Koekjes van quinoa met boerenkool, appel en ontbijtspek

♫ It’s the remix to the cookies, Hot and fresh out the kitchen, Mama rollin that quinoa, Got every man in here wishin’ ♫

Ik zag laatst een foto van een stapel koekjes voorbij komen die er zó lekker uit zag dat ik direct honger kreeg. Dus ik doorgeklikt naar het recept, bleken het koekjes van quinoa te zijn. Wat een leuk idee! Geïnspireerd op het recept van Jamie Magazine dus – en zoals je ziet, ook op de foto ervan ;) – ben ik ook aan de slag gegaan met koekjes van quinoa. Maar dan niet met bloemkool, maar met boerenkool. Omdat dat zo lekker hip is momenteel. Ook al is het geen winter meer en is de vorst er dan niet overheen geweest. Maar stiekem vooral omdat ik dat in huis had omdat het over was van de boerenkoolsoep en ik simpelweg geen bloemkool voorhanden had. Het zou dus ook weer prima een receptje voor Kliekipedia kunnen zijn dit.

Bounce Bounce Bounce Bounce Bounce Bounce Bounce
Bounce Bounce Bounce – come on

– R. Kelly

Boeren Kool Boeren Kool Boeren Kool Boeren
Boeren Kool Boeren – kom op

– Cato, vrij naar R. Kelly ;)

Dat ze dus met boerenkool gemaakt gingen worden, stond vast. Maar afgaande op het recept (ik heb Jamie’s koekjes nog niet gemaakt…) gaf de bloemkool wel flink wat smaak aan de koekjes en ook zit daar behoorlijk wat feta in wat ook een goede smaakmaker is. Had ik ook niet in huis. Dus dat werd improviseren! Een ander lekker recept dat ik ook nog steeds een keer wil maken is van boerenkoolsalade met appel, dadels en warme pancetta dressing van één van mijn favoriete blogs Turntable Kitchen. Wárme pancetta dressing. Halloooo, dat klinkt toch echt méga lekker?!

En hoppa, daar was de inspiratie voor dit recept geboren. Want de combinatie van appel, boerenkool en spek leek me echt te gek en laat ik nou mooi ook nog eens appel en spek in huis blijken te hebben. “Winner winner kale cookies dinner” (waar kale natuurlijk het Engelse woord voor boerenkool in deze context is, niet dat je nu denkt dat ik het over kale koekjes heb! Dat zou wel erg vreemd zijn hè)! Deze waren lékker. Allereerst zijn ze  crunchy van structuur door de quinoa, sowieso goed. Dan de typische koolsmaak van de boerenkool in combinatie met het zoute spek, de zoetzure appel en de final touch met witte wijnazijn om een beetje de smaak van warme dressing voor over de boerenkool terug te laten komen. Niet normaal lekker!

Ik heb ze die avond gegeten met een salade on the side en was de twee dagen erna zo blij dat ik er ook nog telkens twee voor de lunch had. En toen ook nog een laatste als snackje tussendoor. Heel.Erg.Lekker. Meestal maak ik mijn eigen recepten niet zo vaak nog een keer omdat ik het zo leuk vind om telkens iets nieuws te maken. Maar deze? Deze koekjes komen zéker binnenkort weer een keertje mijn pan in!

Koekjes van quinoa met boerenkool, appel en spek (voor 6-7 koekjes)

Ingrediënten

– 100 gr ongekookte quinoa
– 300 ml water
– 75 gr boerenkool, gesneden
– 2 teentjes knoflook
– 50 gr ontbijtspek, dunne plakjes, in reepjes
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 1/2 (zoetzure) appel (ik had een Elstar), geschild en in kleine stukjes
– 30 gr havermout
– 2 eieren
– 4 tl witte wijnazijn
– peper en zout

Bereiding

Breng de quinoa met het water en een snuf zout aan de kook en laat dit 15 minuten zachtjes koken tot de quinoa gaar is en je de kleine staartjes van de quinoazaadjes kunt zien. Giet overtollig water af en doe de quinoa in een kom. Roer hier de boerenkool doorheen zodat deze alvast een klein beetje gaart door de warmte van de quinoa.

Bak ondertussen het ontbijtspek in een klein beetje olijfolie tot deze lichtbruin is. Voeg dan de sjalot toe en bak deze nog even op zacht vuur een paar minuten mee. Pers de teentjes knoflook uit boven de quinoa. Voeg hier ook de stukjes appel, havermout, eieren en witte wijnazijn aan toe en breng op smaak met peper en zout. Zet dit dan even in de ijskast om op te stijven. Als je tijd hebt dan, want dan is het koekjes maken makkelijker. Maar dat had ik ook niet en ik vind mijne ook best goed gelukt (al zeg ik het zelf).Dus of het echt per sé moet? Neuh. ;)

Maak dan met je handen 6 à 7 koekjes van het mengsel. Als je een kookring hebt, gaat dat heel makkelijk. Kijk maar hieronder. Maar heb je die niet, no worries want het gaat ook prima met je handen. Worden ze lekker rustiek van. Bak ze vervolgens 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur in een beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en probeer ze dan maar eens niet allemaal tegelijk op te eten.

image

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *