Hartige galette met rode ui en pesto-lavendelkaas

♫ I’m blue da ba dee da ba die ♫

Ik weet niet of het je als lezer al weleens is opgevallen maar ik plaats (bijna) altijd een link naar muziek bovenaan een recept. Klik maar eens hierboven op de muzieknootjes. ;) Ik heb namelijk altijd muziek in mijn hoofd en ben vaak ook aan het zingen. Onbewust zelfs, vooral als ik ontspannen ben. Juist tijdens het koken dus, want dat is echt ontspanning voor mij! Soms is het een random nummer maar vaak heb ik een associatie met wat ik op dat moment aan het doen ben. Dit nummer ligt dan natuurlijk wel héél erg voor de hand bij dit recept hè. Heel fijn, want vervolgens had ik dit natuurlijk weer daaagen in mijn hoofd..

Goed, ik moet niet zeuren want ik ben niet bluedabadee van het eten van deze galette geworden. Sterker nog, hij was echt super lekker! Een galette is een Franse taart die zonder vorm wordt gebakken. Je rolt het deeg uit, doet de vulling erbovenop en vouwt de randen naar binnen om een ‘dijkje’ als rand te creëren. Heel makkelijk dus! Ideaal dus als je op een simpele manier iets lekkers op tafel wit zetten dat er heel leuk uit ziet. Zoete galettes kunnen trouwens ook heel goed. Eerder maakte ik al deze met frambozen en lemon curd.

Maar nu is het dus tijd voor een hartige. En een blauwe ook nog eens! Blauw eten blijft een beetje raar (ik zal ook nooit die ene blauwe soep-scène uit Bridget Jones vergeten) maar ik liep een tijdje geleden met een vriendin over de Albert Cuyp en zag toen deze kaas liggen:

image

Je begrijpt, daar móest voor gestopt worden natuurlijk! Het bleek pesto-lavendelkaas te zijn die door de natuurlijk kleur van lavendel zo blauw werd, zo werd ons verteld door Anouschka van de kaaskraam. Uiteraard geproefd en warempel! Lekker kaasje hoor! Die ging dus mee naar huis voor een leuk receptje. Met de groeten van Anouschka moest ik er op m’n blog bij zetten. Dus bij deze, Anousch! Zie hier!

Ik maakte er een waar ‘rarekleurenvooreten’-feestje van want de vulling is van rode uien die in combinatie met de blauwe kaas extra paars leken. Ook niet echt een topkleur in de keuken. Om het geheel nog wat gezellig te maken deed ik er een zonnig eitje bovenop en hop de oven in. Zowel ik als mijn twee tafelgasten die avond (waarvan 1 – en ik noem geen namen.. ;) –  niet een heeeele makkelijke eter is..) waren heel enthousiast over de galette én de blauwe kaas. Helemaal op ging ie. Lekker frisse salade erbij en ons avondeten was compleet.

Wil je deze hartige galette nou graag maken maar heb je geen smurfenkaas? No worries! Neem gewoon een andere kaas en probeer het uit. Kan vast! En laat je me dan even weten hoe het was?

Hartige galette met rode ui en pesto-lavendelkaas (ter grootte van een pizza)

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 175 gr zelfrijzend bakmeel
– 100 gr kwark
– 1 eetl koud water
– 25 gr koude boter
– snufje zout

Voor de vulling:
– 2 eetl mosterd
– 4 rode uien, in halve ringen
– 10 takjes citroentijm, blaadjes gerist (evt. te vervangen door 10 takjes tijm en rasp van ongeveer eenderde citroen)
– 1 tl lavendelblaadjes, gedroogd
– 100 gr pesto-lavendel kaas, geraspt
– 1 ei
– 2 eetl olijfolie
– versgemalen peper en zout

Bereiding

Begin met het deeg. Doe de bloem samen met de boter en een snufje zout in een kom en meng tot een kruimelig geheel. Mix de kwark met het water en voeg dit toe aan het deeg. Kneed dit vluchtig tot een samenhangend geheel en vorm er een bal van. Als het te plakkerig is, voeg dan iets bloem toe. Als het te droog is, nog een klein beetje water. Leg het deeg dan even weg in de ijskast en verwarm de oven voor op 190 graden.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uien zachtjes glazig samen met de blaadjes tijm en lavendel. Zet het vuur niet te hoog zodat de uien langzaam zacht en zoetig worden. Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap van ongeveer 25 cm doorsnede. Dit hoeft niet zo netjes, ik vind dat een galette lekker rustiek mag zijn. :) Leg deze deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het deeg dan in met de mosterd en laat een rand van zo’n 1,5 centimeter vrij. Schep de uien hier op en bestrooi royaal met versgemalen peper en wat zout. Verdeel de kaas hieroverheen en breek tot slot een eitje in het midden op de kaas. Vouw dan de randen van het deeg naar binnen over de uien. Zo ziet dat er dan uit. :) Bak de taart zo’n 20 minuten in de oven totdat de randen mooi goudbruin zijn.

Enjoy!
X Cato

Blijf op de hoogte van nieuwe posts!

Like me & I’ll love you!

Twiedeldie twiedeldom

CATO CHEFT 'T