Panna cotta taart met kokosmelk, limoen en mango

Een tijdje geleden ging ik langs bij Typhoon Hospitality. Toen ik vertelde dat ik een food blog had, vroegen ze meteen of ik dan ook iets lekkers bij me had. Helaas. That wasn’t the case. Maar toen ik er laatst nog een keer was na mijn bloggersrondleiding in de Foodhallen die zij -kwam ik toen toevallig achter- hadden georganiseerd,  kon ik natuurlijk niet met lege handen aankomen. Dus nu nam ik taart mee. Deze panna cotta taart om precies te zijn!

Ik had een paar dagen daarvoor hele lekkere rijpe mango’s gekocht op de markt en na meerdere smoothies met mango, stukjes mango door m’n ontbijt en een mangochutney vond ik het tijd voor een taart met mango. En wat past daar dan beter bij dan de tropische smaken van kokos en limoen? Precies! In mijn koekjestrommel had ik nog heerlijke joekels van kokosmakronen dus dat kwam perfect uit om te gebruiken als bodem voor deze taart. Ik had al vrij snel bedacht om voor de vulling panna cotta te maken van de kokosmelk. Had ik al wel vaker gemaakt als toetje maar nog nooit in de vorm van een taart. Nou, en dat dit uiteindelijk een succesje was kun je wel stellen! De taart was lekker fris en niet te zwaar en de bodem van kokosmakronen was superlekker knapperig en gaf een extra kokossmaakje. Dat ze er bij Typhoon ook erg blij mee waren bleek wel uit hun reactie op mijn Instagrampost. ;)

Hij was ook echt heeeeeeeeeeeeeeerlijk dus ik zeg: maak ‘m snel zelf want hieronder vind je het recept!

Panna cotta taart van kokosmelk, limoen en mango (voor kleine springvorm 16cm)

Ingrediënten

Voor de bodem:
– 3 kokosmakronen
– 20 gr boter (of kokosolie)
– 15 gr bloem

Voor de kokos panna cotta:
– 400 ml kokosmelk
– 45 gr suiker
– 1 stengel sereh, een paar keer gekneusd
– 1 limoen, sap en rasp
– 4 blaadjes gelatine

Voor de mangogelei:
– 1/3 mango
– 1 blaadje gelatine

Nodig: keukenmachine of hakmolentje, bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de kokosmakronen fijn in de keukenmachine. Smelt de boter en doe die samen met de bloem in de blender erbij. Knip een stuk bakpapier uit dat iets groter is dan de bodem van je springvorm en klem dit tussen de bodem en de rand. Vet de rand in met een beetje boter. Verdeel dan de gemalen kokosmakronen over de bodem en de rand van de springvorm en druk dit goed aan. Bak dit dan even 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna afkoelen.

Maak dan de panna cotta door de kokosmelk in een pannetje zachtjes  aan de kook te brengen met alle ingrediënten behalve de gelatine. Laat dit een paar minuten heel zachtjes pruttelen zodat alle smaken goed in de kokosmelk trekken. Week ondertussen de gelatine in koud water. Haal dan de pan van het vuur, voeg de zachtgeworden gelatine toe aan de kokosmelk en roer het even goed door totdat alles opgelost is. Giet dit dan op de kokosmakronenbodem en laat de taart minstens een uur opstijven in de ijskast.

Als de vulling redelijk opgesteven is (hoeft nog niet helemaal, als het maar hard genoeg is om de gelei eroverheen te gieten), begin je met de mangogelei. Doe hiervoor de mango in de keukenmachine en maal tot een puree. Week de gelatine in koud water. Verwarm de puree in een pannetje, voeg de gelatine toe en roer goed door totdat het helemaal opgelost is. Giet dit mengsel bovenop de panna cottavulling en zet de taart weer in de ijskast om verder op te stijven.

Enjoy!
X Cato

2 Comments

  • Panna cotta vind ik sowieso heerlijk. In een taart nog nooit geprobeerd, maar lijkt me ook wel een goed idee :-)

    • Cato says:

      Deze panna cotta is zonder taart ook al heel lekker, je kunt er ook heel leuk mee variëren en verschillende vruchten (coulis, stukjes, gekaramelliseerd, etc) bij serveren. Maar in taartvorm was echt een super lekker experimentje! Laat je het weten als je hem gemaakt hebt? En natuurlijk helemaal als je een leuke variatie er op maakt! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *