Iers soda brood met zongedroogde tomaat en zwarte olijven

Afgelopen winter was ik met een vriendin voor een snelle in-between-work lunch bij Greenwoods aan de Keizersgracht. Een schattig klein tentje dat zichzelf beschrijft als ‘the first English breakfast, lunch en tea room’. Bij mijn soep kreeg ik een goddelijke ‘loaf of bread’. Het was heel stevig brood met een hele compacte, grove structuur en een volle smaak. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik de serveerster waar ze het brood kochten en toen antwoordde ze me dat ze dit zelf maakten. Het was Irish soda bread. Thuis ben ik dit direct gaan googlen om het zelf te maken en tot mijn blijde verrassing bleek dit een heel gemakkelijk te maken brood te zijn. Geen gist nodig, niet een tijd kneden, laten rijzen, dan weer kneden. Perfect! Dus toen ik een paar dagen later een testdiner organiseerde voor een groep vrienden om ze allemaal nieuwe recepten te laten uitproberen maakte ik dit brood voor bij de dips vooraf: gebaseerd op het klassieke recept voor Iers soda brood (volkorenmeel, karnemelk, baking soda en zout), maar ik verving de helft van het volkorenmeel voor zelfgemalen havermoutmeel en voegde karwijzaad, lijnzaad, sesamzaadjes, hennepzaad en pompoenpitten toe. Een succesje was het!

Ik was dit brood alweer een klein beetje vergeten tot ik op zondagochtend in mijn ijskast keek voor een lekker ontbijtje en me realiseerde dat ik deze leeg moest maken want ik zou een aantal dagen niet thuis zijn. Een potje zongedroogde tomaat en zwarte olijven met een kwart inhoud stonden er nog en tegelijkertijd zei de dj op de radio dat het de eerste dag van de herfst was en het vanaf nu weer kouder zou worden. Die twee dingen bij elkaar maakten denk ik dat ik spontaan zin kreeg in comfort food want het idee om een Iers soda brood te bakken was geboren. Kwam goed uit dat ik toevallig karnemelk in huis had en laatst voor een ander recept speltmeel had gekocht, dus de basis was gelegd en het werd dit recept:

Iers soda brood van spelt- en havermoutmeel met zongedroogde tomaat en zwarte olijven

Hierbij eerst het basisrecept voor Iers soda brood:
– 500 gram volkorenmeel
– 2 tl baking soda (of bicarbonaat of zuiveringszout)
– 4-5 dl karnemelk (dit vergt een beetje testen)
– snuf zout

Je kunt het volkorenmeel heel goed vervangen voor andere meelsoorten en natuurlijk de hoeveelheden aanpassen aan de grootte van het brood dat je wilt bakken. In dit recept gebruikte ik het volgende:

Ingrediënten
– 125 gram speltmeel
– 125 gram havermoutmeel (maal dit zelf in een hakmolentje en houd het lekker grof)
– 1 tl baking soda
– 250 ml karnemelk
– snuf zout
– 5 zongedroogde tomaten, fijngesneden
– 15 zwarte olijven, in plakjes
– handje havermoutvlokken om het brood mee af te werken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer even door elkaar. Voeg dan de zongedroogde tomaten en olijven toe en vervolgens beetje bij beetje de karnemelk. Roer goed door totdat je bijna een bal kunt vormen en kneed het dan op het laatst even kort met je handen totdat je een soepele deegbal hebt. Kneed niet te lang want de luchtigheid komt van de baking soda die met de karnemelk reageert en te lang kneden haalt dit er uit. Het deeg blijft redelijk klef en dat moet ook, maar het is een beetje zoeken naar de juiste hoeveelheid karnemelk die je toe moet voegen. Dit hangt heel erg af van de karnemelk die je gebruikt. Het gaat er om dat je er een goede stevige bal van kunt vormen en niet alles meer aan je handen blijft plakken (maar zo droog als ander brood- of taartdeeg waardoor alle deegrestjes van je handen verdwijnen wordt het niet ;) ). Leg het brood dan op de bakplaat, werk af met de havermoutvlokkken aan de bovenkant en kerf er een kruis in. Bak het brood vervolgens 35 minuten.

Je kunt het deeg overigens ook op dezelfde manier maken als pastadeeg: lekker rustiek op het aanrecht, bloem erop, kuiltje in het midden, vloeistof er in en mengen maar. Dat is dan ook hoe ik het gisteren deed, maar in een kom is wat makkelijker. :) Hieronder mijn WIP.

Kuiltje gemaakt, tomaatjes en olijven erin en mengen met een vork:

20140922 Iers sodabrood zongedroogde tomaat olijven WIP1

De bal met havermoutvlokkken bovenop en een gekerfd kruis:

20140922 Iers sodabrood zongedroogde tomaat olijven WIP2

Uit de oven en shit, het kruis is gebarsten. Ach ja, ziet er extra homemade uit, toch? ;)

20140922 Iers sodabrood zongedroogde tomaat olijven WIP3

Perfect voor bij m’n soepje! Beetje dopen in olie met peper en zout, hmm…

Enjoy!
X Cato

2 Comments

 • Marjan says:

  Hoi Cato,
  Fijn, zo’n recept voor brood met bicarbonaat i.p.v. gist, waar ik last van m’n maag door krijg.
  Kun je voor dit recept ook gewoon de broodbakmachine gebruiken?
  Dat zou erg fijn zijn.
  Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groet,
  Marjan

  • Cato says:

   Hoi Marjan, dank voor je reactie! Vervelend dat je last krijgt van gist. Dat heb ik zelf niet, maar vind dit brood al zo geweldig om de smaak en het simpele recept! Ik heb het zelf nooit gemaakt in de broodbakmachine, maar ik zou het gewoon een keer proberen. Ik zou het wel zelf kneden en dat niet door de machine laten doen, want je moet bij soda brood juist niet te veel kneden om het brood luchtig te houden. Succes en laat je weten hoe het was? :)

Comments are closed.