Hartige carrot cake

♪ It might seem crazy what I’m about to say..
Carrot cake she’s here and she’s savoury.. ♪
♫ And it makes me HAPPY ♫

Carrot cake, wie kent ‘m niet. Je zag ‘m sowieso al vaak voorbij komen in koffiententjes en taartenzaakjes maar omdat dit een (or so it seems door de naam) redelijk gezonde taart is, zie je ‘m tegenwoordig helemáál vaak. En da’s maar goed ook want ik ben er dol op. Kruidig, zoet, met zo’n fris laagje frosting er op. Hmmm….

Maar hartige carrot cake? Nog nooit gegeten. Ja, wel een quiche met wortels. Dus een hartige taart met (blader)deegbodem en een vulling met wortel, ei, room, etc. Ook goddelijk lekker, maarrr – en vraag me niet waarom – ik had ineens in mijn hoofd gehaald dat ik een hartige carrot cake wilde maken. Echt een cake dus. En zo geschiedde.

Op de markt besloot ik al winkelend dat er naast de geraspte wortels ook geraspte courgette en rode ui doorheen moesten. En dat ik een topping ging maken van geitenkaas. Met rozemarijn. Uiteindelijk zit er ook nog aubergine in, maken naast walnoten ook nog wat superfood-zaden hun opwachting en voegde een klein beetje parmezaanse kaas nét die extra bite die ik nog miste. Nog miste? In rauw beslag? Tussendoor een mini flensje van het mengsel maken was de perfecte generale repetitie. ;-)

Het resultaat? Een hartige cake boordevol groenten, bomvol smaak en met twee verschillende frostings. Middenin eentje van geroosterde aubergine, geitenkaas en rozemarijn en erbovenop ‘gewoon’ losgeklopte geitenkaas. Perfect voor de herfst – al lijkt die mooi nog even te wachten.
Superlekker voor de lunch, een klein stukje (of een muffin ervan) als bijgerecht bij bijvoorbeeld vlees, als avondeten met een salade erbij. Opties te over! Al zin gekregen in een stukje? Here you goooo :)

Hartige carrot cake (springvorm 23 cm)

Ingrediënten

Voor de cake:
– 200 gr volkorenmeel
– 150 ml olijfolie
– 4 eieren
– 75ml (soja)melk
– 2 tl bakpoeder
– 350gr wortel
– 200gr courgette
– 1 rode ui
– 100 gr walnoten, grof gehakt
– 50 gr parmezaanse kaas
– 3 takjes rozemarijn, fijngehakt
– peper en zout
– olijfolie
– bloem om te bestuiven

– 2 tl hennepzaad
– 1 tl lijnzaad
– 1 tl chiazaden
(Met bovenstaande zaadjes is zoals ik hem maakte, maar deze kun je er gerust uit laten.)

Voor de frostings:
– 2 aubergines
– 300 gr zachte geitenkaas
– 50ml (soja)melk
– 1 takje rozemarijn, fijngehakt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines doormidden en leg deze met de schilkant naar beneden in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Zet deze dan voor 30-40 minuten in de oven tot het binnenste helemaal zacht is geworden. Als ze klaar zijn, laat ze dan even afkoelen tot later gebruik. De oven kan dan naar 170 graden voor de cake.

Terwijl de aubergines in de oven staan, ga je verder met de cake. Schil en rasp de wortel met de fijne rasp. Rasp ook de courgette en de rode ui maar doe dit met de grovere rasp. (Zie foto’s hieronder.) Tot slot, rasp de parmezaanse kaas weer met de fijne.

20140906 Hartige carrot cake WIP1 20140906 Hartige carrot cake WIP2

Kluts in een kom de eieren goed los, voeg het bakpoeder toe en kluts nog een keer goed totdat het een schuimige massa is geworden. Voeg dan flink wat verse peper en zout toe. Dit is de basis voor de hele taart. Giet dan de olijfolie en sojamelk erbij en roer dit goed door. Voeg daarna het volkorenmeel toe tot een mooi beslag en roer goed door zodat er geen klontjes in zitten. Doe dan de wortel, courgette en ui erbij en meng op het laatst de rozemarijn en parmezaanse kaas door het beslag.

Vet de springvorm in met wat olijfolie en bestuif hem met wat bloem zodat de taart straks goed los komt. Zet de taart dan voor 60-70 minuten in de oven op 170 graden. Hij is klaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er droog uit komt.

20140906 Hartige carrot cake WIP3

Huh? Maar dit is geen springvorm. Klopt! ;-) Deze bleek nog bij een vriendin te liggen dus ik heb het mengsel over twee kleinere vormen verdeeld. Lief hè, dit hartje? ❤️
 

Maak als laatste de frostings. Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de aubergines, doe dit in een kom en pureer met een staafmixer. Kan ook met een vork maar dan wordt het een minder gladde massa. Roer hier dan 100 gr geitenkaas doorheen, voeg de fijngehakte rozemarijn toe en breng op smaak met peper en zout. Voor de andere frosting klopt je de geitenkaas los in een kommetje. Roer er dan een klein beetje (soja)melk doorheen. Ik heb ongeveer 50ml sojamelk gebruikt maar dit hangt een beetje af van hoe zacht je geitenkaas precies is. Je wilt uiteindelijk dat de frosting goed smeerbaar is maar ook weer niet te vloeibaar zodat hij van je cake afloopt. Let wel, in de ijskast wordt hij ook weer harder dus hij mag best flink smeerbaar zijn. :)

Om de taart af te maken, moet je hem eerst goed af laten koelen. Snijd hem dan met een broodmes doormidden zodat je twee helften hebt. Smeer op de onderste helft de auberginefrosting en leg de bovenste helft er weer bovenop. Smeer dan de hele taart af met de losgeklopte geitenkaas en garneer met een takje rozemarijn en eventueel nog wat walnoten.

Echt heel lekker deze! Vooral met die twee frostings. Yum! Mijn testproevers waren ook enthousiast maar hadden moeite met de naam carrot cake. Ook al zei ik er heel duidelijk hartige bij. ;-) Ze verwachtten dan namelijk meer iets dat leek op de originele carrot cake en ook de wortels proef je niet heel overheersend (wat volgens mij het hele ding van carrot cake is.. ;) ).
Maar ik geef ze ergens wel gelijk. Echt een cake is het niet, hartige taart is ook niet het goede woord want dan verwacht je een quiche-achtige creatie. Ik vond het zelf misschien wel het meeste op een soort vegetarisch gehaktbrood lijken. Hij is namelijk best compact en door het vocht dat in alle groenten zit blijft hij ook redelijk klef.

Anyway, de originele zoete carrot cake blijft heel speciaal maar ik moet zeggen dat ik dit hartige broertje ook een blijvertje vind!

Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden! En suggesties voor een leuke naam voor dit recept? Graag! :)

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *