Ovengebakken frittata met linzen, spinazie en gehakt voor Kliekipedia

♫ Met restjes kan iedereen wat lekkers maken, yeah! ♫

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje dat Kliekipedia, de landelijke campagne van SIRE om voedselverspilling tegen te gaan, van start ging. Dat alle recepten, tips en andere foefjes om kliekjes te (her)gebruiken meer dan welkom waren en dat we die recepten vooral moesten delen. Normaal gesproken doe ik natuurlijk altijd een muziekje bij mijn recept, maar ik vind de campagne van Kliekipedia zo cool gemaakt met allemaal aan elkaar geknipte stukjes reclame van allerlei verschillende campagnes van grote merken en bedrijven in eten (en wat voor namen: Mora, Hak, AH, Calvé – allemaal supergrote Hollandse merken) waar ik als marketeer ook weer heel blij van word, dat ik vond dat die TV commercial gewoon een plekje bij dit recept verdiende! Ik heb wel in m’n keuken de tekst hierboven uit de commercial op meerdere manieren gezongen en gerapt, dat dan weer wel. Luister maar haha:

 

Ik vind Kliekipedia echt een prachtig initiatief en ben ervan overtuigd dat het een hele succesvolle campagne zal zijn. Ik hoop dat iedereen zich bewuster wordt van de enorme voedselverspilling maar vooral hoop ik dat iedereen hierdoor geïnspireerd raakt om van kliekjes allerlei lekkers te maken. Want dat kan zo makkelijk als je maar durft te experimenteren! :)

Nu heb ik misschien makkelijk praten. Ik experimenteer namelijk altijd volop met allerhande smaken, kruiden en ingrediënten. Het kan me zo gek niet zijn of ik wil het proeven, voelen, ruiken en mee koken. Omdat ik dit dus ook volop doe gaat me dit inmiddels goed af en weet ik welke smaken lekker gaan bij elkaar en mislukt het eigenlijk ook nooit meer echt. Dit is echt niet pretentieus bedoeld maar het is gewoon zo. Oefening baart kunst zal ik maar zeggen. En dus wordt het willen en durven experimenteren alleen maar groter. Nou dat, precies díe zelfverzekerdheid met koken, die gun ik iedereen. En ook de kliekjes. Win-win for all!

Ok, nu op naar het recept. Normaal gesproken deel ik mijn kliekjes eten hier niet zo vaak omdat ik denk dat niemand zit te wachten op mijn supersnelle en allerfavorietste versie van witlof met ham en kaas. Die namelijk zonder ham is. Gewoon quick and dirty grofgesneden in de wok gaat en waar ik dan echt een mega bord vol van eet (want alleen witlof dus daar kun je je ongans aan eten, oh ja en een beetje kaas) en eigenlijk het sap uit de pan dat een soort soepje wordt van de witlof en kaas, stiekem het aller-allerlekkerste vind. Echt fotogeniek is dat gerecht ook niet ben ik bang haha. Maar mocht hier wel interesse voor zijn, roept u maar!

Dit recept voor ovengebakken frittata heb ik echt gemaakt Kliekipedia style. Dus echt alleen met restjes en andere ingrediënten die ik toevallig in huis had. Ik moest de avond dat ik het maakte ook snel wat te eten maken en ging dus echt op zoek naar kliekjes om even wat in elkaar te flansen. Heel leuk als het resultaat dan zo lekker is als deze frittata. En zonder er vooraf over nagedacht te hebben, realiseerde ik me dat dit een perfect recept voor Kliekipedia was. Ik bedoel, je kookt met restjes of niet, dus als je dat van tevoren gaat plannen omdat je een recept voor de campagne wil maken, is het al niet meer met restjes. Toch?! Helaas is de foto niet echt prachtig gelukt en ik had te veel honger en te veel haast om er een betere van te maken, dus we doen het er maar mee.

De basis voor een frittata is altijd opgeklopte eieren. Eigenlijk is een frittata gewoon een omelet waar je naar smaak allerlei ingrediënten als kaas, vlees en groenten aan toevoegt. Frittata komt van het Italiaanse woord friggere en betekent gebakken en is bij uitstek een kliekjesgerecht. Maar dan in een lekker klinkend Italiaans woord. Met flink lang losgeklopte eieren zodat het een lekker luchtig resultaat geeft en altijd met minimaal een rauw ingrediënt dat aan de eieren toegevoegd wordt voordat hij de pan in gaat en er later nog andere ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden.

In principe wordt frittata dus in een pan gebakken en wordt hij in z’n geheel omgedraaid (tricky!) of gegaard door een deksel op de pan. Maar je kunt het ook goed in de oven maken. Een beetje net als een quiche maar dan zonder de quichebodem. Ovengebakken frittata dus. Of in zwoel Italiaans Frittata al forno. Omdat ik dus niet zoveel tijd had en me tijdens het koken moest omkleden werd mijn frittata dus zo’n zwoele frittata al forno, want dan kun je ideaal de oven het meeste van het werk laten doen. Prima bella pronto pronto! Ik klopte dus wat eieren, vond een restje spinazie uit de vriezer, net als gehakt (of stiekem was het een runderbraadworstje maar voor het recept heb ik gehakt gebruikt), een kwart bakje hüttenkäse (dat ik echt als restje achterin mijn ijskast ontdekte en precies nog die dag houdbaar was), een blikje linzen (dat ik altijd wel in huis heb) en natuurlijk een ui en knoflook. Want dat is zo ongeveer de basis voor alles en maakt ieder gerecht direct heel smaakvol. Beetje snijden, gehakt rullen, de eitjes kloppen, paar ingrediënten erdoor roeren en hop de ovenschaal in. Ideaal! En het was ook nog eens een heerlijk en goed vullend eindresultaat. Perfecto!

Ovengebakken frittata met linzen, spinazie en gehakt voor Kliekipedia

Ingrediënten 

– 3 eieren, flink schuimig losgeklopt
– 100 gr rundergehakt
– 250 gr spinazie à la crème (diepvries), ontdooid
– 1 blikje linzen (160 gr)
– 1 ui, fijngesneden
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 80 gr hüttenkäse
– peper en zout
– olijfolie

Nodig: ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Fruit de ui in een beetje olijfolie glazig. Voeg het gehakt en de knoflook toe en bak een paar minuten mee. Meng de spinazie en de linzen door de losgeklopte eieren en breng op smaak met peper en zout. Voeg het gehakt toe, roer alles door en stort het geheel in de ovenschaal. Schep met een lepel de huttenkase in bergjes erbovenop. Maal er tot slot wat versgemalen peper over en zet voor zo’n 25 minuten in de oven totdat het eimengsel volledig gestold is.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *