Oosterse zalmkoekjes met mangochutney

Yes! Er was nog mangochutney over van de Pintxos. Dus toen er gisteren een vriendin kwam eten (en ik dan van mezelf iets nieuws móet koken want iets dat iemand al een keer gegeten heeft kan gewoon niet…) heb ik iets nieuws bedacht om de mangochutney heen. Geïnspireerd door dit recept heb ik een variant gemaakt met zalm en gepofte boekweit. We aten er een ‘thai beef style’ salade mee – maar dan zonder de beef. Ik bedoel, het was immers al vis wat de klok sloeg en je moet het niet overdrijven zo op een donderdag hè .. ;-)

Gepofte boekweit gebruiken was een spontaan plan (en als je dit niet hebt kun je ook prima een aardappel gebruiken voor de koekjes hoor). Maar ik had hier toevallig over gelezen in deze homemade granola en had toen ‘s avonds meteen de boekweit die ik in huis had gepoft. Dat rook zo lekker nootachtig, bijna gerookt, dat ik ter plekke bedacht dat ik hier wel zalmkoekjes mee kon maken en dat dit vast heel lekker zou zijn bij de mangochutney. En je raadt het waarschijnlijk al, dat was het ook! Hele lekkere combinatie die door de toevoeging van Oosterse ingrediënten als verse gember en sojasaus alle smaken met elkaar ophaalde. Ik vond wel dat er iets meer zout bij mocht dus voor het recept hieronder heb ik iets meer sojasaus aangehouden dan ik gebruikt had.
Hoe dan ook, dit is voor herhaling vatbaar! :)

Oosterse zalmkoekjes met mangochutney (voor 2 personen)

Ingrediënten

Voor de zalmkoekjes:
– 50 gr boekweit (of een kleine aardappel, gekookt)
– 125 gr zalmfilet, klein gesneden
– 1 rode ui, fijngesneden
– 1 cm gember, fijngehakt
– 1/2 chilipeper, fijngesneden (haal de pitjes er uit als je het iets minder spicy wilt)
– 10 takjes bieslook, fijngesneden
– 1 ei, geklutst
– 1 tl sesamolie
– 2 tl sojasaus
– panko (dit is Japans broodkruim, je kunt ook gewone paneermeel gebruiken)
– bloem
– zonnebloemolie om in te bakken (andere olie kan ook, maar olijfolie is niet zo lekker bij Aziatische smaken)

Het recept voor de mangochutney vind je hier.

Voor de salade:
– 1 zakje wasabi rucola (te koop bij AH, anders kan een andere bittere slasoort ook)
– 1/3 komkommer, grof ‘juliënne‘ gesneden
– 1 puntpaprika, grof julienne
– 10 cherrytomaatjes, in kwarten
– 1/2 rode ui, in dunne halve ringen
– 15 takjes bieslook, in drieën gesneden zodat je lange stukjes hebt

Voor de dressing:
– 1 eetl sojasaus
– 1 eetl rijstazijn
– 1 klein gedroogd chilipepertje
– sap van 1/2 limoen
– 1/2 cm verse gember, fijngehakt
– 1 klein knoflookteentje, fijngehakt
– 1 tl honing
– paar druppels sesamolie

Bereiding
Maak eerst de zalmkoekjes. Rooster de boekweit zonder olie ongeveer 5 minuten in een pan, blijf de boekweit in beweging houden en let goed op dat het niet aanbrandt (net als het roosteren van bijv. pijnboompitten). Kook de boekweit vervolgens 5 minuten in 2 kopjes water met een beetje zout. Het wordt dan een beetje een papperige brij. Don’t worry, dit hoort en is handig voor de plakkerigheid later als je er koekjes van maakt.

Doe de boekweit vervolgens in een kom en voeg hier alle andere ingrediënten bij, behalve het ei, de panko en de bloem. Maak met je handen 4 gelijke viskoekjes van het mengsel. Doe het ei, de bloem en de panko in drie aparte borden. Rol de koekjes eerst door de bloem (schud overtollig bloem eraf), dan door het ei en als laatste door de panko.
Bak de viskoekjes in een beetje zonnebloemolie in ongeveer 8 minuten mooi bruin aan elke kant.

Maak ondertussen de salade. Doe alle groenten samen in een kom en meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar. Wacht nog even met de dressing door de salade doen tot vlak voor het opdienen zodat de sla niet slap wordt.

That’s it, easy does it! Nog een fotootje van de salade om het af te maken dan.. :)

20140811 Oosterse salade

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *