Kaaskroketjes met Emmentaler (MasterChef week 2)

♫ Sweet dreams are made of cheese 

In week 2 van MasterChef kookte ik samen met Stephan in de duo-opdracht met Emmentaler. (Even een special note voor Stephan tussendoor: je was een top teamie! Keihard gezwoegd op die stomme pasta die maar niet wilde lukken en hoppa toch lekker samen de vide op. Ik mis je nog steeds, ouwe grappenmakert!) Op onze werkbank vonden we onder de mysterybox een enorm stuk kaas. Meteen te herkennen aan zijn grote gaten. Onmiskenbaar ook door zijn nootachtige, zoetige geur. Ja dit moest wel de typisch Zwitserse Emmentaler zijn. Heerlijk! Al vond ik dat vroeger wel anders trouwens. De smaak is best uitgesproken en behalve in kaasfondue was ik er als kind niet echt fan van, maar inmiddels zeker wel! We moesten twee gerechten maken met Emmentaler, waarvan eentje met paddestoelen en eentje met pistachenootjes. Ik maakte deze kaaskroketjes met Emmentaler, pistache en kervel en een kruidencrème als lekkere dip. Leuk extra feitje: we werden tweede met deze opdracht!

De zoetige en nootachtige smaak van Emmentaler gaat heel goed samen met kervel en pistache. Pistachenootjes hebben een hele eigen smaak, textuur en natuurlijk prachtig groene kleur. Ze zijn romig en nootachtig en zijn lekker in zoete en zoute gerechten. Kervel heeft een kruidige en licht anijsachtige smaak. Allebei de perfecte aanvulling op Emmentaler dus. Zoals de Eurythmics al zongen: “Sweet dreams are made of this cheese” ;-)

Speaking of kervel, dit is een van mijn favo kruiden en wordt wat mij betreft echt veel te weinig gebruikt (je kunt het helaas weinig vinden in supermarkten). Op de markt en bij de groenteboer is het wel te koop, maar kun je het nou niet krijgen dan kun je het in dit recept eventueel ook wel weglaten of vervangen door peterselie of bieslook. De smaak van de kaaskroketjes wordt dan natuurlijk iets anders, maar zeker ook lekker!

Omdat we maar 45 minuten de tijd hadden en de roux niet kon opstijven zoals normaal gesproken hoort als je kroketten maakt, deed ik aardappelpuree door de roux. De consistentie van het kaasmengsel was hierdoor precies goed en de jury vond de toevoeging van aardappel ook erg goed qua smaak. Superleuk om te horen! De kroketjes waren inderdaad erg lekker en eigenlijk heel makkelijk te maken dus ik deel het recept graag hier.

Kaaskroketjes met Emmentaler en pistache (MasterChef week 2)

Ingrediënten

Voor de vulling, de ‘roux’
– 40 gr bloem
– 40 gr boter
– 400 ml melk
– 150 gr Emmentaler, geraspt
– 150 gr aardappelen, geschild
– 1 eidooier
– 50 gr pistachenootjes, gepeld en fijngehakt, plus een beetje voor de kruidencrème
– 15 gr verse kervel, fijngehakt
– nootmuskaat, peper en zout

Om te paneren
– bloem
– paar losgeklopte eieren
– paneermeel

Voor de kruidencrème
– 100 gr crème fraiche
– 1 tl mosterd (wij hadden deze van Maille met tuinkruiden, maar gewone kan ook)
– 10 gr verse kervel, fijngehakt
– paar druppels citroensap
– peper en zout naar smaak
– fijngehakte pistachenootjes ter garnering

Nodig: olie om in te frituren

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water met zout en stamp fijn tot een puree. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer met een pollepel tot je een papje hebt en laat de bloem een paar minuten op laag vuur garen terwijl je blijft roeren. Voeg dan een beetje melk toe en blijf goed roeren tot de melk helemaal opgenomen is en je geen klontjes krijgt. Herhaal dit tot alle melk toegevoegd is. Voeg dan de kaas toe en laat deze smelten in de roux. Zet dan het vuur uit en roer de eidooier er door. Voeg vervolgens de aardappelpuree toe. Het mengsel moet dik genoeg zijn om er kroketjes van te kunnen vormen. Je kunt eventueel nog wat extra melk toevoegen als het te dik is. Voeg tot slot de pistachenootjes en kervel toe en meng alles goed door. Breng op smaak met flink wat nootmuskaat, peper en zout.

Vorm het mengsel dan met je handen in kleine kroketjes (of bitterballen). Zet drie borden klaar: 1 met de bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met het paneermeel. Wentel de kaaskroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Je kunt dit nog een keer herhalen om een dikker gepaneerd korstje te krijgen.

Verhit de olie tot 180 ℃. Bak de kaaskroketjes zo’n 2-3 minuten in de olie. Draai ze eventueel af en toe om voor een goudbruin korstje rondom.

Meng voor de kruidencrème alle ingrediënten door elkaar en dip de kaaskroketjes er in.

Enjoy!
X Cato

Foto: uit aflevering 6 van MasterChef (credits: SBS6/Endemol)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *