GIN Neo Bistro: foodspot Amsterdam West

♫ What you won’t do, do for food, you tried everything but you don’t give up ♫

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat ik bij de perslunch ter ere van de opening van de new kid in town GIN Neo Bistro & Wines was. Ik herinner het me echter nog als de dag van gisteren. Want wauw, wat een fantastische nieuwe hotspot is dit zeg. In de oneindige stroom nieuwe restaurants en foodconcepten steekt er soms eentje hoog boven het maaiveld uit en dit is er zo eentje. Niet vaak heb ik zo lekker, origineel en kwalitatief gegeten in een setting die zo laagdrempelig cool en funky is zoals de mannen achter GIN gecreëerd hebben aan de Westerstraat in de Jordaan.

GIN Neo Bistro & WinesWat maakt deze nieuwe tent nou zo interessant? Allereerst de naam. Het restaurant is vernoemd naar chefkok en eigenaar Jin Hu. GIN Neo Bistro is zo niet alleen hip, hot and happening qua naam vanwege de Gin&Tonic hype, maar ook gewoon een leuke woordspeling op de uitspraak van zijn naam: fonethisch zeg je djin. Vervolgens staan er in de keuken chefs die gewerkt hebben bij internationale sterrententen als Noma, The Fat Duck en ons eigen De Librije. En zelfs de sommelier komt van een grote want die zat hiervoor bij Vinkeles dus ook met de wijnen zit het wel snor. En dat laten ze ook met lef zien door borden met teksten als  ‘Great wine is like great sex’. Nou, laat die wijn maar komen dan! Dan de inrichting. Knus en gezellig door de brasserie stoeltjes. Hip en helemaal van nu door de grote krijtborden met het menu er op en grof geschilderde muren. Stoer, funky en muzikaal door de tekeningen van muzikanten aan de muur. Muziek waar ze zelf van houden en die extra sfeer en laagdrempeligheid brengt. Je hoort er dus geen stijve achtergrondmuziek, maar gewoon lekkGIN Neo Bistro: menuer Tupac Shakur uit de speakers. My god, eten én muziek. Dit is echt my kind of place! Ik had meteen herinneringen aan het groovy Do For Love van Tupac dus die mag hier niet ontbreken.

Het leuke is dat ondanks al deze sterren in de keukenbrigade ze bij GIN Neo Bistro toch niet voor Michelinsterren gaan, maar ook in de prijs de laagdrempeligheid willen behouden. Goed eten voor een goede prijs dus. Met een vast vijfgangenmenu voor €45, dat maandelijks wisselt voor het aanbod van het seizoen.

Een kleine greep uit wat we geproefd hebben (van links naar rechts):
– Hollandse Nieuwe (met Gin&Tonic, tomaat en gefrituurde graat die je op kon eten.. lekker!)
– Eend (met kim-chi, pompoen, aubergine en pruimen: super mals, heerlijke saus en die popcorn!)
– Rog uit ‘t Visnetje (met kokkels, venkel en gerookte boter: heel cool gepresenteerd met ‘zeewier’, zoals het er ook in een visnet uit ziet)
– De Aardappel (ongelooflijk hoeveel lekkers en verschillends ze met een aardappel maken)
En dan nog een toetje waar ik helaas geen foto van heb: gerookte ananas, kokos, fenegriek en kippenlever (klinkt heel raar, maar man man man wat een combinatie!): aan tafel gebracht onder een stolp vol rook. Heel spectaculair!

GIN Neo Bistro: Hollandse Nieuwe GIN Neo Bistro: Eend GIN Neo Bistro: Rog uit 't visnetje GIN Neo Bistro: De Aardappel

Om de funky food experience van het concept helemaal af te maken, doen ze een brunch op zondag. Voor de leuk natuurlijk, maar vooral om geen voedsel te verspillen, dus is het op zondag ‘restjesdag’. En trust me, dit is ongetwijfeld lekkerder dan het klinkt. :) Vanaf 12 uur kun je terecht (wel even reserveren!) en voor €25 krijg je iedere tien minuten een kleine bite. Aangevuld met groovy deuntjes en natuurlijk lekkere drankjes is je zondag compleet. Wat een feest!

Ik ben het dan ook roerend eens met hoe ze zelf hun restaurant omschrijven, namelijk: “ongegeneerd lekker happen onder genot van funky beats & drinks”. Dat betekent maar één ding dus: gaan!

GIN Neo Bistro & Wines
Nieuw adres: Noorderstraat 19
1017 Amsterdam