Kropslasoep met salie, ricotta en parmaham

Twistrecept voor Culi Amsterdam no. 2

Zoals ik een paar weken geleden schreef ben ik sinds kort gestart als blogger voor Culi Amsterdam. Superleuk vind ik dat, helemaal omdat ik niet alleen reviews schrijf van de tentjes die ik bezocht heb maar ik daarna ook een twistrecept bedenk op datgene dat ik besteld heb. Dit is alweer het tweede twistrecept dat ik maak! Dit keer is het recept geïnspireerd door de kropslasoep met kerrie, spekjes en croutons die ik bij De Balie bestelde. De review die ik hierover schreef voor Culi Amsterdam vind je hier.

Ik vond de soep met kerrie van De Balie heel lekker (alleen de croutons – niet zelfgemaakt – vielen een beetje tegen), maar toen ik thuis aan de slag ging voor dit twistrecept had ik zin in een Italiaans tintje. In eerste instantie wilde ik dit recept schrijven gebaseerd op een andere soep die ik een keer gemaakt heb. Deze is geïnspireerd door een ander Italiaans gerecht, namelijk Caesar salad soep waarin ik de romaine sla dan zou vervangen voor klopsla. Maar ik wilde echt iets nieuws maken – de Caesar salad soep komt wel een andere keer. :)

Een ander favoriet Italiaans gerechtje is Saltimbocca. Kalfsoester met salie en parmaham. En dat werd mijn inspiratie! De basis is kropsla, kerrie werd salie, spekjes verving ik door parmaham, de croutons maakte ik zelf. Tot slot voegde ik ricotta toe voor een romig effect dat toch licht is (de andere soep had te veel room vond ik), en ook om in Italiaanse sferen te blijven en de twee krachtige smaken van de sla en de salie te verbinden. Erbij maakte ik croutons met salie-olie en knapperige parmaham uit de oven. Het resultaat was een heerlijk en smaakvol soepje, croutons waar ik maar niet vanaf kon blijven en ja goede parmaham is sowieso al niet te versmaden… kortom: ik zeg si si tegen deze ‘zuppa alla saltimbocca’!

Kropslasoep met salie, ricotta en parmaham (voor ruim 1,5 liter soep)

Ingrediënten

– 2 kropsla
– 15g salie
– 1 ui, fijngesneden
– 1,5L kippenbouillon
– parmaham
– olijfolie
– oud brood voor croutons

Bereiding

Fruit de ui glazig samen met de blaadjes salie (bewaar 1 takje met een aantal blaadjes voor de salie-olie). Draai met je handen de slabladen van de stronk af en was de sla goed in de gootsteen. Doe de sla dan in de pan erbij en voeg de bouillon erbij. Kook dit zo’n 10 minuten totdat de sla zacht is geworden en pureer de soep dan met een staafmixer. Roer op het laatst de ricotta erdoor en breng op smaak met verse zwarte peper en eventueel nog wat zeezout.

Voor de croutons snijd je het brood in grove dobbelsteentjes van ongeveer 1,5 cm. Maal de achtergehouden blaadjes salie fijn in een vijzel samen met 2 eetlepels (lekkere, extra vergine) olijfolie. Doe de salie-olie in een kom, voeg het brood toe en meng dit even goed zodat al het brood bedekt is met een laagje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden, beleg een bakplaat met een stuk bakpapier en bak de croutons ongeveer 10 minuten in de oven. Houd wat ruimte op het bakpapier over voor de parmaham en leg na twee minuten de parmaham erbij zodat dit nog 8 minuten in de oven staat en knapperig wordt.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *