Italiaanse gehaktballetjes met basilicum en citroen

♫ They’re fresh (fresh), exciting! They’re so exciting to me! ♫

Kip het meest veelzijdige stukje vlees? Ik vind dat gehakt ook behoorlijk in de buurt komt. Daar kun je namelijk zo ontzettend veel verschillende kanten mee op. En niet alleen in de vorm -grote gehaktballen of kleintjes, kebab, hamburgers, gehaktbrood- maar vooral met de verschillende smaakstijlen die je ermee kunt creëren. De ingrediënten die je er aan toevoegt, maken namelijk de smaak. Logisch natuurlijk. Duh. Maar toch maken de meesten gehaktballen toch steeds ‘gewoon’. Dus  met gehaktkruiden, een ei, wat paneermeel en misschien een uitje.

Dat kan anders! Zo maakte ik laatst Italiaanse gehaktballetjes. Ik vind het namelijk onwijs leuk om een beetje te experimenteren met gehakt en heb al heel veel verschillende dingen toegevoegd om speciale gehaktballen te maken. Een Asian style, Arabische duizend-en-één-nacht smaak, you name it. Een tijdje geleden had ik zin in een Italiaans tintje aan mijn gehaktballetjes want ik maakte ze samen met deze polenta. Zoiets had ik al weleens eerder gedaan met pesto door het gehakt (ook een goed idee) maar nu besloot ik er verse basilicum en citroenrasp aan toe te voegen. Lékker dat ze waren! Heerlijk fris door de citroen, licht peperig van de basilicum en dan die zoute kick van de Parmezaan. Jum! Ja, fresh and exciting waren ze zeker. Kool and the Gang zou het ongetwijfeld met me eens zijn.. ;)

Je kunt ze maken als hapje voor bij de borrel, voor extra lekkere balletjes in je spaghetti bolognese, of natuurlijk bij polenta. Deze Italiaanse gehaktballetjes zijn eigenlijk altijd wel lekker (ook koud op je brood I can tell ya). Wat gegrilde groenten of een frisse salade erbij en je Italiaanse maaltje is compleet.

Italiaanse gehaktballetjes met basilicum en citroen (voor 8 balletjes)

Ingrediënten

– 200 gr gehakt
– rasp van 1 citroen
– 1 teentje knoflook
– 5 gr basilicum
– 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– peper en zout

Bereiding

Snijd de blaadjes van de basilicum in dunne reepjes en rasp de citroen. Doe het gehakt in een kom en voeg de basilicum, de citroenrasp en de Parmezaanse kaas toe. Pers het teentje knoflook uit boven het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin. Zet het vuur dan wat lager en laat de balletjes in zo’n 6-8 minuten gaar worden, eventueel met een deksel op de pan.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *