Passievrucht boterkoek taartjes

♫ Ik zeg: bonjour mon amour, passievruchttaartje tu est très belle ♫

Hoewel ik helemaal niet een enorme (koeken)bakker ben, is Rudolph’s Bakery op 24Kitchen echt met stip mijn favoriete programma als ik niets te doen heb. Je weet wel, als het regent terwijl je eigenlijk in het park wilde gaan zitten, als je je verveelt en er echt geen afwas of ander klusje meer te doen is, of gewoon op een luie zondagochend. Of als je ziek bent natuurlijk, dat zijn echt van die momenten dat ik (als ik niet alleen maar in bed kan liggen dan) eerst niet goed wist wat ik met mezelf aan moest. Maar nu is er 24Kitchen. Halleluja!

Zo moest ik een keer een weekje thuis herstellen van een operatie en heb ik me echt kostelijk vermaakt dankzij Rudolph en kornuiten waar ik anders echt gek zou zijn geworden. Het is zo’n heerlijk laagdrempelig programma, in zo’n gezellige keuken met een klein éénpits elektrisch kookplaatje waar hij allerhande sauzen, karamels en custards in maakt. En alles met het gemak van een professionele koekenbakker. Want dat is Rudolph natuurlijk zeker. En alles lijkt zo simpel te gaan. En het mislukt nooit. Even een deegje gerold (scheurt bij mij nog steeds heel vaak, shit, opnieuw…), even een banketbakkersroompje gemaakt, even de meest prachtige toefjes op een taart gespoten. You name it en het lukt.

Een paar weken geleden zag ik de aflevering waarin hij boterkoek-appeltaart maakte. Ik vond dat zo’n briljant en makkelijk idee om een boterkoekbodem op te leuken met fruit tot een heuse taart dat ik meteen geïnspireerd was om zoiets ook te maken. Maar dan wel een beetje anders natuurlijk. De dag ervoor had ik net allemaal passievruchten gekocht en zo is dit recept voor passievrucht boterkoek taartjes geboren!

Passievrucht met vanille is een super lekkere combinatie. En het frisse van de passievrucht met de romig zoete boterkoekbodem is een perfect contrast. Ze deden me denken aan lange zwoele zomeravonden vol romantiek in Frankrijk. Passie, la douce France… niet zo gek dat ik bij deze passievrucht boterkoek taartjes het blije, lieve, romantische en zwoele deuntje van Kenny B in mijn hoofd had.

Ik heb trouwens kleine passievrucht boterkoek taartjes gemaakt, maar je kunt er natuurlijk ook een grote van maken. Ik denk dat onderstaande hoeveelheden ook wel genoeg zijn voor een standaard boterkoekvorm, maar je kunt ook gemakkelijk de hoeveelheden vermeerderen. De verhouding boter, suiker, bloem moet hetzelfde zijn in een boterkoekrecept en bij 250 gram van alles is 1 ei ook nog voldoende. Verleng de baktijd dan tot 35-40 minuten maar let op dat de passievrucht niet te donker wordt. Leg er eventueel een stuk aluminiumfolie over in de laatste minuten.

Passievrucht boterkoek taartjes (voor 4 kleine taartjes)

Ingrediënten

– 125 gr boter, plus wat extra om de vormpjes in te vetten
– 125 gr suiker
– 125 gr bloem
– 1 ei
– snufje zout
– 1 vanillestokje (of 1 el vanille-extract)
– 2 passievruchten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Vet de vormpjes goed in met boter. Ideaal hiervoor zijn taartvormpjes met losse bodem, bijvoorbeeld deze van Dille & Kamille. Heb je ze zonder losse bodem, knip dan voor het er-uit-haal-gemak 8 smalle stroken uit bakpapier en leg deze kruislings in de taartvormpjes.

Klop de boter samen met de suiker tot een romige massa. Voeg het ei, het zout en het merg van het vanillestokje toe. Meng dit goed door elkaar, voeg dan de bloem toe en meng dit tot een geheel. Verdeel het mengsel dan over de bakvormpjes en druk goed aan. Omdat het deeg erg plakkerig is, gaat dit heel makkelijk met wat plastic folie of bakpapier. Schep dan de helft van één passievrucht op ieder taartje en verdeel het vruchtvlees over het taartje.

Bak de taartjes in 25-30 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn.

Enjoy!
X Cato

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *