Goddelijke & glutenvrije brownie met gerookte amandelen en bosbessen

♫ Your flavor is the smokiest thing in life. I’m addicted to your chocolate high ♫

Brownies. Een one-stop-ticket to chocolate high. Zó lekker. Klinkt ook zo leuk in het Engels hè. Brown-ie. Zeg nou zelf, Bruintje doet dit lekkere baksel geen eer aan. Dus we houden het op brownie. ;)

Ik kan natuurlijk niet namens iedereen spreken, maar laat ik het dan namens velen doen: brownies zijn de bom. Een chocoladebom. (Bijna) iedereen vindt ze lekker. Dus met brownies kun je nooit echt de plank misslaan. Real thing brownies dan. Niet van die kant-en-klare bakmix-brownies waar alleen nog water bij moet. Droge, luchtige, droge-cake-zoals-in-slagroomtaart-achtige brownie krijg je daarvan. Niet zoals het hoort naar mijn bescheiden mening – hihi – dus terug naar the real thing brownies! Wat is dat dan, een real thing brownie? Nou, allereerst vind ik dat een brownie klef moet zijn. Niet helemaal perfect gaar dus want dan wordt ie droog. Ook wil ik hem graag met een hele volle (gesmolten) chocoladesmaak. Pure chocoladesmaak. Daar zet je dan weer een beetje suiker tegenover zodat hij ook lekker zoetig is. En tot slot moeten er noten in. Voor de smaak. En voor de crunch.

Ik bedoel, dit nummer van India Arie (echt even luisteren hierboven!) is toch precíes wat chocolade en brownies met je doen. Met mij dan. Tijdens het maken van deze brownies ging deze dus niet meer uit m’n hoofd en werd de chocoladebeleving nog intenser. Echt precies DIT wat ze zingt ♡

‘Cause I want you, and I know that you want me
So let’s stay close like we supposed to be
And just get high off our own supply
I’m addicted to your chocolate high

                             – India Arie

Helaas betekent dit automatisch een beetje dat een brownie niet een gezond baksel is. Maar goed, sinds wanneer is het de bedoeling dat een taartje – want in die categorie valt brownie – gezond is? Taart is voor feestjes en feestjes zijn speciaal en om iets te vieren. En die zijn niet elke dag. Dus als je dan toch een keertje zelfgebakken brownie eet, vind ik dat je het gewoon lekker goed moet doen. En ja, van elke dag moet je (of kun je) een feestje maken. Daar ben ik groot voorstander van. Maar dat is natuurlijk niet een vrijbrief om elke dag browniefeestjes te geven. Wantdatvindtjebroekriemnietleuk. Hoe oneerlijk ook. ;)

Van een brownie (met bovenstaande kenmerken) word ik dus sowieso al blij. Maar van deze word ik wel héél erg blij. Want my god wat een brownie is dít hey! Echt een té lekkere smokey brownie met gerookte amandelen, amandelmeel, olijfolie en bosbessen. Bewust met amandelmeel voor de amandelsmaak. En met amandelmeel wordt je baksel ook net wat kleffer dan met bloem. Niet per se bewust een glutenvrije brownie, maar dat is ie dan automatisch wel omdat er geen gewoon tarwemeel wordt gebruikt. Tickt ie ook nog eens de glutenfree-box. En dat is – volgens sommigen – dan weer wél gezond. Buutvrij voor deze brownie!

Amandelmeel is trouwens niets meer dan gemalen amandelen. Kun je tegenwoordig op veel plekken kopen maar je kunt het ook zelf maken door amandel(snippers) fijn te maken. Idealiter maak je in dit recept amandelmeel van gerookte amandelen (voor de extra rokerige smaak), maar gewone amandelmeel kan ook goed.

Nu ben je wel toe aan het recept zeker? En word je vast ook blij als dit een makkelijk recept is? Ja? Komt ie dan!

Glutenvrije brownie met gerookte amandelen en bosbessen (voor 8-12 personen)

Ingrediënten

– 100 gr gerookte amandelen, grof gehakt plus een paar hele om te garneren
– 80 gr amandelmeel (liefst dus van gerookte amandelen)
– 150 gr (extra) pure chocolade
– 100 gr suiker
– 2 eieren
– 50 ml olijfolie, plus extra om in te vetten
– 1 tl vanille-extract
– 100 gr bosbessen (diepvries)

Nodig: kleine ovenschaal en bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm in met wat olijfolie en leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem. Smelt de chocolade au bain marie. Klop de eieren samen met de suiker en de vanille tot een luchtige massa. Voeg beetje bij beetje de gesmolten chocolade toe aan het eiermengsel. Giet dit het liefst een beetje hoog uit de kom op de eieren zodat de chocolade al flink is afgekoeld en de eieren niet gaan stollen. Giet de olijfolie erbij, roer het geheel goed door en voeg vervolgens het amandelmeel toe. Voeg tot slot de noten en de bosbessen toe en spatel alles voorzichtig om. Zo ziet dat er dan uit:

image

Doe het mengsel in de ovenschaal en bak dit zo’n 30 minuten tot de bovenkant droog en een beetje ‘grauwig’ is en de brownie in het midden nog een beetje klef aanvoelt. Laat afkoelen en garneer met de amandelen en eventueel nog wat extra bosbessen.

Enjoy!
X Cato

 

5 Comments

  • Ah, daar zijn ze, die smeuïge kleffe brownies! Dank je wel voor het recept. Ik ga ze zelf ook maken, met een twist. Dat krijg je als foodie hè, altijd weer iets uitproberen. Als ze goed gelukt zijn, dan zet ik ze op mijn site en vermeld ik jou natuurlijk met alle credits :-)! Kunnen mijn volgers gelijk op jouw site de appeltaart met dille opzoeken. Want die lijkt mij ook erg bijzonder.

    • Cato says:

      Leuk Tabitha! En een twist is top, gaat om het inspireren! (Heel herkenbaar ook.. ;) ) die appeltaart is ook zeker een aanrader, hele leuke combinatie met de dille! Ben benieuwd wat je ervan vindt en ben ook erg nieuwsgierig naar jouw twist dus kijk ernaar uit! :)

  • Mila says:

    Wauw!! Ziet eruit als het perfecte ‘break up’ food! Ik zou graag dit linkje willen delen op mijn blog mag dat? x Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *