favo Disneyfilms zong Balou de Beer er al dit heerlijk swingende liedje over, vol met die typische Disney moraal. En ik maakte er natuurlijk automatisch de ‘pear necessities’ van. Ah, jeugdsentiment…

“Look for the bare necessities
The simple bare necessities
Forget about your worries and your strife
I mean the bare necessities
Old Mother Nature’s recipes
That bring the bare necessities of life”

- Jungle Book

Voor MasterChef moet je natuurlijk een beetje als een chef denken, dus bij de keuze voor dit gerechtje heb ik een seizoensproduct dan ook als uitgangspunt genomen. Stoofperen horen echt bij de winter. De Gieser Wildeman peren die ik gebruikt hebt zijn verkrijgbaar van september tot medio maart (kan nog net dus!). Iedereen kent ze vast van oma. Of van tante Corrie. Of iemand anders van vroeger. Stoofpeertjes zijn echt een beetje ouderwets if you ask me. Ik ken ze vooral van kerst. Gekookt in rode wijn om ze extra kleur te geven. Met een kaneelstokje. Maar in dit perentaartje heb ik ze gestoofd in witte port. Met kruidnagel, kardemom, venkelzaad en mandarijnschil (nog zo’n seizoensproduct!). Echt heel erg lekker om eens witte port te gebruiken voor stoofpeertjes. En natuurlijk helemaal als je hem vervolgens in een luchtige laag frangipane duwt, bovenop een knapperige bodem die naar kruidnoten smaakt. Hmmm…

Ik had voor de auditie overigens nog wat extra elementen gemaakt om niet alleen het (mooi uitgestoken) taartje te serveren maar er echt een gerechtje van te maken: gezouten honey roasted amandelen, gekonfijte mandarijnschil en een witte portstroopje. Die staan hier nu niet bij, maar ik hoor het graag als je die ook online wil en dan werk ik ze uit.

Perentaartje van stoofpeer in witte port en amandelfrangipane (voor 4 personen)

Als je hem liever in een grote springvorm (24cm ⌀) maakt, verviervoudig dan de ingrediënten in het recept en bak de gehele taart dan zo’n 45-50 minuten.

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 50 gr roomboter
– 60 gr bloem
– 20 gr suiker
– 1 el koekkruiden
– snufje zout

Voor de frangipane:
– 50 gr roomboter
– 50 gr suiker
–  60 gr amandelmeel
– 10 gr bloem
– rasp van 1/4 citroen
– 1 groot ei

Voor de stoofpeer:
– 1 stoofpeer, geschild en het kontje recht gesneden zodat hij goed rechtop staat
– 150 ml witte port
– 100 ml water
– sap van een 1/2 citroen
– 5 kruidnagels
– 5 kardemompeulen
– 1 tl venkelzaad
– 1 mandarijn, alleen de schil eraf gesneden met zo min mogelijk wit

Bereiding

Zet de stoofpeer op met alle ingrediënten. Laat op een zacht vuur stoven tot de peer zacht is, ongeveer een uur. Als het stoofvocht te stroperig wordt, kun je een beetje water toevoegen.

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Meng voor het deeg alle ingrediënten tot een samenhangend geheel. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en randen met het deeg. Je kunt het uitrollen met een deegroller, maar aandrukken met je vingers gaat ook prima. Bak de bodem 12-15 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de frangipane, klop je de boter en suiker luchtig in een kom. Rasp de schil van de citroen boven de kom en klop de eieren er een voor een door tot je een glad mengsel hebt. Zeef de bloem erboven en roer tot slot het amandelmeel er door.

Zet het stoofpeertje bovenop de voorgebakken bodem in het midden van de springvorm. Giet het frangipane beslag eromheen. Bak het perentaartje nog eens 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot de frangipane mooi goudbruin is. Je kunt met een satéprikker de gaarheid checken. Deze moet er dan droog uit komen.

Enjoy!
X Cato

2 Comments

  • Kelly van Eeten says:

    Hoi,
    Het taartje ziet er heerlijk uit! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik toch wel erg benieuwd ben naar de rest van je recept.

    Liefs Kelly

    • Cato says:

      Hi Kelly,
      Dank je wel! Ik zal de overige componenten die ik erbij gemaakt had binnenkort uitwerken en aan het recept toevoegen. Zit wel een vakantie tussen dus even geduld.. ;)
      Liefs Dorée

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *