Koude komkommersoep met zalm sashimi

♫ Got salmon in my soup tonight baby ♫

Wow. Dit recept verdient echt even een lyrische alliteratie: deze salmon sashimi soup is namelijk een spontane supersimpele smaaksensatie. Zomaar ontstaan op een zaterdagmiddag toen ik net terug kwam van de markt met volle tassen vol groente, fruit en vis. Ik dronk een kopje thee in het zonnetje in de tuin en scrollde door mijn Instagram feed die bol staat van food foto’s. Ik volg namelijk van die websites en blogs zoals Food52, Eater en Delish die van die te gekke watertandende foto’s van recepten plaatsen. Zo zag ik een plaatje van een groene cucumber broth met tonijntartaar. De combinatie van de prachtig contrasterende kleuren en het idee aan de te gekke smaken van de frisse komkommersoep met het zoutige van de tonijntartaar maakte dat ik meteen wist wat ik met de vers gekochte zalm ging doen.

Binnen ging de radio aan en ik ging aan de slag. Ik wilde de soep een Aziatisch tintje meegeven, dus voegde gember, koriander en sojasaus toe en gebruikte vissaus om hem te zouten. Sashimi van zalm is altijd lekker, maar door de zalm in te wrijven met sesamolie en hem dan door sesamzaadjes en nigellazaad te wentelen krijgt hij een extra lekkere nootachtige smaak en knapperigheid. Superlekkere combinatie met de zachte en gladde komkommersoep!

Jay Kay zong op de radio ‘got canned heat in my heels tonight, baby’ maar ik maakte er al kokende ‘got salmon in my soup tonight, baby’ van. Want echt hoor, ‘you know this soupie is for real’!

Koude komkommersoep met zalm sashimi (voor 3-4 personen)

Ingrediënten

– 1 komkommer
– 1/2 teentje knoflook, grof gehakt
– 1/2 duimpje gember, geschild en grof gehakt
– 5 gr verse koriander, fijngehakt
– 1/2 tl vissaus
– 1 tl sojasaus
– 1/2 citroen, sap en rasp
– 1 eetl sesamzaad
– 1 eetl nigellazaad (te koop in Turkse winkels, maar als je het niet kunt vinden, kun je het ook wel weg laten)
– 150 gr verse zalmfilet
– 1 tl sesamolie
– verse peper

Nodig: blender

Bereiding

Schil de komkommers en snijd in stukken. Doe de komkommer samen met de knoflook, gember, koriander, citroensap, vissaus, sojasaus en verse peper in de blender en laat hem op volle snelheid draaien tot je een gladde massa hebt. Haal de komkommersoep dan door een zeef en zet gekoeld weg.

Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Wrijf de zalmfilet in met sesamolie en bestrooi licht met peper en zout. Verdeel het sesamzaad en nigellazaad in een diep bord en wentel hier de zalmfilet doorheen zodat deze helemaal bedekt is. Snijd de zalmfilet dan in dunne plakken van maximaal een halve centimeter.

Lepel de komkommersoep in een bord, leg hier voorzichtig de plakjes zalm in en garneer met een takje koriander.

Enjoy!
X Cato

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *