Groentenquiche met brie en zongedroogde tomaat

Twistrecept Culi Amsterdam no. 3

Winkel43 op de Noordermarkt. Bij uitstek dé plek voor appeltaart want deze goddelijke treat is alom bekend en al meerdere malen uitgeroepen tot beste appeltaart van Amsterdam. Zo niet van Nederland. Persoonlijk betwist ik dit laatste stiekem een beetje trouwens want die van mijn oma was echt het állerlekkerst! Misschien dat ik binnenkort wel weer eens een appeltaart bak en dan kijken of ik die van m’n oma kan namaken. Maar goed, we dwalen af.. die gedachtes aan appeltaart ook.. ;)

Dat je ook kunt lunchen bij Winkel wist ik wel maar had ik nog nooit gedaan. Want ja, waarom zou je afwijken van het succesnummer? Oók rond lunchtijd? Precies! Niet zo lang geleden nam ik mijn kleine ‘netnieuwindestad’ zussie mee naar Winkel want die taart moest en zou ze proeven als nieuwe Mokumse vond ik. Omdat ik een twistrecept zou gaan maken, besloot ik om een keer van mijn standaard Winkelrepertoire af te wijken en iets van de lunchkaart te bestellen. Het werd de groentenquiche met brie en perensalade. De perensalade was simpel, gewoon wat gemengde sla met stukjes peer erbovenop, maar heel erg lekker omdat er een groene salsa-achtige dressing bij zat die erg lekker combineerde met de peer. De quiche was lekker, maar niet heel bijzonder. Ik proefde courgette, ui en broccoli en vooral heel veel room. ‘Met room kun je alles lekker maken’ zei mijn oma altijd en hij was dus ook lekker maar had wat mij betreft iets meer smaak mogen hebben. Ook de brie proefde ik niet heel erg. Voor die prijs een prima lunchgerecht, dat moet gezegd worden. En een mooie basis om een twistrecept op te maken! :) Natuurlijk deed een hapje appeltaart mij weer denken aan waarom we bij Winkel waren: intens geluk in een mega groot stuk zalige lauwwarme appeltaart. Met heel veel korst. Hmmmm…

Geïnspireerd op deze groentequiche maakte ik alweer dit 3e twistrecept voor Culi Amsterdam. De review die ik over Winkel schreef vind je hier. Ik wilde in elk geval courgette gebruiken maar nam sperziebonen om de quiche wat meer bite te geven en ook omdat die zo mooi er uit zien als je de taart aansnijdt. :) Ook voegde ik rode ui en zongedroogde tomaatjes toe voor een zoetig accent dat goed combineert met de brie. En tot slot een beetje tijm om het geheel wat meer smaak te geven.

Groentenquiche met brie en zongedroogde tomaat (hoofd-  of lunchgerecht voor 4-6 personen)

Ingrediënten

– 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
– 4 eieren
– 125 ml melk
– 125 ml (kook)room
– 1/2 courgette, in halve plakken
–  2 rode uien, in halve ringen
– 250 gr sperziebonen, gedopt
– 100 gr zongedroogde tomaatjes, klein gesneden
– 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
– 250 gr brie, in lange plakken
– paar takjes tijm, gerist (gedroogde tijm kan ook, gebruik dan ongeveer 1 tl)
– peper en zout
– paneermeel
– olijfolie

Nodig: quichevorm of ovenschaal (ik had een rechthoekige maar iedere vorm will do)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet water op in de waterkoker en zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie. Fruit de rode uien dan zachtjes in de koekenpan en voeg zodra ze glazig zijn de knoflook, courgettes en tijm toe. Bak deze nog even mee. Doe de boontjes in een pan, giet het gekookte water bij de boontjes en zet op het vuur om ze eventjes 5 minuten voor te koken. Kluts de eieren samen met de melk en de room in een kom en breng op smaak met flink wat verse peper en een snuf zout.Vet de quichevorm in en leg hier de plakjes bladerdeeg als een puzzel in. Doe dit met de droge kant naar boven en laat de plakjes elkaar een klein beetje overlappen zodat je de randen goed op elkaar kunt drukken. Afhankelijk van wat voor vorm je gebruikt zul je een (paar) plakje(s) in stukken moeten snijden om het allemaal goed te laten passen. Je kunt eventueel ook de plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een grote deeglap. Prik dan met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi met een dun laagje paneermeel. Giet de boontjes af en laat ze even goed droogstomen. Leg de boontjes dan netjes naast elkaar in de ovenschaal en schik er de courgette en rode uien overheen. Verspreid de zongedroogde tomaatjes over de groenten en giet het eimengsel eroverheen. Leg er tot slot de plakken brie op. Zet de quiche dan in de oven en bak deze 25-30 minuten totdat hij mooi goudbruin en de vulling gaar is (eventueel even testen met een satéprikker die er droog uit moet komen). Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.

Enjoy!
X Cato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *