Groentestoof met Parmezaankletskopje

♫ Let me tell ya ’bout the cabbage and the beets, and the parsnip and the peas, the unlucky vegetables, that are forgotten ♫

Twistrecept Culi Amsterdam no. 5

Vergeten groenten. Ik weet nooit precies welke groenten dit nou zijn, maar volgens mij zijn dit de groenten die je een paar jaar geleden niet in de supermarkten zag liggen maar die juist nu de laatste tijd enorm hip zijn en je ze daarom juist overal voorbij zit komen. Voor een hoge prijs, want ze worden natuurlijk nog steeds niet in zulke aantallen verkocht als broccoli en courgette maar ook omdat ‘hip’ nou eenmaal gelijk staat aan een hoger prijskaartje. Voor mij zijn ze nooit echt ‘vergeten’ geweest want vroeger werd er door mijn moeder zeker pastinaak, schorseneren, koolrabi en postelein op tafel gezet. Sterker nog, het waren mijn favoriete groenten als kind. Maar goed, bij ons thuis werden er sowieso wel veel ‘aparte’ dingen gegeten en was ik ook wel een hele makkelijke eter geloof ik. ;)

Zelf kook ik nog steeds graag met vergeten groenten – ze zijn nog steeds favoriet – en omdat ik mijn boodschappen veelal op de markt doe waar het aanbod veel diverser is valt het met ‘de vergetelheid der desbetreffende groenten’ voor mij dus wel mee. ;) Maar laatst werd ik weer herinnerd aan dit aspect toen ik met een paar vriendinnen in de Vergulde Gaper at en ze groentestoof van vergeten groenten op de kaart hadden staan. Mijn keuze was snel gemaakt en daarbij was meteen dit nieuwe twistrecept geboren! :) (De review van de Vergulde Gaper vind je trouwens hier op de site van Culi Amsterdam.) Ik vond de groentestoof bij de Vergulde Gaper prima, maar niet een razend succes. Al was het parmezaankoekje erbij erg lekker. Ook zat er naast heel veel pastinaak volgens mij geen andere vergeten groente in (maar wel wortel, ui, bleekselderij en tomaat) dus het was een leuke uitdaging om er zelf een lekkere twist aan te geven. Dat recept zie je hieronder! Nog steeds niet met veel vergeten groenten (daarom ook geen speciale vermelding van deze jongens in de titel) maar wel met een erg smaakvol resultaat! Én met een parmezaankletskopje. Dat dan weer wel. :)

Ik was eigenlijk in eerste instantie van plan om de groentestoof met een visje erbij te eten maar die was helaas al eerder op gegaan dus toen ik dit afgelopen week maakte heb ik gewoon een combinatie van groenten gebruikt die ik had liggen. En omdat ik mezelf als toetje nog zo’n lekker citrus meringue taartje had beloofd was voor mij alleen de groentestoof voldoende als avondeten. Wil je toch een wat meer vullend gerecht, hier wat tips:

– Vega houden? Serveer het met rijst/quinoa/couscous/etc. of doe er de laatste 5 minuten wat witte bonen of kikkererwten uit blik bij.
– Vlees of vis erbij? De groentestoof zal lekker smaken bij ‘witte’ vlees -en vissoorten zoals kip, varkenshaas, kabeljauw of tilapia.

Groentestoof met Parmezaankletskopje (hoofd-  of bijgerecht voor 3-4 personen)

Ingrediënten

– 1 kleine winterpeen
– 1 pastinaak
– 250 gr snijbonen
– 1 gele paprika
– 2 rode uien
– 1 sjalot
– 2 teentjes knoflook
– 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
– 10 takjes tijm, de blaadjes gerist
– 2 laurierblaadjes
– handvol peterselie, fijngehakt
– 500 ml groentebouillon
– 1 plakje ontbijtkoek (optioneel)
– 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– olijfolie, peper en zout en bakpapier

Bereiding

Schil de pastinaak, de winterpeen, de uien, de sjalot en de knoflook. Was de overige groenten. Hak de sjalot en de knoflook fijn en zet deze zachtjes op met een beetje olijfolie in een hapjespan of wok. Snijd ondertussen de pastinaak en de wortel in de lengte doormidden en in even dikke plakken (ong 1 cm). Haal de uiteinden van de snijbonen af en snijd deze in stukken van 2 cm. Snijd de rode ui en iedere helft in vieren. Snijd de paprika doormidden, haal de steelaanzet en de zaadlijsten eruit, snijd ze in brede plakken en dan in stukken van 1 cm. Doe dan alle groenten behalve de paprika in de wok erbij en bak deze even zachtjes mee. Voeg dan de tomatenblokjes, de groentenbouillon, de tijm en de laurierblaadjes toe en verkruimel – als je wilt, dit geeft een zoetkruidig accent – het plakje ontbijtkoek erboven. Roer even goed doer. Als het goed is staan nu alle groenten onder en laat je dit met de deksel op de pan zo’n 20 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Doe de laatste 5 minuten de paprika erbij.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Maak op een vel bakpapier een paar kleine bergjes van de Parmezaanse kaas en zet dit op een bakplaat voor zo’n 8 minuten in de oven tot je een mooi goudbruin Parmezaankletskopje hebt. Haal ze uit de oven direct van het bakpapier af en laat ze een beetje drogen op een rekje anders worden ze taai. Doe op het allerlaatst de peterselie door de groentestoof, breng op smaak met wat verse zwarte peper en eventueel wat zout en serveer het in een groot diep bord met het kletskopje. Oh ja, vergeet niet de laurierblaadjes er uit te vissen. ;)

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blijf op de hoogte van nieuwe posts!

Like me & I’ll love you!

Twiedeldie twiedeldom

CATO CHEFT 'T