Harissa kip met lauwwarme linzensalade

♫ I’m steppin’ out in the evening, Keep winnin’ and screamin’ ♫

Eindelijk, eindelijk, EINDELIJK zet ik dit recept online. Het had eigenlijk al veel eerder een plaatsje op mijn blog verdiend maar ik was het gewoon echt compleet vergeten. Dank u iPhone fotorol waar je dan ineens weer een foto op tegen komt.

Dit recept voor in harissa gemarineerde kip met lauwwarme linzensalade is namelijk echt een mega lekker recept. En niet alleen dat, het is het winnende recept van de Bilder & De Clercq gastchef competitie die ik in oktober gewonnen heb. Een uitgebreid verslag schreef ik toen al, want man wat was ik blij. Ik stuiterde ervan. “I was steppin’ out in the evening, kept winnin’ and screamin’.”

Dit heerlijke gerecht is namelijk ontzettend lekker en verassend simpel. Licht pittige kip die enorm sappig uit de oven komt, een linzensalade met groene asperges, rozijnen, munt en peterselie die door het bakvet van de kip te gebruiken (met die rokerige harissa smaak) een extra lekkere smaak krijgt. Ja, toen Bilder & De Clercq hun oproep plaatste waarin ze voor de gastchef competitie vroegen om een ‘Briljant gerecht waar heel Amsterdam van mag (w)eten?’ dacht ik bij mezelf: CHECK! Dit recept wordt het!

Bij het insturen ervan beschreef ik de harissa kip met lauwwarme linzensalade dan ook als “internationaal, gezond, voedzaam, simpel maar niet ‘gewoon’ en heel erg smaakvol! Echt iets voor de werkende Amsterdammer van nu.” En toen voor de competitie we gekookt en geproefd hadden en de chefs aankondigden dat ik de winnaar was en van mijn recept vonden “that all the elements to her dish were cooked well and the flavours and seasoning were spot on” was ik natuurlijk super blij.

En het ís ook zo. Het is echt een super lekker recept! Ik had het destijds zelf ook met boekweit gemaakt, dat zijn die witte korrels die je in de linzensalade ziet, maar heb het recept voor de gastchef competitie iets versimpeld. En zo plaats ik hem ook hier. Met boekweit was heel lekker -en moet je vooral erdoor doen als je wilt, maar het maakt het wel iets bewerkelijker. En het is niet zo dat je de boekweit heel erg mist. Dus dan gaan we voor gemak! :)

In harissa gemarineerde kippendijen met lauwwarme linzensalade (voor 2 personen)

Ingrediënten

– 2 (biologische) kippendijen met vel, uitgebeend
– 2 flinke eetlepels harissa
– 100 gr groene linzen (Du Puy)
– 6-8 groene asperges, harde onderkanten er af en in stukken van zo’n 3 cm gesneden
– 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
– klein handje rozijnen
– paar takjes munt, alleen de blaadjes, grof gesneden
– paar takjes bladpeterselie, grof gesneden
– (sap van een halve) citroen
– peper en zout
– olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kippendijen goed in met de harissa, voeg een paar druppels citroensap toe en laat even staan.

Doe dan de linzen in een pan en vul aan met water tot ze onder ongeveer een vingerkootje water staan. Breng de linzen aan de kook (zonder zout!), kook deze voor ong 20-25 minuten tot ze gaar zijn maar niet openspringen. Spoel de linzen af onder koud water en zet apart. Leg de kip in een ovenschaal, zet deze in de voorverwarmde oven en bak de kip 25 min.

Snijd ondertussen de harde onderkanten van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Snijd de lente-ui in fijne ringetjes, hak de blaadjes van de munt grof en de peterselie fijn. Blancheer de asperges kort in kokend water.

Doe de linzen in een kom en voeg de asperges, lente-ui, rozijnen, munt, peterselie en wat druppels citroensap toe. Breng op smaak met verse peper en zeezout, een scheutje olijfolie en wat harissa kookvocht van de kip uit de oven. Roer de linzensalade goed door.

Schep wat linzensalade op een bord, leg de in plakken gesneden kippendij erbovenop en serveer met een takje munt en een schijfje citroen.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *