More Malbec and Meat por favor! (en recept voor chimichurri)

Hola! Voor je begint met lezen, even een korte update: ik (Cato) ben nogal druk lately dus schrijven schiet er nogal eens bij in. Dat was je misschien al wel opgevallen aan het feit dat er hier niet zoveel nieuwe blogs meer kwamen. Maarrr, dat betekent niet dat ik stil zit. Sterker nog, ik ben heel druk met allemaal nieuwe plannen. Waaronder met Nicolien. En daarmee ga ik ook regelmatig naar leuke food events. Nicolien vindt schrijven ook erg leuk, dus met trots presenteer ik hierbij haar eerste stuk! Bienvenido Nicolino (y muchas gracias a Vincenzo tambien)!

Workshop Meat & Malbec

Mmmmm…Malbec, een heerlijke wijnsoort die ik ontdekte tijdens een Wine & Biketour in Mendoza, Argentinië. Bij deze tour bezoek je op de fiets 1 of meerdere wijnhuizen in de Mendoza regio, waarbij er ruimschoots geproefd kan worden van de Malbecs. Deze blauwe druivensoort is in Argentinië de meest verbouwde en geeft de Malbec wijn het intense en tanninerijke karakter. Deze stevige wijnsoort leent zich dan ook perfect voor een combinatie met een mooi stuk Argentijns vlees van de ‘parilla’ (BBQ). Ik stond dan ook te trappelen toen ik de uitnodiging van wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen ontving voor een workshop Meat & Malbec met wijnmaker Alberto Arizu van wijnhuis Luigi Bosca.

Op weg naar de workshop in Haarlem breekt de zon door. Om in extra in de stemming te komen heb ik mijn Spotify playlistje ingesteld op wat Argentijnse hitjes. Na de voorspelbare Tango schalt ineens een lekker zomers hitje uit de boxen. Het blijkt Matador van Las Fabullosos Cadillacs te zijn. Treffend, want ik ga straks ook de Matador uithangen met een mooie Zuid Amerikaans rund.

We hebben afgesproken bij Harlem BBQ. Niet echt een standaardomgeving voor een wijnproeverij. Een stoere industriële hal, vol met kamado BBQ’s (je weet wel, die hele fijne Green Egg/Black Bastard BBQ’s die je hoopt ooit ook nog eens op je dakterras of in je tuin te mogen plaatsen).  Het mooie van Harlem BBQ is dat de BBQ’s niet alleen te zien zijn, maar dat je ze ook daadwerkelijk mag gebruiken.

Tijd voor een Meat & Greet ;-) met Alberto Arizu en zijn echtgenote Carolina, waarbij ik mijn wat roestige Spaans skills inzet. Wat een leuke en gepassioneerde mensen; vol enthousiasme vertelt Alberto over het constant houden van de kwaliteit van de wijnen en het belang van het terroir.

Alberto en Carolina zijn eigenaar van wijnhuis Luigi Bosca, één van de oudste wijnhuizen in Argentinië. De Arizu familie is in de 18e eeuw van Spanje naar Argentinië verhuisd, en meer dan een eeuw geleden zijn zij begonnen met het verbouwen van wijn in Mendoza. Niet verwonderlijk dus dat zijn de eerste Argentijnse C.D.O. (Controlled Denomination of Origin) hebben!

Nu, 114 jaar later, is het wijnhuis nog steeds in handen van de familie en laten zij ons kennismaken met hun Latijns Amerikaanse gastvrijheid en hun assortiment Malbec Wijnen.

Samen proeven we de variatie aan Malbecs; van de meer toegankelijke Luigi Bosca Malbec tot de exclusieve Finca Los Nobles Malbec Verdot. Mijn liefde voor de Malbec werd hier weer bevestigd; bijzonder lekkere rode wijnen met karakter.

Het assortiment is breed. Hun Malbec Luigi Bosca is bijvoorbeeld lekker te drinken bij de borrel. De zwaardere wijnen hebben een rijk boeket en zitten wat hoger in de tannines en smaken dus nog lekkerder bij een mooi kaasplankje of een goed stuk vlees. En daarom zijn we hier, om een mooi stuk vlees klaar te maken op  een Bastard BBQ. Danny Hovestad is onze chefkok, bekend van het kookboek SpiceWise (aanrader, onwijs lekker koken zonder zout, het kan echt).

We beginnen met de Picanha, een in Nederland wat minder bekend stuk van het rund, het staartstuk. Doordat de Zuid Amerikaanse koeien lekker buiten lopen (en dus veel hun staart bewegen) is dit een mooi, stevig stuk vlees. Ideaal voor op de BBQ. In het vet snijden we met een scherp mes een raster, zodat het vlees lekker smaakvol wordt. Daarna plaatsen we het in de Black Bastard op een hoge temperatuur. Niks meer aan doen.

Een Argentijnse Steak is natuurlijk niet af zonder een chimichurri, een licht zure, beetje pittige saus. Je hoeft geen zout meer te gebruiken! Voordat we het weten is  de steak gegaard en proeven we deze samen met een van de heerlijke Malbecs – de krachtige Los Nobles – een topcombi! Latijns-Amerikaanse vibes in Haarlem.

Chimichurri (voor 4 personen)

Ingrediënten

– 1 tomaat
– 1 bos bladpeterselie
– 1 rode ui
– 4 tenen knoflook
– 1 rode peper
– 1 tl gedroogde oregano
– 1 tl komijnpoeder
– 100 ml olijfolie
– 2 el rode wijnazijn

Bereiding

Alles in kleine stukjes hakken, doorroeren en klaar.

Hasta luego!

 

Blijf op de hoogte van nieuwe posts!

Like me & I’ll love you!

Twiedeldie twiedeldom

CATO CHEFT 'T